We zitten middenin een wooncrisis, die vooral jonge mensen treft. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? En hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? 
Noodgedwongen experimenteren veel ondernemende jongeren inmiddels zelf met verrassende nieuwe oplossingen. Wat kunnen we leren van deze twintigers en dertigers, die leegstand, tijdelijkheid, massaproductie en zelfbouw opnieuw uitvinden, omdat ze zelf moeten zorgen voor een dak boven hun hoofd? En kunnen deze ideeën ook duurzaam worden opgeschaald? VPRO Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende out-of-the-box oplossingen van creatieve woonpioniers.

Met o.a. Cody Hochstenbach (stadsgeograaf, Universiteit van Amsterdam), Michelle Provoost (directeur International New Town Institute (INTI) en architectuurhistoricus), Marnix Norder (ex-wethouder en oprichter/CEO Steenvlinder), Nelske Thalen (ondernemer en zelfbouwer bij Steenvlinder, Leiden), Peter Hutten (CEO ontwikkelende bouwer Van Wijnen), Vincent Muller (architect en oprichter WikiHouse Nederland), Sebastiaan Vos (zelfbouwer WikiHouse Almere), Wouter Corvers & Ilse Zuidinga (zelfbouwers bij MiniTopia, Den Bosch), Matthijs van der Ham (huurder MiniTopia).
In deze VPRO Tegenlicht Meet Up verkennen we de situatie op de woningmarkt in Utrecht en in hoeverre nieuwe ideeën zoals besproken in de uitzending kunnen worden opgeschaald om oplossingen te bieden voor de huidige wooncrisis. Hierover praten we met onze deskundigen en het publiek.

Onze gasten zijn:
  • Wouter Corvers: Ontwerper en oprichter van Studio Corvers. Hij is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy. Op het Minitopia-terrein bouwde hij samen met Ilse Zuidinga hun huis in een maand tijd voor € 5.000,- De meeste onderdelen zijn 2e keus of tweedehands. In Minitopia krijgt iedereen de vrijheid om te bouwen wat die wil bouwen. In het geval van Wouter is dat een modelwoning van hoe mensen met verschillende maten kunnen samenwonen: Wouter is 2,05 m en zijn vriendin 1,70 m.
  • Rob van Muilekom: Deze gedeputeerde is portefeuillehouder van Binnenstedelijke ontwikkeling, Wonen, Cultuur en Gezonde Leefomgeving voor de provincie Utrecht. Hij zal de problematiek belichten vanuit het perspectief van de provincie Utrecht.
  • Deskundige van de Gemeente Utrecht: Iemand die goed is ingevoerd in huidige praktijk van de realisering van woningbouwprojecten.
Geef je dan hier op. Je ontvangt in de ticket een link van ons om in te loggen bij de Zoom–bijeenkomst.
Maandag 15 maart / 20.00 – 21.30 uur / inloggen vanaf 19.45 uur.
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open