Tijdens de eerste Meet Up van dit seizoen trappen we af met o.a. Laura van Beckhoven, professioneel GPS speed surfster, zesde op de wereldranglijst en ambassadrice Pride & Sports en met documentairemaker Nirit Peled om met elkaar te onderzoeken wanneer sport ‘verbroedert’ en wanneer het spannend wordt en competitie, concurrentie en eigenbelang om de hoek komen kijken.
 
Aminatou Seyni in training - foto: Erik van Empel

Regie: Nirit Peled, research: Carlijn Teeven

Kan de topsport het voorbeeld worden van een sector waarin volledige gelijkheid bestaat? Campagnes voor gelijker salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters behalen de eerste successen. Er wordt inmiddels veel onderzoek gedaan naar inclusie en gelijkheid in de sport. En veel sporters zetten zich in tegen ongelijkheid en discriminatie in de sportwereld. Maar er is nog een lange weg te gaan. Want professionele hardloopwedstrijden in de vrouwencategorie worden nog steeds beheerst door geslachtstesten, metingen van testosterongehaltes en rechtszaken.

In de breedtesport lijken 'gender en prestaties' misschien van ondergeschikt belang te zijn. Amateursporters maken zich vaak helemaal niet druk over de vraag of ze tegen iemand spelen die bijvoorbeeld een transitie heeft doorgemaakt. Maar de huidige discussie uit de topsport sijpelt door in de amateurwereld, waar spelplezier en inclusiviteit voorop zouden moeten staan."

Waar breedtesport verbindt, mensen samenbrengt en een bijdrage kan leveren aan emancipatie en inclusie staat binnen de topsport juist verschil, competitie en onderlinge strijd centraal. Daar wint de sterkste, de snelste, de beste. Tenminste, als de competitie ‘eerlijk’ is en iedereen zich houdt aan de regels.

Maar wat ís eerlijk en wie bepaalt de regels? Wat zegt de discussie in de topsport over onze onderlinge verschillen en over de manier waarop we daarmee omgaan? Kunnen we streven naar clubs waar iedereen welkom is, terwijl er tegelijkertijd in de topsport een harde strijd wordt uitgevochten over toelating?

‘The Gender Games’ staat vanaf 27 augustus online en is maandag 29 augustus 20.25 uur op NPO 2 te zien.

 
Op maandag 5 september wordt in het Theater van Bibliotheek Neude van 19.00 tot 20.00 uur de uitzending herhaald, de meet up is van 20.00 tot 22.00 uur. Je kunt de meet up ook volgen via de livestream op YouTube.
 
Reserveer je kaartje   S
S
 
 

Blackmail, in 1929 Hitchcock’s definitieve doorbraak als regisseur, keert met een knal terug naar het grote scherm! Deze filmklassieker krijgt een update met nieuw geschreven muziek, live gespeeld door het Utrechts Postland ensemble aangevuld met een bijzonder digitaal orkest. Kijk, luister en huiver!

Donderdag 29 september 2022, van 21:30 tot 23:00 | Bibliotheek Neude - Theater

Lees meer & reserveer

 
 
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open