Tegenlicht Meet Up 22 mei | Migratie

In de maand mei zoekt VPRO Tegenlicht naar een nieuw narratief over migratie. Het is een onderwerp dat in Nederland tot enorme politieke verdeeldheid leidt. Verhitte debatten over meer of minder migranten staan vaak een constructief en genuanceerd gesprek over migratie in de weg. Migratie is al zo oud als de mensheid en ook een stad als Utrecht is door de jaren heen mede door migranten vorm gegeven.

Maar ook de huidige economie kan niet draaien zonder migranten. De zorg, maar ook andere sectoren zoals techniek, IT, logistiek en landbouw zouden zonder hen een enorm tekort aan arbeidskrachten kennen. Hoogste tijd voor een nieuwe kijk op migratie, met andere beelden, woorden en voorbeelden: Rebranding Migration.

 

Wat kunnen we daarbij leren van superdiverse steden, waarin minderheden de meerderheid vormen?  In verschillende steden door Europa ontspruiten initiatieven van een jonge, gemixte generatie die verder denkt dan de nationale identiteit. Met sociale daadkracht, ondernemerschap en creativiteit laten zij zien dat migratie voor verrijking of noodzakelijke opschudding zorgt. Hun wereldbeeld en initiatieven gaan verder dan de stempel ‘migrant’ die ze vaak krijgen opgeplakt. Vormen zij een nieuwe samenleving waarin verder gedacht wordt dan ‘wij’ en ‘zij’? Wat voor parallelle netwerken hebben zij opgebouwd? Geeft de versmelting van leefstijlen en culturen een boost aan creatieve processen en ondernemerschap?

 
S

Tijdens de Meet Up willen we een gesprek voeren over de kansen en uitdagingen van migratie aan de hand van voorbeelden uit onze stad. Dat doen we met een aantal jonge Utrechters met verschillende achtergronden. Hoe zijn ze betrokken bij de stad en wat zijn hun ervaringen als (nieuwe) inwoner? Hoe werken zij aan hun netwerk en toekomstplannen? Wat stimuleert en belemmert hen? Herkennen zij de versmelting van leefstijlen en culturen? Maakt het uit of je uit vrije keuze gekomen bent of als vluchteling? En Liesbeth Rosen Jacobson, migratiedeskundige Universiteit Leiden, schetst een historisch beeld over migratie en actuele ontwikkelingen.

De avond start om 19.00 uur met het vertonen van de VPRO-uitzending in bioscoopformaat in het Theater van Bibliotheek Neude (2e etage). Om 20:00 uur begint de Meet Up. Je mag ook alleen naar de Meet Up komen.

 
Reserveer je ticket   S
S
 

95% van de Nederlanders eet vlees. In Utrecht Maakt Kennis duiken we in de wereld achter vleesconsumptie. Hierover praten we met Keuringsdienst van Waarde-eindredacteur Maarten Remmers, food-influencer Snackspert a.k.a. Eke Bosman en HU-onderzoekers van het project Dierzaam. De talkshow wordt live poëtisch samengevat door spoken word artiest Luan Buleshkaj en de presentatie is in handen van theatermaker Patrick Nederkoorn en student Eline Donker.

woensdag 17 mei | 19.30 - 21.00 uur | Bibliotheek Neude | gratis | lees meer

 
S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open