Om de webversie te openen Klik hier


Het Holland Festival verliep dit jaar flink anders dan gepland. In plaats van een fysiek festival werd in korte tijd, samen met artiesten van over de hele wereld die in het geannuleerde festival zouden optreden, een alternatief online programma samengesteld.

Dit 2.0-2.0 programma was een proeftuin, waarin zowel de makers als het publiek hun weg vonden in de mogelijkheden die er waren. In elf opeenvolgende dagen was er een dagelijks middag- en avondprogramma waarin theater, muziek, film en debat in verschillende digitale formats langskwamen. In totaal vierendertig makers en gezelschappen experimenteerden met streamings, films, podcasts, videoclips, live-gesprekken en meer. Presentatoren Diana Matroos en Jesse Mensah zorgden voor de nodige introducties van de programma’s, die varieerden van een digitaal portret van associate artist, danser en choreograaf Bill T. Jones, tot een streaming van de experimentele opera The Murder of Halit Yozgat van Ben Frost, en de op afstand opgenomen videoclip ONE van muzikant en componist Sami Yusuf in samenwerking met Cappella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Het festivalthema, aangereikt door Bill T. Jones, werd uitgebreid tot In pursuit of the we – in times of social distancing. De wereldwijde pandemie en protesten in navolging van de dood van George Floyd maakten dit thema nog urgenter en actueler. Marc Bamuthi, Daniel Bernard Roumain en Drew Dollaz van The Just & The Blind en Bill T. Jones gingen tijdens verschillende live streamings met het publiek in gesprek over de actualiteit en over institutioneel racisme in de Verenigde Staten en elders.

Het online programma was gratis toegankelijk en ruim 42.000 bezoekers wisten de weg te vinden naar de website. Het festival had niet kunnen bestaan zonder de vele bezoekers die hebben deelgenomen aan dit avontuur. We bedanken iedereen die deel heeft uitgemaakt van deze bijzondere editie. Fijn dat je erbij was!

 

Dancing at Dusk - A moment with Pina Bausch’s The Rite of Spring

Pina Bausch Foundation, École des Sables, Sadler’s Wells

 

t/m 31 juli on-demand streaming via sadlerswells.com

Dit jaar zou Pina Bausch' baanbrekende werk Le Sacre du printemps (1975) in het festival te zien zijn, uitgevoerd door 38 dansers uit 14 Afrikaanse landen. Een bijzonder project waarvan het Holland Festival coproducent is. De coronapandemie gooide roet in het eten; de geplande wereldtournee moest worden geannuleerd. Maar vlak voordat de lockdown werd afgekondigd, greep het gezelschap de laatste kans te repeteren op het strand in de buurt van de plaats waar École des Sables in Senegal gevestigd is. Deze unieke gebeurtenis werd vastgelegd op film, die nu – tegen een kleine vergoeding - te zien is op Sadler’s Wells’ Digital Stage. Bekijk de trailer.

 
 

Holland Festival 2.0-2.0 after movie

 


Krijg je maar niet genoeg van Holland Festival 2.0-2.0, of heb je het misschien juist gemist? Bekijk hier de after movie.  

 
 

Holland Festival blog

 


Nog meer nagenieten van Holland Festival 2.0-2.0? Bezoek dan ons uitgebreide blog met recensies van de voorstellingen, columns van onder anderen Stephan Sanders, achtergrondverhalen en interviews met artiesten als Lucie Horsch en Ben Frost. 

 
 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.