Tegenlicht Meet Up 24 april | Stem van de natuur

Geven we de natuur voldoende aandacht en luisteren we wel écht naar haar stem? Als mens dragen we een verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur en zouden we ons handelen meer moeten afstemmen op ons begrip van dieren en hun rol in de wereld. Maar kunnen we deze verantwoordelijkheid aan onszelf toevertrouwen? Tijdens deze Meet up praten we na over de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Stem van de natuur’ (op 20 april om 20.20 uur te zien op NPO 2 en online al vanaf 16 april op NPO Start).

 

In de hele maand april staat bij VPRO Tegenlicht ‘de natuur’ centraal: wetenschappers die met kunstmatige intelligentie dierentalen proberen te ontcijferen, ethici die dierenleed in kaart proberen te brengen, en juristen die ecosystemen tot rechtspersonen willen maken. Op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties werd recentelijk alarm geslagen over de staat van onze ecosystemen en biodiversiteit. In Nederland staat bijna de helft van alle soorten onder druk. Als we zo doorgaan leven de enige dieren op aarde straks in varkens- en kippenstallen. Hoe stoppen we die achteruitgang en hoe kunnen rechten voor de natuur daarbij helpen? Op de website van VPRO Tegenlicht is deze maand veel achtergrondinformatie over het thema 'Stem van de natuur' te vinden.

 
S

De Meet up biedt de kans om mee te praten: welke verantwoordelijkheid voel jij voor de natuur? Hoe kunnen wij zorgen dat dieren een goed leven leiden en hoe kunnen we de rechten van de natuur beschermen?

In het gastenpanel nemen deze keer plaats: 

  • Stephane Kaas, regisseur van de uitzending
  • Marjan Slob, filosofe. Sinds 1 april 2023 Denker des Vaderlands
  • Peter Akkerman, één van de schrijvers van het Nationaal Milieuprogramma, voorzitter van de Stichting Bos dat van zichzelf is
  • Saskia Arndt, hoogleraar diergedrag bij de Faculteit Diergeneeskunde UU. Ze richt zich voornamelijk op methoden om dierenwelzijn te meten.
De avond start om 19.00 uur met het vertonen van de VPRO-uitzending in bioscoopformaat in het Theater van Bibliotheek Neude (2e etage).

Na een korte pauze in café Noda, begint de Meet Up om 20.00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up is er in Noda gelegenheid om na te praten met elkaar en met de gasten.
 
Reserveer je ticket   S
S
 

AI is de technologie van de toekomst. We doen er al heel veel mee, maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je het gebruiken? Tijdens de AI-parade ontdek je hoe kunstmatige intelligentie al onderdeel van ons dagelijks leven is. En op zaterdag 22 april kun je tussen 10.00 en 15.00 uur in gesprek met wetenschappers en onderzoekers die allemaal een andere kijk op het onderwerp hebben.

Bibliotheek Neude | t/m 23 april
Meer informatie lees je hier.

 
S
S
In een eerdere Meet Up over De Kloofdichters was Denise Harleman van Collectief Kapitaal te gast, een initiatief dat al in Amsterdam en Rotterdam bestaat. Dit initiatief gaat nu ook in Utrecht van start. Op dinsdag 9 mei is de eerste ontmoetingsavond. Aanmelden kan hier.
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open