Tegenlicht Meet Up Utrecht 11 maart | Europa spoort niet

Je koffer is ingepakt, de tickets zijn gekocht en je bent klaar voor de vakantie! Maar eenmaal op het station aangekomen, rijdt jouw trein niet meer… Het ziet ernaar uit dat je jouw overstap gaat missen en morgen pas aan zal komen op bestemming. Door te kiezen voor de trein hoopte je de CO2-uitstoot van jouw reis te verlagen, maar door al het gedoe begin je bijna weer naar het vliegtuig te verlangen.

 
©VPRO / Tegenlicht
Europa via het spoor verbinden blijkt nog niet zo simpel. Het loopt vast in tegenstrijdige belangen, inconsistente dienstregelingen, haperende schakelingen, personeelstekorten, nationale regelgeving. De trein is eigenlijk de perfecte metafoor voor het Europa van vandaag. En in werkelijkheid spoort dat niet. VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar de strijders en hackers van systemen die ondanks alle tegenwerking of tegen de logica van winst en efficiëntie ervoor zorgen dat Europa op het juiste spoor geraakt.
 
S

Tijdens de Meet Up bespreken we met ons gastenpanel en het publiek hoe het internationale treinverkeer in Europa publieksvriendelijker gemaakt kan worden. Waar ligt nu eigenlijk de oplossing voor dit ontspoorde probleem? Wat is hierbij de rol van politici, dienst regelaars, spoorwegbeheerders en ondernemers? De gasten van de Meet Up puzzelen al jaren vanuit hun eigen expertise aan het verbeteren van de Europese treindienstregeling. Tijdens de avond zullen we het hebben over de obstakels die ze hierbij zijn tegengekomen en hun ideeën over hoe we het treinverkeer in Europa in goede banen kunnen leiden. Ook onderzoeken we de kosten en CO2-uitstoot van  verschillende vervoerwijzen. Wanneer ben jij bereid om bij jouw volgende vakantie Schiphol over te slaan en de trein te nemen?

Als programmamanager internationaal passagiersvervoer bij ProRail houdt Jeroen Wesdorp zich al jaren bezig met het verbeteren van de internationale dienstregeling. Als medeoprichter van het EuroLink project werkt hij aan betere samenwerking in Europa tussen onder andere infrastructuurbeheerders, vervoerders en overheden.

 
Elmer van Buuren is directeur en mede-oprichter van de European Sleeper. Met zijn coöperatie wil hij de nachttrein weer terug op de kaart zetten zodat steeds meer mensen het vliegtuig, de auto of de bus zullen laten staan en milieuvriendelijker reizen.
 
Kom 11 maart naar de Meet Up en discussieer met onze gasten. We starten om 19.00 uur in het Theater op de tweede verdieping met het vertonen van de Tegenlichtaflevering. Na een korte pauze begint de Meet Up om 20.00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up is er in Noda gelegenheid tot napraten met elkaar en met de gasten.

De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.
 
Reserveer je ticket   S
S
 
Zaterdag 16 t/m zondag 24 maart is het Boekenweek. Het thema is ‘Bij ons in de familie’. In Bibliotheek Neude besteden we ook aandacht aan de Boekenweek én families met een mooi programma. Kom kijken naar de boekenweekspecial van Bazarow.Live met familie Siebelink te gast, Mensen Zeggen Dingen met mooie vertellingen, muziek en poezie van o.a. Romana Vrede en Martin Rombouts, FOTODOK Book Talks en nog veel meer. Bekijk hier het hele Boekenweek:
 
Programma   S
S
 
Heb je behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? Elke maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij een onderwerp dat het nieuws beheerst. Het onderwerp van het interview is net zo onvoorspelbaar als het nieuws. Hou de website in de gaten. Aanmelden is niet nodig. 

Maandag 25 maart | 20.00 - 21.00 uur | Bibliotheek Neude
 
Lees meer   S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open