Tegenlicht Meet Up Utrecht 15 januari | De Planeetkoelers

De planeet stevent af op een koortsachtige opwarming. Met elke graad erbij verandert het klimaat ingrijpend: de zeespiegel stijgt, het ijs op de Noordpool verdwijnt en hele diersoorten worden weggevaagd. Natuurlijk moeten we minder CO2 uitstoten. Maar ondanks 25 jaar klimaatakkoorden en mooie beloftes neemt de uitstoot nog altijd toe. Als we niet harder ingrijpen, zijn we verloren.

 

©VPRO / Tegenlicht 
Of hebben we nog noodoplossingen achter de hand? VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van climate engineering: wetenschappers en start-ups die met technologische middelen proberen de aarde af te koelen. Maar hoe risicovol zijn die methoden? Wie mag eigenlijk beslissen voor welke technieken we kiezen? Is het niet veel slimmer en efficiënter om een 'natuurlijke' bondgenoot te zoeken voor CO2 afvang en passant ook nog de biodiversiteit te herstellen? 

 
S

Op maandag 15 januari praten we na over de vragen en oplossingen die aan bod komen in de VPRO Tegenlicht-uitzending De Planeetkoelers

 
  • Claudia Wiener, universitair docent aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek, Utrecht (RUU). Zij onderzoekt geoengineering als hulpmiddel tegen klimaatverandering. In het bijzonder analyseert zij het nut van Stratospheric Aerosol Injection (SAI): kunstmatig een dunne reflecterende wolkenlaag in de stratosfeer aan maken, die een deel van het zonlicht terugkaatst en zo de opwarming van de aarde vertraagt.

  • Jeroen Oomen, onderzoeker bij de Urban Futures Studio (RUU). Als socioloog, politicoloog en filosoof houdt hij zich bezig met de rol van wetenschap en technologie in de samenleving. En via het begrijpen van deze rol van de wetenschap probeert hij oplossingen te vinden voor de grote milieuvraagstukken van deze tijd. Daarbij is hij voornamelijk geïnteresseerd in de onzichtbare aannames en verbeeldingen die we hebben over hoe de wereld is en zou moeten zijn.

  • Ties van der Hoeven is de oprichter en creatief directeur van The Weather Makers - Ecosystem Regeneration! Na verschillende grote bouwprojecten verschoof zijn interesse meer naar het samenwerken met de natuur. Dit resulteerde in het oprichten van The Weather Makers, een ingenieursbureau dat ernaar streeft de watercyclus en algehele biosfeer te herstellen.

Kom 15 januari naar de Meet Up en discussieer o.l.v. moderator Jan van Rossum met onze gasten. We starten om 19:00 uur in het Theater op de tweede verdieping met het vertonen van de Tegenlichtaflevering. Na een korte pauze begint de Meet Up om 20:00 uur in dezelfde zaal. Na de Meet Up is er in Noda gelegenheid tot napraten met elkaar en met de gasten.

De Meet Up is ook live te volgen via ons YouTube-kanaal Tegenlicht030, waar je ook onze eerdere Meet Ups kunt terug kijken.

 
Reserveer je ticket   S
S
 

Foto: Thomas de Witt
Begin het nieuwe jaar databewust! Tijdens de Data & Privacy week, van maandag 15 t/m zondag 21 januari, nodigt Bibliotheek Utrecht je uit jouw digitale mediagebruik onder de loep te nemen.

Lunchlezing door social designer Bertrand Burger
donderdag 18 januari, 12.00 - 12.30 uur | Bibliotheek Neude
Ontdek meer over wat je onbewust achterlaat en waarom het beschermen van privacy essentieel is.

Workshop Je data de baas
donderdag 18 januari 17.00 uur en zaterdag 20 januari 15.00 uur | Bibliotheek Neude
Wat er gebeurt er met jouw data? Bijvoorbeeld bij het scannen van je voordeelkaart in de supermarkt? Tijdens deze workshop zul je zelf data verzamelen, verwerken en uiteindelijk visualiseren. 

Lunchlezing door expert data ethiek Ajuna Soerjadi
zondag 21 januari, 12.30 - 13.00 uur | Bibliotheek Neude
Leer meer over wat data eigenlijk is, hoe technologie subtiel ons gedrag stuurt en wat je rechten zijn.

 
Reserveer   S
S
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open