Tegenlicht Meet Up 9 oktober | De Wegwerpmaatschappij

Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij? VPRO Tegenlicht duikt in deze prangende kwestie en volgt fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep.

 

Iedereen voelt de urgentie om de enorme verspilling van de huidige consumptiemaatschappij aan te pakken maar de vraag blijft: hoe kunnen we dit daadwerkelijk realiseren? Andere vragen die in de aflevering aan de orde komen zijn: kan het huidige consumptiemodel van winkelketens ingeruild worden voor circulair winkelen? Wat doen we met het probleem dat steeds meer apparaten niet meer te repareren zijn? Is het mogelijk om apparaten te bouwen die je zelf kunt repareren? Kunnen we via overheidsmaatregelen het voor elkaar krijgen om de repareer-economie een boost te geven? Kunnen we de terreur van fast fashion weerstaan?

Maar er is hoop! Er zijn bijvoorbeeld ontwerpsters die topproducten maken van afgedankte grondstoffen. Uit het floreren van de repair cafés en kringloopcentra in Utrecht blijkt dat Utrechters graag hun spullen fixen. 

 
S

Tijdens deze Meet Up bespreken we met ons gastenpanel en het publiek welke keuzes en initiatieven er nodig zijn om de wegwerpmaatschappij een halt toe te roepen.

  • Bianca Ernst. Zij is pionier in coöperatief en creatief consuminderen en eigenaar van Buurman Utrecht, een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Buurman geeft ook workshops en organiseert teambuilding- en educatieprojecten om hergebruik van hout en bouwmaterialen te stimuleren. Zij is mede trekker van een nog te realiseren upcycle station i.s.m. repair cafés en kringloopcentra in Utrecht.
  • Rosa Kieft. Zij is ‘Head of Innovation Programme’ bij What Design Can Do (WDCD) en leidt de innovatie-, onderzoeks- en ‘challenge’ programma's. WDCD is een internationale organisatie die tot doel heeft de transitie te versnellen naar een duurzamere, eerlijker en rechtvaardiger samenleving daarbij gebruikmakend van ‘the power of design’. Met een achtergrond in kunstgeschiedenis en visuele cultuur is ze gaan werken in culturele programmering met een speciale interesse in het snijvlak van kunst en wetenschap. 
  • Chantal van der Leest. Zij is gedragspsycholoog en journalist. Ze geeft adviezen aan overheden en organisaties voor duurzame en gezonde gedragsverandering, schrijft een wekelijkse column voor AD en is aangesloten bij de stichting Klimaatpsychologie.
  • Frits Rutten. Hij is Co-Founder van Indusym. Indusym werkt samen met bedrijven aan een circulaire economie. Zij zoeken nieuwe wegen om een betere leef- en werkomgeving te realiseren in het belang van nu en volgende generaties.

Kom naar de Meet Up en discussieer met onze gasten. We starten om 19:00 uur in het Theater op de tweede verdieping met het vertonen van de Tegenlichtaflevering. Na een korte pauze begint de Meet Up om 20:00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up  is er in Noda gelegenheid tot napraten met elkaar en met de gasten.

De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.

 
Reserveer je ticket   S
S
 
 

Geef je spullen een tweede leven. De makers van het Repair Café helpen je graag om je kapotte spullen te repareren. Van broodroosters tot kleding en van meubels en servies tot speelgoed. Alles maakt een kans op een geslaagde reparatie. De enige voorwaarde is dat je je kapotte spullen zelf naar het Repair Café brengt. 

 
Lees meer  
S
 

Op 10 oktober is het Werelddaklozendag. Met het avondprogramma Uit je Dakloos wordt op die dag in Bibliotheek Neude stilgestaan bij de stigma’s van (verborgen) dakloosheid. Het is een gevarieerd programma met o.a. de theatervoorstelling ‘Het wordt niets zonder jou’ van zanger Hans de Booij. Een kwetsbare en tegelijk vrolijke voorstelling over roem en succes, maar ook over pijnlijke relaties, bijna-doodervaringen, dreigende dakloosheid en eenzaamheidsgevoelens.

Ook bespreekt Willem van Sermondt van het Kansfonds hoe we dakloosheid meten en komen een aantal initiatieven aan het woord die bijdragen aan de oplossingen van woningnood.

 
Meer weten en tickets   S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open