Tegenlicht Meet Up 6 november | Verbindende Vertellers

Jonge mensen staan onder druk om te presteren en te slagen in hun leven. Maar wanneer ben je eigenlijk “geslaagd in het leven”? Is dat met een succesvolle carrière, een gelukkig gezinsleven of het hebben van een betekenisvol leven? Zonder het grote verhaal van een kerk om je te begeleiden van de wieg tot het graf, zijn het vragen die we zelf moeten beantwoorden.

 

©VPRO / Tegenlicht
Tien jaar geleden bespraken influencers vooral de laatste trends qua mode, kunst en cultuur. Nu worden sociale media ook ingezet om betekenis en vorm te geven aan ons eigen leven. Er wordt massaal naar mentale hulp gezocht, van psycholoog of psychiater tot antidepressiva en microdosing.

Daarnaast is er de opkomst van een nieuw evangelie: de maakbaarheid van geluk. Maar is geluk een garantie voor een zinvol leven? Emily Esfahani Smith zegt: ‘Geluk komt en gaat. Maar als het leven echt goed gaat óf echt slecht, geeft het hebben van betekenis je iets om aan vast te houden’.

In deze aflevering gaat Tegenlicht langs bij mensen van verschillende generaties die ieder op zoek zijn naar zingeving en hun eigen unieke levensverhaal vertellen. Hoe vinden zij betekenis in een snel veranderende wereld? Het gaat om de kracht van storytelling en het leren van de levensverhalen van anderen.

Naast de tv-uitzending op 1 november te zien op NPO2 biedt VPRO Tegenlicht online achtergrondinformatie en interviews over deze aflevering.

 
S

Tijdens de Meet Up praten we verder over het belang van zingeving in het leven aan de hand van de verhalen van onze gasten. Zingeving in relatie tot je omgeving, op je werk en de grotere wereld.

  • Lev Avitan is spoken-word artiest, filosoof en theatermaker. Hij studeerde af in ‘Poetics of healing’. In zijn werk reflecteert hij kritisch over zichzelf en zijn relatie met zijn omgeving en de samenleving. Naast het entertainen wil hij ook de dialoog over maatschappelijke kwesties bevorderen en te durven nadenken over een betere toekomst.

  • Wouter Bakker zet zich in voor duurzame transities binnen organisaties. Aanvankelijk van binnen uit, bij grote bedrijven, daarna bij Goodup, een organisatie die bedrijven begeleidt in het traject naar meer duurzaamheid en zingeving in het werk. Daarbij gaat het om bijdragen aan een hoger doel, de mogelijkheden tot ontplooiing, er samen voor gaan, maar zeker ook om moed. Sinds kort werkzaam bij De Groene afslag en de School for Change.

  • Carmen Schuhmann is docent aan de Universiteit voor Humanistiek. Voorheen werkte ze als humanistisch geestelijk verzorger bij Justitie. Zij onderzoekt zingeving in relatie tot existentiële en morele weerbaarheid. Zo maakte zij een ‘zin-test’ waarmee je met acht vragen kan testen op welke vlakken je meer of minder zingeving ervaart.

Kom naar de Meet Up en discussieer met onze gasten. We starten om 19:00 uur in het Theater op de tweede verdieping met het vertonen van de Tegenlichtaflevering. Na een korte pauze begint de Meet Up om 20:00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up is er in Noda gelegenheid tot napraten met elkaar en met de gasten.

De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.

 
Reserveer je ticket   S
S
Tip!
 

Boekenprogramma Bazarow.live ontvangt deze maand schrijver Sholeh Rezazadeh over haar nieuwe boek ‘Ik ken een berg die op me wacht’ en Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee over hun boek ‘Dodelijke gekte: over moordenaars met een stoornis.’ 

Met haar debuut De hemel is altijd paars denderde de toen nog maar kort in Nederland wonende Sholeh Rezazadeh de Nederlandse letteren binnen. In die compacte roman komen letterlijk en figuurlijk verschillende werelden samen. Ook Ik ken een berg die op me wacht, haar tweede roman, speelt in twee werelden. Sholeh Rezazadeh (1989) woont sinds 2015 in Nederland. In Iran studeerde ze geneeskunde. 

Roeland Dobbelaer en Liliane Waanders ontvangen de schrijvers. 

woensdag 8 november | Bibliotheek Neude | gratis (ook als livestream beschikbaar)

 
Reserveer   S
S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open