Sinds een jaar duiken ze overal op: NFT’s, non-fungible tokens, waarmee je eigenaar kunt worden van een digitaal object (uitgebreidere uitleg vind je hier). Dit object kan van alles zijn: de allereerste tweet, een column van de New York Times, en niet in de laatste plaats: digitale kunst. Inmiddels worden deze eigendomsbewijzen gebruikt als toegangskaartje voor feestjes, gegeven als kerstpakket, en gaan er miljarden euro's in om.

Daarmee rijst de vraag wat deze NFT’s precies (waard) zijn. Is de NFT mania een nieuw piramidespel, of draagt het bij aan de erkenning van de digitale kunst? Is er eindelijk een bron van inkomsten voor webkunstenaars? Wat is de betekenis en waarde van digitaal bezit? 

Praat erover mee op 28 februari met onze gasten:

  • Jan Robert Leegte is kunstenaar, curator en geeft lezingen over internetgerelateerde kunst. Zijn NFT-serie Ornament bestaat uit 256 objecten, die hij vorig jaar allemaal verkocht. Bij elke doorverkoop krijgt Jan Robert een percentage van het verkoopbedrag. Deze serie bestaat niet zomaar uit plaatjes, maar is inherent verbonden aan de blockchain. “I don’t use software to make art, I make art about software”. 
  • Lotte Schuengel deed de research voor de uitzending. Ze schreef ook diverse artikelen over NFT’s voor de VPRO website, zoals Kunst is dood. Lang leve de blockchain en Zijn NFT's een nieuwe vorm van venture capital?
  • Inte Gloerich is media- en technologie-onderzoeker. Voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht onderzoekt ze onder andere blockchain-kunst. Bij het MoneyLab aan de Hogeschool van Amsterdam kijkt ze naar interventies en experimenten in de digitale economie.  

De uitzending is vanavond om 22:15 uur te zien op NPO 2, en staat ook al online.  

De meet up is ook live via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030 te volgen, waar je ook onze eerdere meet ups terug kunt kijken.

Kom langs en praat mee!
 

Reserveer hier je kaartje 

De Meet Up is ook te volgen via onze live stream.

Maandag 28 februari | 19:00 tot 21:30 | herhaling van de uitzending tussen 19.00 en 19.45 uur (je kunt zelf kiezen of je dit wel of niet wilt zien) daarna start de Meet Up om 20.00 uur | Bibliotheek Neude | Theaterzaal | Gratis wel reserveren
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open