Bespreken we in de toekomst onze problemen liever met een digitale therapeut dan met een echt mens? Virtuele assistenten zijn in opkomst en begeven zich op terreinen die voorheen enkel aan mensen voorbehouden waren: empathie en emotie. Zien of horen we straks nog het verschil tussen mens en machine? Kunnen deze digitale mensen ons helpen bij het oplossen van structurele problemen zoals personeelstekorten in de zorg en het onderwijs? Moeten we dat überhaupt willen? VPRO Tegenlicht spreekt een aantal pioniers in de wereld van de digimens.

Tijdens de Meet Up in Utrecht op 8 november zetten we het gesprek voort met een aantal onderzoekers en ervaringsdeskundigen op het gebied van digitalisering en werk, met bijzondere aandacht voor de sectoren zorg en onderwijs. Tevens spreken we met de VPRO Tegenlicht researcher Arnoud Arens die betrokken was bij het maken van de uitzending. 

  • Met Dr. Wiljan van den Berge, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, School of Economics, praten we over de toekomst van werk in de tijd van toenemende digitalisering. Onderzoeken stellen dat automatisering en digitalisering meer banen en een sterkere economische groei mogelijk maken en tegelijkertijd vrezen veel mensen voor hun baan. Dat computers veel van ons werk aan het overnemen zijn, staat vast. Maar gaat dat proces nog een veel sterkere vlucht nemen door bredere inzet van zelflerende en sociale robots? Welke banen worden daardoor overbodig? En hoe maken we beslissingen over welke digitalisering we als maatschappij willen? 
  • In het onderwijs kunnen digitale hulpmiddelen het werk van de leraar verlichten. Leraren kunnen meer met lesmateriaal variëren en zo het programma bieden dat beter aansluit bij elk individueel kind. Het is een noodzaak om kinderen op hun (digitale) toekomst voor te bereiden, maar welke valkuilen schuilen er in het toepassen van digitale assistenten en zelflerende ondersteuners? Als kinderen continu gemonitord worden, wat voor invloed heeft dat op hun gedrag? Over digitalisering in het onderwijs praten we met Bart Karstens, Senior onderzoeker Digitale samenleving bij het Rathenau Instituut.
  • De zorgsector is volop aan het experimenteren met het inzetten van digitale technologie en (sociale) robots. Digitale assistenten houden de conditie van patiënten bij en helpen bij het stellen van diagnoses. Bewoners van verzorgingshuizen krijgen een robotkat op schoot die miauwt als hij geaaid wordt. Uit het brede scala aan digitale middelen, welke willen we uiteindelijk gebruiken? Wie heeft er de meeste baat bij? Hoe beslissen zorginstellingen daarover? Philadelphia is een van de zorginstellingen die de voortouw heeft genomen om digitale innovaties in de praktijk te brengen. Over de ervaringen en de uitdagingen praten we met de vertegenwoordigers van deze instelling.

Neem deel aan dit gesprek op 8 november 2021 in de Collegezaal van de Bibliotheek Utrecht. Om 19.00 uur wordt de VPRO Tegenlicht uitzending De digimens vertoond. Van 20.00-21.30 zal William de Jager, de moderator voor de avond, het verdere gesprek met de gasten en het publiek, zoals zijn naam het zegt, aanjagen.

Geef je dan hier op

De Meet Up is ook te volgen via onze live stream.

Maandag 8 november | 19:00 tot 21:30 | herhaling van de uitzending tussen 19.00 en 20.00 uur daarna start de Meet Up | Bibliotheek Neude | Collegezaal | Gratis wel reserveren

Let op: Bij een voorstelling in de film- en theaterzaal in Bibliotheek Neude is een QR-code via de CoronaCheckApp of papieren coronabewijs verplicht vanaf 13 jaar en ouder: een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag (van max. 24 uur oud) of een corona herstelbewijs. Vanaf 14 jaar is ook het tonen van ID verplicht.
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open