Informatie over de komende Tegenlicht Meet Up  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees deze nieuwsbrief online
Beste Meet Up-bezoeker,
Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? In de uitzending staat het fictieve, afro-futuristische boek ‘De post-racistische planeet’ centraal, waarin superhelden hun krachten inzetten voor een wereld zonder racisme. Hoe dragen dit soort verhalen ook in het echte leven bij aan de strijd tegen racisme, ongelijkheid en uitsluiting? Waarin ligt de kracht van verbeelding, fantasie en kunst in het creëren van een nieuwe toekomst?

Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg. Inzichten van diverse experts worden in de documentaire afgewisseld met de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike. Hij leest zijn kinderen voor uit het fictieve boek ‘De Post-Racistische Planeet’: een wereld tot leven gewekt met – op afrofuturisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak. Hoe praat je met je kind over racisme? En op welke wijze voed je kinderen op om in de toekomst een post-racistische wereld te bereiken?

Futuristische helden
In de film worden de opgevoerde experts voorgesteld als afrofuturistische superhelden. Elke expert draagt met zijn of haar ‘superkracht’ bij aan een wereld zonder racisme. Zo bezit de Oegandees-Britse schrijver en dichter Musa Okwonga de ‘kracht der verbeelding’ en beschikt schrijfster en anti-racisme educator Layla F. Saad de ‘kracht der kennisoverdracht.’

Technologie versus het lichaam
Een toekomst zonder racisme is alleen mogelijk met behulp van kunstmatige intelligentie en technologie, zegt neuro-informaticus Sennay Ghebreab. ‘Onze hersenen schieten simpelweg tekort’, is zijn redenering. Terwijl psychosomatisch therapeut Camille Barton meent dat de sleutel zich juist ín ons lichaam bevindt. Wanneer we beter kunnen omgaan met onze lichamelijke en emotionele reacties op racisme, zoals pijn of ongemak, kunnen we dichter tot elkaar komen.

Sinds de moord op George Floyd is het protest tegen institutioneel racisme en de ongelijkheid wereldwijd toegenomen. Tegelijkertijd blijkt een gesprek over racisme nog steeds moeilijk en beladen. Hoe kunnen we toewerken naar structurele verandering?

Deze Tegenlicht Meet Up:
Tijdens deze Meet Up gaan we met onze gasten en het publiek daarover in gesprek:
  • Soraya Pol maker van de documentaire, samen met Ikenne Azuike en Mette te Velde
  • Leroy Lucas bestuurslid KetiKoti en actief bij Black Lives Matter
  • Mala Paltoe oprichter DiMensa, adviseur en trainer over diversiteit en inclusiviteit
  • Dorothé Cras Eigenaar van de Kinderboekhandel Utrecht en voormalig docent.
 
Maandag 5 oktober 2020, 19.00 – 21.30 uur | Bibliotheek Neude | Gratis | wel graag even reserveren (het aantal plekken is beperkt, i.v.m. RIVM-richtlijnen, we vragen hiervoor je begrip) | Deze meet up is live te volgen op ons YouTube kanaal. Je kunt hier ook onze voorgaande meet ups terugkijken.
  • 19.00 uur: terugkijken Tegenlicht uitzending.
  • 19.45 uur: Pauze/inloop.
  • 20.00 uur: Start van de Meet Up.
  • 21.30 uur: Einde.
Om je bezoek plezier en veilig te houden, zijn er een aantal regels. Handig als je ze vooraf even doorneemt. Zonder ticket heb je geen toegang tot deze avond. Let op: Doordat we de luchtverversing goed regelen kan het fris zijn in de zaal.
De meet ups zijn een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. Op onze Facebookpagina vind je altijd de meest actuele informatie.
 
Ook interessant
Human HUB met Stine Jensen
Bibliotheek Utrecht en Human organiseren iedere eerste dinsdagavond van de maand een interactief programma naar aanleiding van een televisie- radio- of online programma van Human. Ontmoet de programmamakers van Human en ga in gesprek over urgente maatschappelijke thema’s die Human met zijn programma’s agendeert.
Beleef op 6 oktober de vertoning van Dus Ik Volg, het nieuwe filosofie-programma van Stine Jensen en Human. De behoefte om ergens bij te willen horen en iets te volgen lijkt in onze tijd groter dan ooit. Samen met regisseur Eva van Pelt gaat Stine in gesprek met schrijver en journalist Babah Tarawally over het fenomeen ‘fan zijn’ en het effect van de groep. Lees meer en reserveer
 
Bibliotheek Utrecht - Neude 11 - 3512AE - Utrecht
Profiel wijzigen - Afmelden