Deze week: acht verhalen over onsmakelijkheid.

Lieve lezer,
 

Deze week staat Hard//hoofd in het teken van on//smakelijkheid!
 

Kinderen vinden haast niets onsmakelijk. Probeer maar eens te bedenken wat je nichtje vies vindt. Misschien krioelende maden in rottend vlees? Het zien van je eigen bloed? Of bittere smaken als spruitjes en rauwe witlof?

Verreweg de meeste ideeën over onsmakelijkheid krijgen we aangeleerd. We leren dat plassen midden op de stoep smerig is; dat eten beter smaakt als je vergeet dat het ooit geleefd heeft; dat de hongerartiest een modeverschijnsel zou zijn; dat tuinaarde iets is voor op de grond en niet voor in je mond; dat kneden geen knijpen mag zijn; en dat er gore maar toch ook lekkere deuntjes bestaan. Deze week bevragen we die onsmakelijkheidsles.
 

Komende week staan de volgende on//smakelijke verhalen op het programma:

  • Vandaag opent hoofdredacteur Jochum Veenstra de week met een tekst over de aantrekkelijkheid van paté en de walging die hij er nu voor voelt.
  • Op dinsdag interviewt Jorne Vriens illustrator Feline Wigman die het beeld voor onze themaweek maakte.
  • Op woensdag smul je van de column van Aisha Mansaray over het eten van zand en de cultureel bepaalde normen voor wat we in ons mond stoppen.
  • Op donderdag wordt je pisnijdig door het essay van Sofie Hees over vrouwenplasrecht
  • Op donderdagavond kan je aanwezig zijn bij het literaire programma De on//smakelijke maaltijd.
  • Op vrijdag proef je de smaak van wondvocht in een gedicht van Elianne van Elderen over de connectie tussen vrouwenlichamen en vlees.
  • Op zaterdag zuivert Kiriko Mechanicus je van on//smakelijke emoties met een literaire meditatie. Kneed alle spijt die je voelt tot een deegman, voordat je hem op 220 graden in de oven bakt.
  • Op zondag staat in de ochtend een essay uit het archief online. Emy Koopman schreef in 2014 een nog altijd actueel essay over de vraag of een eetstoornis een modeverschijnsel is.
  • De week sluiten we af met een mixtape vol met on//smakelijke deuntjes, samengesteld door onze redactie.

Lieve groet,
De redactie

Essay: Ik heb schijt

Maatschappelijke ongelijkheid begint in de buurt waarin je opgroeit laat Milio van de Kamp zien in zijn debuut Misschien moet je iets lager mikken, dat op 16 mei verschijnt. Een voorpublicatie.

Verhaal: Knieën
‘Hij probeerde net zo breed te lopen als de rest, maar zijn benen bewogen anders.’ Een verhaal van Werner de Valk over een jongen zonder eilandersknieën, die de ondoordringbare mist opzoekt en er lachend in verdwijnt.
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.