Tegenlicht Meet Up 31 okt | De zon is van iedereen
De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Kunstenaar Marjan van Aubel pleit voor een ‘solar democracy’. Samen met vooral vrouwelijke geestverwanten presenteert zij een eerste Solar Biënnale, een zonnemanifest en ontwierp een pavillioen op de Dutch Design Week in Eindhoven. Op het moment dat zonnetechnologie gekoppeld wordt aan esthetiek en design, ontstaat een heel nieuw perspectief.
 

©VPRO

In 2022 zal in Nederland beduidend meer zonne-energie worden geoogst dan in eerdere jaren. Dat lijkt mooi, maar een fanatieke club zon-believers wil véél verder gaan. De zon is van en voor iedereen, dus laten we lampen produceren die op zon werken, kleding en ramen maken die zon oogsten, gebouwen en geluidsschermen met zonnefolie bedekken en een heuse ‘zonnebeweging’ beginnen, betogen zij in de VPRO Tegenlicht uitzending.

Praat hierover verder tijdens de Meetup! We bespreken de onbenutte mogelijkheden van de zon, de laatste innovaties met zonne-energie en het belang om je op een andere manier tot de zon en zonne-energie te verhouden.

De documentaire is te zien op maandagavond 24 oktober om 20.25 via NPO2 of bekijk de uitzending (terug) via NPO Plus.

 
S
We praten met een aantal bijzondere pioniers:
  • De Utrechtse kunstenaar Annegien Schilling benadrukt in haar project Solar Observatory-White Light Sunspot Observations de meerwaarde van een persoonlijke relatie met de zon. Zij won op zeer jonge leeftijd prijzen met haar kunst op Instagram en schreef het boek: Imagine, Shoot, Create.
  • Marjan van Aubel is solar designer. Zij wil met de Solar Biënnale en haar ontwerpen een ander perspectief bieden op zonne-energie, namelijk een menselijk perspectief naast de dominante technologische en economische standpunten. Zij was dit jaar ambassadeur van de Dutch Design Week in Eindhoven.
  • Michiel Raaphorst, van V Architects, is medeontwerper van het Solar Pavilion, het centrale paviljoen van de Dutch Design Week. Dit bouwwerk, een gebogen dak met gekleurde zonnepanelen en eronder een intieme ruimte, heeft tot doel om het opwekken van zonne-energie ervaarbaar te maken, zodat het niet alleen als iets functioneels wordt gezien.
  • Emeritus hoogleraar Wim Sinke en tot voor kort hoofdwetenschapper zonne-energie bij TNO energietransitie, propageert zonne-energie al tientallen jaren. Daarvoor ontving hij tal van prijzen en onderscheidingen. Sinke voorziet grote veranderingen omdat er door de energiecrisis en het alarmerende IPCC rapport, heel snel heel veel zonne-energie nodig is.
Op maandag 31 oktober wordt in de Collegezaal van Bibliotheek Neude van 19.00 tot 20.00 uur de uitzending herhaald, de meet up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je kunt de meet up ook volgen via de livestream op YouTube.
Reserveer je kaartje   S
S
 
 

In de Grote hal van Bibliotheek Neude kun je in Expeditie Filterbubbel 7 verschillende bubbels van echte Utrechters ontdekken. Je stapt letterlijk in iemands persoonlijke bubbel en ervaart het perspectief wat deze persoon op de wereld heeft. Ook zie je hoe diegene daartoe komt door achtergrond, leefgebied, kansen, interesses en keuzes. Durf jij je eigen vooroordelen opzij te zetten? Maandag 7 t/m zondag 13 november tijdens openingsuren.

 
Lees meer   S
 
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open