Tegenlicht Meet Up Utrecht 12 februari | You can’t kill the story

Het is levensgevaarlijk om journalist te zijn. In 2023 moesten wereldwijd 95 journalisten hun werk met de dood bekopen. Alleen al in Gaza vielen de afgelopen maanden 78 dodelijke slachtoffers onder de verslaggevers. Niet alleen in oorlogssituaties lopen journalisten gevaar. Ze krijgen ook te maken met fysiek geweld, digitale aanvallen, staatsterreur en bedreigingen uit de onderwereld. Hoe kunnen journalisten zich wapenen tegen deze dreigingen, en hun vak blijven uitoefenen?

Daarvoor moeten we onderzoeksjournalistiek anders gaan bedrijven, volgens de Franse journalist Laurent Richard. In 2015 was Richard getuige van de bloedige aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Samen met een groep onderzoeksjournalisten richtte hij vervolgens het collectief ‘Forbidden Stories’ op. Ze ontwikkelen methodes voor samenwerking zodat belangrijke, gevaarlijke verhalen het licht blijven zien. Zo is zelfs de dood van een journalist niet het einde van een verhaal.

 

©VPRO / Tegenlicht 

Journalistieke samenwerking is cruciaal voor de manier waarop Forbidden Stories werkt. Weg met de journalistieke ego’s en de jacht op persoonlijke scoops, tijd voor samenwerking (en daardoor bescherming) op internationaal niveau.

 
S

Tijdens deze VPRO Tegenlicht Meet Up praten we verder over de gevaren die journalisten lopen. Wat zijn effectieve manieren om hen hiertegen te beschermen? Werkt de internationale samenwerking bij gevaarlijke verhalen? En hoe staat het met de veiligheid van journalisten in Nederland? Kunnen we als consument ook bijdragen aan de veiligheid van journalisten?

 
  • Shuchen Tan, onderzoeksjournalist en documentairemaker bij VPRO Tegenlicht. Regisseur van de uitzending.

  • Ruth Kronenburg, directeur Free Press Unlimited. De organisatie zet zich in voor de veiligheid van journalisten wereldwijd, door het organiseren van preventieve veiligheidstrainingen, protectie in geval van nood, maar ook door misdaden tegen journalisten te onderzoeken en te laten vervolgen.

  • Wil Thijssen, misdaadverslaggever van de Volkskrant. Zij schreef met Forbidden Stories over een Mexicaans drug cartel, dat ook actief is in Nederland. Aanleiding was de moord op journalist Regina Martinez, die onderzoek deed naar de bende.

  • Merijn de Waal, buitenlandredacteur Latijns-Amerika en VS van de NRC. Welke gevaren lopen journalisten onder autoritaire regimes en in landen geteisterd door bendegeweld? Hoe wapenen zij zich hiertegen?

Kom 12 februari naar de Meet Up en discussieer met onze gasten. We starten om 19.00 uur in het Theater op de tweede verdieping met het vertonen van de Tegenlichtaflevering. Na een korte pauze begint de Meet Up om 20.00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up is er in Noda gelegenheid tot napraten met elkaar en met de gasten.

De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.

 
Reserveer je ticket   S
S
Tip: Vrijheidscolleges special | Israël en Palestina
 

In vrijheid samenleven van twee volken op één stuk land dat al eeuwenlang beladen is lijkt voor de Israëliërs en de Palestijnen op dit moment verder weg dan ooit. Na de terroristische aanslag van Hamas keek de wereld geschokt toe.

Er ontstond een situatie waarin het noodzakelijk leek om je uit te spreken. Tegelijkertijd stonden groepen zo sterk tegenover elkaar dat zo’n uitspraak voor velen juist onveilig voelde.

Tijdens deze talkshow gaan we in gesprek met programmamaker Raoul Heertje, journalist Radi Suudi, documentairemaker Natascha van Weezel en criminoloog Lydia de Leeuw die ieder een eigen persoonlijke kant van een ingewikkelde geschiedenis vertellen.

woensdag 6 maart | 19.30 - 21.00 uur | Bibliotheek Neude

 
Reserveer   S
S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open