Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld, kunnen we weer een bezoek brengen aan musea en monumenten! Wat dacht u van het nieuwe bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed of van de nieuwe mobiele ArcheoHotspot in Zutphen? Houd ook 11 en 12 september alvast vrij in uw agenda, want dan vindt de Open Monumentendag weer plaats. Tijdens de 35e editie vieren we diversiteit en inclusie.
Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan 'Mijn monument is jouw monument' wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.
27 mei 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt met een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Dit geeft het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties meer ruimte om de implementatie van de wet op een zorgvuldige en verantwoorde wijze af te ronden.
Archeologen hebben een voormalig legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog blootgelegd in de Beijenwaard bij het Gelderse Spijk. Op die plek legt Rijkswaterstaat een overnachtingshaven aan voor binnenvaartschippers.
Op dinsdag 1 juni gingen de achttien ANWB-paddenstoelen van Vlieland in de verkoop. Met de opbrengst wordt Waterroute Vlieland aangelegd, die deelnemers bewust maakt van de 'circulaire waterkringloop' van het eiland.
Bewoners van de Schildersbuurt in Groningen trokken aan de bel omdat steeds meer huizen in de buurt werden opgekocht en verbouwd door pandjesbazen. Hierbij gingen veel historische details verloren.
Zaterdag 5 juni opent in het Stadsarchief van Amsterdam het nieuwe bezoekerscentrum 'Amsterdam Werelderfgoed'. Hier kun je alles te weten komen over de grachtengordel, die al tien jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
Op 27 mei 2021 is het honderdste lid toegetreden tot jongerennetwerk Erfgoed Jong. Een mijlpaal waaraan een aantal geslaagde samenwerkingen en activiteiten voorafgingen.
Sinds kort heeft Zutphen een mobiele ArcheoHotspot. De Hotspot rijdt rond en zal op allerlei locaties staan. Hier mag iedereen vragen stellen, meekijken én de handen uit de mouwen steken.
Vanaf vandaag kunnen gemeenten zich aanmelden voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2022: de prijs voor de gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. Het Erfgoedplatform van Kunsten '92 wil met deze prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs ter waarde van € 25.000 wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds en wordt al sinds 2010 jaarlijks uitgereikt.
Een boek restaureren is veel meer dan alleen de restauratie van het object zelf. Het is minstens zo belangrijk de functie ervan mogelijk te maken. Wordt het een museaal object dat alleen wordt tentoongesteld, of weer het gebruiksvoorwerp dat het ooit is geweest? En mogen de eerder opgelopen schades zichtbaar blijven?, wil boekrestaurator Rachelle Keller weten. Ze heeft zich laten registeren in het RestauratorenRegister, "mede omdat het Register hopelijk de beroepsbescherming dichterbij brengt".
Deze maand bestaat de Inktpot 100 jaar, een van de meest imposante gebouwen van de stad Utrecht. Tegenwoordig het onderkomen van ProRail, werd het in 1921 aan het Moreelsepark geopend als Hoofdadministratiegebouw III van de Nederlandse Spoorwegen. Voor de Utrechters van toen moet het een soort wolkenkrabber hebben geleken. De hoekige vormen gaven al snel de aanleiding tot de bijnaam Inktpot. Arjan den Boer maakte een rondgang door het gebouw en lette op de details. Ook zocht hij er historische foto’s bij.