De aandelenbeurs hoort een gelijk speelveld te zijn: Iedereen heeft dezelfde informatie. Zeker nu de coronacrisis en lage rentes miljoenen particulieren hebben verleid om ook geld te steken in aandelen. Maar ongemerkt hebben terabytes aan data hun intrede gedaan op de aandelenbeurs. Slimme bedrijven duiken in de berg data die over ons wordt verzameld, om zo eerder dan de rest van de markt te kunnen zien wat de omzet van Apple is, of het aantal abonnees van Netflix. Deze informatie kan beleggers unieke en tijdige inzichten bieden in investeringsmogelijkheden. 

VPRO Tegenlicht onderzoekt het gebruik van ‘alternatieve data’ in de aandelenmarkt.  Dat zijn digitale data, verzameld via satellieten of sensoren, informatie die personen en bedrijven vaak ongemerkt achterlaten. Dit soort data kunnen een ander beeld van een bedrijf geven dan de klassieke financiële data als jaarcijfers, waar analisten en beleggers vooral van uitgaan. De jaarcijfers zijn echter voor iedereen toegankelijk, de alternatieve data niet.

Tijdens de Meetup bespreken we de invloed van ‘alternatieve data’ op de financiële markten. Is dit een alarmerende ontwikkeling op de beurs, of een noodzakelijke aanvulling? Wanneer is er sprake van handel in voorkennis in het geval van alternatieve data? Welke data van consumenten worden verzameld en verhandeld? Hoe zit het daarbij met de regelgeving en toezicht? Hoe kan die verbeterd worden?

Praat mee over deze en andere vragen met onder meer:
  • Martijn Kieft, regisseur. Hij maakte meerdere documentaires over financieel/economische onderwerpen  en registreerde vele nieuwe ontwikkelingen in de sector.
  • Martin van den Berg, Hogeschool Utrecht. Onderzoeker project Uitlegbare AI in de financiële sector. Waarom komt een algoritme tot een bepaalde keuze bijvoorbeeld bij identiteitsverificatie, fraudedetectie of transactiegegevensanalyse?
  • Sebastian Owen (ovb) CEO bij Hipsto. Een maker aan het woord. Hipsto maakt met behulp van geavanceerde AI technologie, alternatieve datasets voor de financiële markten.
Geef je dan hier op. 

Maandag 4 oktober | 19:00 tot 21:30 | herhaling van de uitzending tussen 19.00 en 20.00 uur daarna start de Meet Up | Bibliotheek Neude | Theater | Gratis wel reserveren

Let op: Bij een voorstelling in de film- en theaterzaal in Bibliotheek Neude is een QR-code via de CoronaCheckApp of papieren coronabewijs verplicht vanaf 13 jaar en ouder: een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag (van max. 24 uur oud) of een corona herstelbewijs. Vanaf 14 jaar is ook het tonen van ID verplicht.
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open