Online lezen
Logo
Online lezen
19 maart 2021
In deze nieuwsbrief
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
Overige thema's
Terugblik op een geslaagd congres De Professional Centraal
illustratie congres De Professional Centraal
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zo lang mogelijk gezond en met plezier werken? Anders gezegd: hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid? Hoe blijf je aan de bal? Dat is het thema van het congres De Professional Centraal dat zojuist geëindigd is. Ontwikkelingen als vergrijzing, langer doorwerken, de veranderende arbeidsmarkt en de daarbij benodigde competenties en de coronacrisis vragen van organisaties en medewerkers dat ze continu meebewegen. Tijdens het congres leerden professionals uit de sociale werkgelegenheid hoe ze de juiste voorwaarden en omstandigheden kunnen creëren zodat passend werk duurzaam wordt en blijft.
Lees verder
Werk samen met het Kenniscentrum aan zo regulier mogelijk werk voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie
Werk samen met het Kenniscentrum
Om meer passend, betaald en duurzaam werk voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie mogelijk te maken, verbindt het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid kennis en praktijk. Door ervaringen te delen, samen te werken aan innovatieve projecten en praktische handvatten te bieden, ondersteunen we jou en helpen we elkaar om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt zo regulier mogelijk te laten werken. Benieuwd naar wat het Kenniscentrum doet en wat onze plannen voor dit jaar zijn?
Bekijk de animatievideo en lees onze kennisagenda
Matching en begeleiding
Doe inspiratie op tijdens onze kennisbijeenkomsten: van wetswijzigingen tot ethische vraagstukken
visual kennisbijeenkomsten
Heb je vandaag deelgenomen aan het congres De Professional Centraal? Dan heb je al aan een aantal inspirerende workshops en presentaties deelgenomen en deskundige sprekers horen spreken. Je hebt waarschijnlijk enthousiaste collega-professionals online ontmoet, ervaringen met elkaar gedeeld en praktische tips en adviezen met elkaar uitgewisseld. Om deze verbinding met vakgenoten voort te zetten, nog meer inspiratie en kennis op te doen en te delen, organiseert het Kenniscentrum kennissessies voor professionals. Als je niet hebt deel kunnen nemen aan De Professional Centraal, dan is dit je kans om je aan te melden voor een divers aantal kennissessies in april of later dit jaar.
Lees verder
Matching en begeleiding
Kenniskring jobcoaching: alles over gebarentaal op de werkvloer
twee handen spreken gebarentaal
Wist jij dat gebarentaal niet alleen voor dove en slechthorende mensen belangrijk is, maar voor meerdere doelgroepen zoals mensen met autisme of het syndroom van down? Door (ondersteunende) gebaren toe te passen wordt de communicatie sterk verbeterd. Dit zorgt voor een prettige werksfeer, veilige werksituaties en efficiënter werken. Mensen worden hierdoor gestimuleerd in hun ontwikkeling, integreren makkelijker op de werkvloer en hebben meer kans op een detachering. Daarom lanceert het Kenniscentrum eind april een e-learning over (het nut van) gebarentaal op de werkvloer. Als verdieping op de e-learning organiseren we op 20 mei 2021 een online workshop voor jobcoaches en (werk)begeleiders en consulenten die meer willen weten over de inzet van gebarentaal op de werkvloer.
Lees verder
Logo Zichtbaar in werk
Passend werk
Betere ondersteuning voor blinden en slechtzienden in voorbereiding
Op dit moment worden tolkvoorzieningen voor dove en slechthorende werknemers centraal verstrekt vanuit UWV. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat met ingang van medio 2022 ook gelden voor werkplekaanpassingen voor mensen met een visuele beperking.
Lees verder
kit logo en foto virtual reality
Overige thema's
Met virtual reality sneller naar een passende baan?
Inzet van een VR-bril biedt een goed hulpmiddel bij de baanoriëntatie van werkzoekenden. Wanneer dit samen met goede begeleiding wordt ingezet, vinden werkzoekenden sneller en beter passend (betaald) werk. Dat blijkt uit een onderzoek van Weener XL, het werk-ontwikkelbedrijf van ’s-Hertogenbosch, en TNO naar de effectiviteit en gebruikerservaringen van VR-brillen bij mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.
Lees verder
Ga als professional in re-integratie en jobcoaching gewogen in gesprek met een digitale gesprekskit
visual Afwegingen bij re-integratie
Welke afwegingen maak je als professional in re-integratie en jobcoaching bij mensen met een arbeidsbeperking? Hoe maak je afwegingen en welke factoren hebben daar invloed op? Als onderdeel van een onderzoek naar afwegingen bij re-integratie en jobcoaching, ontwikkelden Panteia, Zinziz en Muzus de gesprekskit Gewogen in Gesprek. Aan de hand van deze gesprekskit kunnen re-integratieprofessionals zich verdiepen in duo's in de afwegingen die ze maken tijdens hun werk. Dit geeft inzicht in wanneer en hoe die afwegingen gemaakt worden, maar ook: ‘Wanneer betrek je de klant in je afweging?’ of ‘Wanneer speelt voorkennis mee?’
Lees verder
Matching en begeleiding
‘Behoefte aan meer samenwerking sociaal domein en werk- en inkomensdomein’
ingredienten worden toegevoegd aan pan op het vuur
Er is behoefte aan (meer) samenwerking tussen het sociaal domein en het werk- en inkomensdomein. Dat is de belangrijkste conclusie van de digitale transitiearena arbeidsparticipatie en sociale (wijk)teams van 17 februari.
Lees verder
Agenda Kenniscentrum
1 april: Kenniskring jobcoaching: workshop ‘Van Wajong 1998 tot harmonisering 2021’
In deze workshop over de Wajong worden professionals uit het sociaal domein en jobcoaches meegenomen in alle veranderingen. Op een bondige en chronologische volgorde word je op de hoogte gebracht van alle veranderingen en de meest recente wetswijzigingen binnen de Wajong, waardoor je meer inzicht en kennis hebt om jonggehandicapten te ondersteunen. Na de workshop ben je op de hoogte van alle veranderingen en de meest recente wetwijzigingen binnen de Wajong.

1 april: Webinar Praktijkleren met de praktijkverklaring en de regionale mobiliteitsteams
Praktijkleren met de praktijkverklaring is voor veel werkzoekenden en medewerkers de manier om de in de praktijk geleerde werkzaamheden inzichtelijk te maken. Hoe dit werkt in een arbeidsmarktregio en welke rol praktijkleren kan spelen bij kortdurende bij- en omscholing via praktijkleren hoor je in het webinar op 1 april. Ook de rol van de regionale mobiliteitsteams komt aan bod.

8 april: Kennisplatform detacheren: workshop ‘Omgaan met ethiek en lastige dilemma’s’
Hoe ga je als professional om met dilemma’s in je werkpraktijk en hoe handel je ethisch? In deze workshop wordt stilgestaan bij de keuzes en mogelijkheden die je hebt – bijvoorbeeld bij arbeidsmarktdiscriminatie.

14 april: Transitiearena Arbeidsparticipatie en (sociale) wijkteams
Ben jij werkzaam bij een gemeente, sociaal wijkteam en/of sociaal werkbedrijf en wil jij aan de slag met het verbeteren van de samenwerking tussen wijkaanpak en de dienstverlening gericht op werk? Doe mee aan de Transitiearena Arbeidsparticipatie en (sociale) wijkteams en zet concrete stappen om het perspectief op (betaald) werk voor mensen dichterbij te brengen.

15 april: Kennisplatform passend werk: ‘Naar een inclusieve werkomgeving! Met (levens)verhalen bias doorbreken’ 
Op welke manier speelt bias een rol bij professionals en hoe kijken werkgevers aan tegen mensen met een niet-bevoorrechte positie op de arbeidsmarkt? Hogeschool Inholland en Vrije Universiteit Amsterdam doen onderzoek naar effectieve interventies om bias binnen organisaties tegen te gaan en de Nederlandse arbeidsmarkt inclusiever te maken. Dr. Machteld de Jong presenteert de belangrijkste resultaten van het onderzoek.
 
29 april: Kennisplatform werkgeverdienstverlening: ‘Van werk naar werk met mobiliteitsteams’
Door de coronacrisis raken veel mensen hun werk kwijt. Maar in andere sectoren is nog wel werk, soms zijn er zelfs personeelstekorten. Daarom gaan gemeenten, UWV, vakbonden en werkgevers partners in mobiliteitsteams intensief samenwerken om mensen zoveel mogelijk van-werk-naar-werk te begeleiden.
 
Icoon Icoon
© 2019 Kenniscentrum inclusieve en sociale
werkgelegenheid. Een samenwerking van SBCM en Cedris
Logo Logo
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie.
Inschrijving wijzigen | Uitschrijven