Tegenlicht Meet Up 17 okt | Samen grijs worden
Nederland staat aan de rand van een grijze golf. Als er niks verandert is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. De huidige generatie ouderen laat zich echter niet meer wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land ontstaan alternatieve ideeën en voorbeelden van hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.
 

© Maarten Kramer VPRO Tegenlicht

De aflevering van Tegenlicht focust op denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen. Er zijn inmiddels allerlei alternatieve woonvormen ontwikkeld zoals kant en klare mantelzorgwoningen, meergeneratiewonen, samen wonen in een knarrenhof, enz. Allemaal alternatieven voor het oude bejaardenhuis uit de vorige eeuw.

Een belangrijke vraag is hoe we de zorg betaalbaar houden. De zorgsector lijkt zowel organisatorisch als financieel vast te lopen. Zijn er radicale hervormingen nodig? Kan een thuiszorgorganisatie functioneren zonder managers? Moeten we massaal vrijwilligers - fitte ouderen - inzetten? Bieden lokale initiatieven zoals buurtzorg en buurtwonen uitkomst? En hoe zorgen we ervoor dat zorg en het sociale domein beter worden geïntegreerd?

De documentaire is te zien op maandagavond 10 oktober om 22.19 via NPO2 of bekijk de uitzending (terug) via NPO Plus.

 
S
Tijdens de Meet Up gaan we met ons gastenpanel en het publiek dieper in op de ideeën van de denkers en doeners en de hobbels die ze op hun pad tegenkomen.

Kom naar de Meet Up en praat hierover mee met onze gasten:
  • Marcel Canoy – Hoogleraar Gezondheidseconomie aan de VU-Amsterdam. Eerder was hij ook deeltijdhoogleraar aan de universiteit van Tilburg met het vak ‘Economie en regulering van de zorg’. Hij is columnist voor het Financieel Dagblad, actief twitteraar en hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Ecorys.
  • Maren Merckx – Werkzaam bij de VPRO en Regisseur van de aflevering ‘Samen grijs worden’.
  • Project medewerker van een woningcorporatie over een woonproject.
  • Ervaringsdeskundige over wonen in een sociale community.
Op maandag 17 oktober wordt in het Theater van Bibliotheek Neude van 19.00 tot 20.00 uur de uitzending herhaald, de meet up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je kunt de meet up ook volgen via de livestream op YouTube.
Reserveer je kaartje   S
S
 
 
Van maandag 10 t/m maandag 17 oktober besteden we aandacht aan Werelddaklozendag, Wereldvoedseldag en Wereldarmoededag. Zo is er tijdens Wereldvoedseldag op 16 oktober een informatiemarkt waar je alles kunt vinden over slim en gezond leven met weinig geld. Er zijn workshops, er is muziek en de hele middag kan je verschillende minicolleges volgen over zelf voedsel verbouwen, voeding en inkomen. Loop binnen, laat je verrassen en informeren.
 
Lees meer   S
 
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open