Maandagavond 14 maart om 20.00 uur een nieuwe Tegenlicht Meet Up. De Tegenlicht documentaire Een nieuwe orde staat hierin centraal. Deze documentaire wordt 7 maart om 20.20 uur uitgezonden op NPO 2, maar is ook al online te zien. 

In deze uitzending onderzoekt VPRO Tegenlicht wat de energietransitie gaat betekenen voor de geopolitieke verhoudingen. En of er voldoende lithium in de Europese bodem aanwezig is om zelfvoorzienend te worden. Nu de energietransitie op stoom komt, is iedereen koortsachtig op zoek naar dit goud voor de groene economie. Niet alleen in Amerika en China, maar ook hier in Europa. Want niemand wil meer afhankelijk zijn van autocratische landen of kartels.

 

Deze Tegenlicht Meet Up:

Over deze en andere vragen gaat moderator William de Jager op 14 maart in gesprek met:

  • Lucia van Geuns, ervaren energie expert, nu werkzaam voor The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Haar onderzoek focust onder andere op ontwikkelingen in de internationale energie markt, energietransitie en beleid omtrent klimaatverandering.
  • Marloes Beers, onderzoeker en assistent professor Geschiedenis in Internationale Betrekkingen (UU). Haar onderzoek focust op de geschiedenis van energie politiek in de EU.
  • Sanne Bloemink, journalist en schrijver. Beschrijft de mijnbouw plannen wat betreft de grootste voorraad Europees lithium in Tsjechië (voor De Groene Amsterdammer). 

De meet up is ook live via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030 te volgen, waar je ook onze eerdere meet ups terug kunt kijken.

Kom langs en praat mee!
 

Reserveer hier je kaartje 

De Meet Up is ook te volgen via onze live stream.

Maandag 14 maart | 19:00 tot 21:30 | herhaling van de uitzending tussen 19.00 en 19.45 uur (je kunt zelf kiezen of je dit wel of niet wilt zien) daarna start de Meet Up om 20.00 uur | Bibliotheek Neude | Theaterzaal | Gratis wel reserveren
 
S
 
 

Dit maandelijkse natuurcafé wordt georganiseerd door groene organisaties in Utrecht en de Bibliotheek Utrecht samen. Iedere maand in de grote hal van Bieb Neude tref je een inspirerende spreker over een actueel natuurlijk Utrechts onderwerp. Bloeiende gesprekken en interessante ontmoetingen. 

Op dinsdag 8 maart is het thema  ‘Een groene stad voor iedereen?’

Hoe zorgen we dat alle Utrechters de vruchten plukken van natuur in de stad? Prof. Dr. Cecil Konijnendijk van het Nature Based Solutions Institute en verbonden aan de Universiteit Wageningen, komt spreken. Hij zal ingaan op 'stadsbossen', vanuit internationaal perspectief maar ook wat dit voor een stad als Utrecht kan doen. 

Deelname is gratis, reserveer hier voor dinsdag 8 maart | Bibliotheek Neude | 20.00 – 21.30 

Lees hier meer over de thema’s en gasten in april t/m juni, en reserveer je plek.

 
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open