In mei dit jaar deed Japan een teleurstellende aankondiging: het zou zijn commerciële walvisjacht uitbreiden en nu ook gaan jagen op de gewone vinvis, een soort die al bijna is uitgeroeid door de ononderbroken jacht op het dier. Hoewel wereldwijde inspanningen hebben geleid tot een langzaam herstel van de populatie, blijft de vinvis geclassificeerd als Kwetsbaar op de Rode Lijst van IUCN. Er is echter geen informatie bekend over de populatiestatus in de Japanse wateren.
Japan heeft inmiddels het omstreden walvisjachtseizoen hervat en heeft eerder deze maand de eerste gewone vinvis gedood. Ondanks de afgesproken tijdelijke opschorting van de commerciële walvisvangst, blijft Japan op walvissen jagen die zich binnen de exclusieve economische zone (EEZ) van het land bevinden. Op de jaarlijkse dodenlijst van Japan staan 59 gewone vinvissen, 25 noordse vinvissen, 150 brydevinvissen en 142 dwergvinvissen.
We roepen Japan op om zijn internationale juridische verplichtingen onder het gewoonterecht en het VN-verdrag inzake het recht van de zee (UNCLOS) na te leven en samen te werken met de International Whaling Commission (IWC) aan de bescherming, het beheer en de studie van walvissen.
Laat vandaag nog je stem horen voor walvissen. Teken de petitie en maak het verschil.
De commerciële walvisvangst ondermijnt niet alleen de wereldwijde inspanningen om walvissen te beschermen, maar kan ook de toekomst van de walvispopulatie bedreigen. En niet onbelangrijk: de jacht veroorzaakt heel veel pijn en langdurig lijden bij walvissen. De wetenschap laat zien dat menselijke activiteiten deze soort in gevaar brengen. Als we ons hier niet tegen inzetten, lopen we het risico dat de soort voorgoed verloren zal gaan.
Ons Mariene campagneteam zal in september aanwezig zijn op de bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie in Peru, waar dit zorgwekkende onderwerp besproken zal worden.
Onderteken onze petitie uiterlijk donderdag 19 september, zodat je stem op tijd is en wordt gehoord tijdens deze belangrijke bijeenkomst! We zullen alle handtekeningen overhandigen aan de Japanse ambassade in Den Haag.