Steeds meer politici en ook erfgoedprofessionals pleiten voor de terugkeer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening. De hoge woningnood oplossen én natuur- en cultuurlandschap behouden zou het beste centraal geregeld kunnen worden. Maar is dat wel zo? Onze correspondent Gertjan de Boer deelt in het eerste bericht zijn gedachtes hierover.
In 2010 besloot de Kamer om de regie bij ruimtelijke projecten over te dragen aan gemeenten en provincies. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening werd afgeschaft. Nu, tien jaar later, verlangen steeds meer mensen terug naar centrale regie. Een goed idee voor het beschermen van cultuurlandschappen?
In opdracht van erfgoedvereniging Heemschut onderzocht bureau DOCKK de bestaande praktijk van waarderingsparticipatie van Post '65-erfgoed, oftewel in hoeverre burgers een stem hebben in het waarderen van erfgoed dat dateert van ná 1965.
Archeologen ontdekten een bijzondere aarden wal uit de tweede eeuw voor Chr. De functie van de wal is nog een mysterie. Mogelijk gaat het om het restant van een dijkje.
"Een duurzaam monument heeft de CO2-uitstoot maximaal weten te reduceren" definieert Frank Buchner. Hij leidt het RCE-programma 'Erfgoed en duurzaamheid'. "Voor de verduurzaming van monumenten is een groot aantal partijen nodig. Vergelijk het met het droogmalen van De Beemster. Dat lukte alleen dankzij het samenspel van 43 windmolens, elk met een eigen taak."
Een feest der herkenning is de lijfspreuk van het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Het museum is niet vies van het woord nostalgie, omdat ze weten dat nostalgie vaak vrolijke herinneringen met zich meebrengt. Interieurs en zelfs een hele nagebouwde straat tonen de veranderingen die in de vorige eeuw hebben plaatsgevonden.
Dat er in de 18e eeuw in Ubbergen een prestigieuze baroktuin lag, was in de vergetelheid geraakt. Historicus en geograaf Paul van der Heijden, landschapshistoricus Paul Klinkenberg en historisch geograaf Paul Thissen hebben de geschiedenis van de tuin achterhaald aan de hand van kaarten, historische literatuur, reisbeschrijvingen, foto’s en veldwerk.
De meeste mensen kennen Huis De Paauw als een typische, witgepleisterde buitenplaats, maar onlangs is de buitenzijde grondig gerestaureerd. Door het herstel van de midden-19e-eeuwse kleurstelling – zandsteentinten met vergulde accenten – komt de geschiedenis van het gebouw als voormalig zomerpaleis van prins Frederik der Nederlanden in volle glorie tot uiting.
Marineterrein Amsterdam heeft een fascinerend verleden. Het gebied dat van oudsher voor Amsterdam 'de poort naar de wereld' was, zat tegelijkertijd potdicht voor gewone burgers. Wat heeft zich in 360 jaar tijd achter de muur afgespeeld? In de nieuwe podcastserie Ziel van het Marineterrein ontdekken we de geschiedenis van deze bijzondere plek.