Tegenlicht Meet Up 14 nov | De voedsel BV

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen in een land waar ruimte schaars is? In de uitzending van 7 november brengt de VPRO Tegenlicht regisseur en fotograaf Kadir van Lohuizen in beeld hoe in Nederland voedsel wordt geproduceerd en hoe de voedselketens eruit zien die ons land hierin een wereldspeler maken.

 

Afgekeurde stroopwafels die dienen als varkensvoedsel. © Kadir van Lohuizen 

Op maandag 14 november praten we in de Bibliotheek Utrecht verder over het thema ‘voedsel’. Hoe zijn we als Nederland zo groot geworden in landbouw en voedselproductie? Hoe lossen we de huidige uitdagingen van onze productiesystemen op? Hoe ziet het voedselsysteem er in de toekomst uit? Is Nederlandse kennis en innovatie daarbij een troef die ons naar een duurzame voedselvoorziening gaat leiden? 

 
S

 We gaan in gesprek met de volgende gasten:

  • Dirk van Apeldoorn, agronoom en onderzoeker van Wageningen University and Research. Hij werkt aan een radicaal herontwerp van de landbouw dat bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit; met en voor boeren doet hij onderzoek naar o.a. strokenteelt.
  • Herman Lelieveldt, hoofddocent politicologie van de University College Roosevelt in Middelburg. Hij kijkt vanuit een politicologische invalshoek naar de rollen en belangen van alle actoren in het voedselspeelveld, is auteur van het boek De Voedselparadox en schrijft voor het platform Follow the Money over het voedselvraagstuk.
  • Jerry van Dijk, universitair hoofddocent en Research Fellow bij de Future Food Hub van de Universiteit Utrecht; hij houdt zich onder andere bezig met duurzame voedselsystemen en de impact van de landbouw op natuur en biodiversiteit.
We nodigen graag iedereen die hierover mee wil praten uit om naar de Meet Up op maandag 14 november in de bieb Neude (Theaterzaal) te komen. Alle vragen, ideeën en oplossingen zijn welkom. We laten de VPRO Tegenlicht uitzending om 19.00 uur zien en om 20.00 uur begint de Meet Up.
 
Reserveer je kaartje   S
S
 

Hoe beleeft een aseksueel, veteraan of veganist het leven? Ontdek in een 1-op-1 gesprek bij de Living Library welke mensen er schuilgaan achter een stereotype en met welke vooroordelen zij te maken hebben. Leen een mens en ga in gesprek met verschillende levende boeken. Dé manier om te ontdekken dat mensen meer zijn dan je op basis van hun uiterlijk, afkomst, seksuele geaardheid of levensstijl misschien zou verwachten.

zaterdag 12 november | 13:30 uur tot 16:00 uur | Bibliotheek Neude & Bibliotheek Overvecht | Gratis

 
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open