Hoe kunnen we het vertrouwen in de journalistiek herstellen in deze verwarrende tijden? VPRO Tegenlicht volgt de jonge Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert op de redactie van The New York Times en spreekt hem over zijn zoektocht naar de waarheid met behulp van Open Source Intelligence (OSINT): journalistiek gebaseerd op informatie en bewijsvoering uit openbare digitale bronnen.
Om greep te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zetten journalisten en onderzoekscollectieven, steeds vaker nieuwe technologische onderzoeksmethoden in bij waarheidsvinding.

Tijdens de Meetup praten we verder over de mogelijkheden en beperkingen van deze nieuwe digitale onderzoeksmethoden. We staan stil bij de opkomst van burgerjournalistiek en trollencampagnes en bij de vraag hoe journalisten betrouwbare en verifieerbare analyses kunnen geven in de beperkte tijd die hen gegeven wordt.
 

Christiaan Triebert door ©  Remco Bikkers / VPRO Tegenlicht

De documentaire is te zien op maandagavond 26 september om 20.25 op NPO2.

 
Kom naar de Meet Up en praat hierover mee met onze gasten:
  • Christiaan Triebert New York Times journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar
  • Yael de Haan Lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie HU
  • Carien Touwen Coördinator Europees fact-checking project en docent aan School van Journalistiek
  • Shuchen Tan Onderzoeksjournalist, documentairemaker en regisseur van de uitzending

Op maandag 3 oktober wordt in het Theater van Bibliotheek Neude van 19.00 tot 20.00 uur de uitzending herhaald, de meet up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je kunt de meet up ook volgen via de livestream op YouTube.

Reserveer je kaartje   S
S

Vanaf 1 oktober kun je iedere week naar Zaterdag Live in bieb Neude. In deze weekendtalkshow hoor je alle nieuwtjes, weetjes en achtergronden over Utrecht. Elke week organiseert een andere club deze talkshow: Broese boekverkopers, de Nuk, RTV Utrechts Jeroen Wielaert of De Tafel van Utrecht. Dit seizoen schuift ook Thirty030 aan.

De Nuk trapt het seizoen zaterdag 1 oktober af. Presentator Carine van Santen ontvangt Véronique Konings. Zij interviewde 22 bijzondere vrouwen uit Utrecht die symbolisch muren af hebben gebroken en ze neemt 2 van de 22 vrouwen mee: Marit Overbeek en Natalja Macnack. Ook in de show, het grootste vrouwenkoor van Nederland: The Tobin Singing Society. Luister naar het verhaal achter dit koor én hun optreden. 

Zaterdag 8 oktober ontvangt Grietje Braaksma in Broese over boeken Anya Niewierra met haar dochter Merel Godelieve. Samen schreven ze de vrolijke dagboekroman ‘Ook dat nog’. Anya zelf won met 'De Camino' de Hebban Thrillerprijs 2022. Sindsdien staat haar boek al weken in de Bestelller Top 60.

Iedere zaterdag vanaf 1 oktober, 16.00 tot 17.00 uur | Bibliotheek Neude - Grote hal (gratis)

 
De Nuk op zaterdag 1 oktober met v.l.n.r.: Marit Overbeek, Véronique Konings (© Ilvy Njiokiktjien) Natalja Macnack (© Njiokiktjien/Centraal Museum Utrecht) en presentatrice Carine van Santen.
 
Lees meer   S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open