Terugblik op een gevarieerde en inspirerende middag
Met veel plezier en trots kijken we terug op onze pre-conference 'Connecting Communities in the Netherlands', op 14 juni jl. De combinatie van verhalen van ervaringsdeskundigen, de visie van professionals, mooie voorbeelden uit het sociaal domein in de film én een zaal met betrokken en geïnteresseerde deelnemers, resulteerde in een gevarieerde en inspirerende middag over palliatieve zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven. In deze nieuwsbrief-special nemen we je mee terug naar woensdag 14 juni 2023 en delen we de mooie opbrengsten van die middag.
Film 'Inspirerende perspectieven op palliatieve zorg'
De Agora-film 'Connecting Communities - Inspirerende perspectieven op palliatieve zorg', beleefde de première tijdens de pre-conference, met een preview van 9 minuten.
De zaal was geboeid door de mooie voorbeelden van zorg en ondersteuning die vanuit het sociaal domein en vanuit burgerinitiatieven al bestaan in Nederland. Het begint met praten, elkaar leren kennen en waarderen, om vandaaruit voor elkaar en met elkaar te kunnen zorgen. Het gaat om menselijkheid.
Complete film De complete film, die 25 minuten duurt, met nog meer verdieping op de vijf initiatieven die in de preview aan de orde kwamen, is nu ook beschikbaar. Bekijk hier de complete film
Mentimeter: de deelnemers praten mee
De sprekers stelden na afloop van hun bijdrage een vraag aan de zaal, die via de Mentimeter ter plekke werd beantwoord. Op het grote scherm verschenen de antwoorden live in beeld. Zo praatten de deelnemers interactief mee over de thema’s.
Iris van Bennekom vroeg zich bij haar introductie af wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor het betrekken van de gemeenschap bij palliatieve zorg. In de woordwolk kwam één duidelijk gezamenlijk antwoord op die vraag naar voren: iedereen!
Laura Hartman liet de zaal meedenken over woorden die ons kunnen helpen om te praten over ziekte, rouw en verlies. Het 'woordenboek' van de zaal bevatte woorden als rouwkost, doodgewoon, uittunen, rouwverlof, onderdoor luisteren, onaf-scheidelijk, stil nabij zijn en rouw van jou.
Libby Sallnow sloot haar betoog over gezond sterven en rouwen af met de vraag: Wat hebben we nodig om gezond te kunnen sterven en rouwen? De antwoorden waren een internationale mengeling van warme woorden als compassion, inner space, inner peace, aandacht, love, connection en courage.
Van de pre-conference werd ’s middags live een getekende visual gemaakt door Judith Oosterom. De middag is door haar in één tekening gevangen, met alle sprekers, de film en andere highlights. Bekijk hier de getekende visual
Aftermovie De foto’s die gemaakt zijn tijdens de pre-conference geven, samen met ander beeldmateriaal, een mooi sfeerbeeld van de pre-conference. Bekijk hier de aftermovie
Rapport 'Palliatieve zorg en ondersteuning in de praktijk' over knelpunten en bekostiging
Aan het einde van de pre-conference overhandigde Agora-bestuurder Iris van Bennekom de eerste exemplaren van het onderzoeksrapport 'Palliatieve zorg en ondersteuning in de praktijk' aan Saskia Teunissen en Joachim Cohen.
In opdracht van Agora voerde bureau jb Lorenz het onderzoek uit naar knelpunten bij de palliatieve zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein. Afhankelijk van waar je woont en in welke levensfase je zit, is palliatieve zorg en ondersteuning niet altijd goed geregeld en op dezelfde wijze voor iedereen bereikbaar en beschikbaar, zo blijkt uit het actieonderzoek en uit de ervaringsverhalen die werden opgetekend.
Webinar 'Onderzoek palliatieve zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein'
27 juni, 16.00 – 17.00 uur, online via 1SociaalDomein
Bianca den Outer, onderzoeker bij jb Lorenz en opsteller van het rapport 'Palliatieve zorg en ondersteuning in de praktijk', gaat in dit webinar in gesprek over de bevindingen en de aanbevelingen die uit het actieonderzoek naar voren zijn gekomen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat palliatieve zorg een zaak van ons allemaal wordt? Het onderzoek richtte zich op de bekostiging, knelpunten en de rol van het sociaal domein bij palliatieve zorg in verschillende levensfasen. Het legt knelpunten en ongelijkheid bloot bij palliatieve zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein. Meer informatie en aanmelden
Videosessie 'Drie gesprekken over zingeving'
19 september, 15.00 – 16.30 uur, online via 1SociaalDomein
Aandacht voor zingeving is onderdeel van goede ondersteuning en zorg. Vragen over zingeving spelen in verschillende levensfasen. Welke zingevingsvragen spelen er in de palliatieve levensfase van mensen en hun naasten? Wanneer geef je zelf ondersteuning, en wanneer verwijs je door naar een geestelijk verzorger? Wat houden de interventies van de geestelijk verzorger in de praktijk in en hoe helpt dit mensen? Marije Vermaas, geestelijk verzorger bij het Centrum voor Levensvragen en drie cliënten brengen het in beeld in de nieuwe film 'Drie gesprekken over zingeving – Praten over levensvragen.' Meer informatie en aanmelden
Masterclass 'Zingeving bij de huisarts en POH GGZ'
7 november, 19.00 – 21.00 uur,online via 1SociaalDomein Masterclass over de thematiek: Zingevingsvragen signaleren, bespreken en begeleiden. In de praktijk van de huisarts en de POH-GGZ gaat het in de persoonsgerichte zorg met regelmaat over zingeving. Vanuit een eerdere podcast zullen Gaby Jacobs, Pieter Barnhoorn en Jos Somsen dit onderwerp toelichten en uitdiepen.
Masterclass 'Zingeving in het sociaal domein en de rol van een Centrum voor Levensvragen'
14 november, 15.00 - 17.00, online via 1SociaalDomein De verbinding tussen sociaal werkers en geestelijk verzorgers staat centraal, evenals hoe je een Centrum voor Levensvragen kunt vinden. Met bijdragen vanuit de Centra voor Levensvragen, ervaringen vanuit de Leerwerkplaatsen van Agora en vanuit het brancheproject Zingeving in het sociaal domein van de Kenniswerkplaats.