Tegenlicht Meet Up | Een hoopvol 2023!
Tegenlicht in een nieuwe opzet
S

Allereerst veel dank voor jullie aanwezigheid,  betrokkenheid en inbreng  tijdens het afgelopen jaar. Naast een groep vaste bezoekers waren er bij elke Meetup ook nieuwe mensen die specifiek voor het thema of de gasten kwamen. Hopelijk blijft dat in 2023.

We kijken uit naar een uitdagend nieuw VPRO Tegenlicht jaar met bijzondere gasten en inspirerende gesprekken. Jullie zijn daarbij onmisbaar!

 

VPRO Tegenlicht gaat veranderen en wij veranderen mee.

 

In 2023 zijn er nog maar 10 uitzendingen, ongeveer eens per maand. Maar voorafgaand aan de uitzending komt er extra informatie over het thema. Via social media worden interviews, korte filmpjes, artikelen en podcasts gedeeld om het onderwerp  nog beter te belichten.

 

Tegenlicht krijgt het overkoepelende thema Radicale hoop. Daarmee haken we aan op de crises die elkaar in rap tempo opvolgen met alle gevolgen van dien: mensen verliezen hoop, de kloof tussen arm en rijk wordt groter, de sfeer in het land is soms grimmig te noemen. Maar zoals altijd zijn er ook ergens mensen die bezig zijn met verandering en oplossingen. Onvermoeibaar, strijdlustig, radicaal. Dat inspireert, geeft hoop en leidt tot nieuwe perspectieven. Daar gaat Tegenlicht dit jaar over.

 
S
Tegenlicht onderzoekt de kloof in de samenleving op het gebied van wonen, volksgezondheid en onderwijs. Bewust beleid en bureaucratie hebben ertoe geleid dat grote groepen burgers buiten de boot vallen. Dat vraagt om een systeemverandering en een nieuwe kijk op oplossingen voor de ongelijkheid. Maar ook om hoop en activisme want zonder dat zal verandering er nooit komen.
 
S

De energiecrisis opent onverwacht nieuwe deuren. Vanuit alle hoeken in de samenleving duiken initiatieven op van burgers, ondernemers en collectieven die samen huizen, winkels en soms zelfs hele buurten helpen verduurzamen. Wat voorheen maar mondjesmaat lukte, vormt dankzij de hoge energieprijzen een omslagpunt in ons collectieve handelen. Wie zijn de inspirerende mensen die van onderop nieuwe sociale innovaties bedenken? En hoe gaat de overheid dit faciliteren?

 
S

Wie is er bereid te vechten voor het Europese waardensysteem? Zullen wij in ‘jaar twee’ van de Oekraïne-oorlog als opnieuw herenigde Europese Unie, onze democratische vrijheid herontdekken? Het maakt uit of je direct aan de grens met Rusland woont, of relatief veilig in Brussel of Amsterdam. Maar in feite is het inmiddels ook onze oorlog  tegen Poetins agressie. Wat betékent ‘vechten voor de vrijheid’ anno 2023?

Daarnaast willen we jullie informeren over een nieuw initiatief. In januari zendt de VPRO de serie Planet Finance uit. In zes afleveringen wordt de werking en de uitwassen van de financiële markten en de ontwikkeling van ons geldsysteem toegelicht. Een zeer boeiende serie waar we als Tegenlicht redactie aandacht aan willen besteden.  Dat gebeurt echter niet in januari, maar de Meetups daarover organiseren we op 17-4, 1-5 en 15-5. Dus ook op de maandag. Te zijner tijd ontvangen jullie meer informatie hierover.

 
S
Ga in de bieb in gesprek over brede, maatschappelijke onderwerpen en zaken die jou persoonlijk raken. Met - naast de Meet Up van VPRO’s Tegenlicht - de reeks Fellow Feminist, het Filosofisch Spreekuur, historische Utrechtse onderwerpen in het Historisch Café, en het Wilde Stadscafé over de stadse natuur. Denk je mee?
S

Op 15 maart zijn de Waterschapsverkiezingen, gelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen. Kom naar Het Wilde Stadscafé in Bibliotheek Neude en laat je informeren, zodat je straks gemotiveerd een keuze kunt maken bij de verkiezingen en weet waarom je stemt.

dinsdag 21 februari | 20:00 tot 21:30 uur | Bibliotheek Neude 

 
Meer informatie   S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open