Eindelijk, het is zover! Dit weekend is monumentenbezoek weer mogelijk op 25 erfgoedlocaties in Nederland. Met een negatief testbewijs mag u naar binnen. Heeft u al een plekje gereserveerd?
Het aantal woningen met grote schade door droogte en bodemdaling is de afgelopen jaren snel toegenomen, meldt de NOS. Dit onderwerp verdient ook een plek op de agenda van de erfgoedsector, want zéker monumenten met hun oude funderingen hebben last van droge zomers.
Ben je benieuwd hoe het jaar 2020 eruit zag voor de Erfgoed Deal? In het jaarverslag lees en zie je hoe zij in dit turbulente jaar door konden werken aan een waardevolle leefomgeving.
Wat doe je met de statische kerkbanken wanneer een kerk flexibel moet zijn voor multifucntioneel gebruik? In de Oude Helenakerk in Aalten zoeken ze het uit.
"Bij heemkundekringen lopen veel ouderen rond en het is belangrijk om de kennis van deze groep over te dragen op de jongere generatie. Maar dan wel op een eigentijdse manier."
Op 6 april vierde Stichting Liniebreed Ondernemen haar 10-jarig bestaan. Vanwege de corona pandemie werd dit heuglijke feit vooral online en via de post gevierd met alle partners.
De 9e editie van het Nationaal Monumentencongres zal plaatsvinden op donderdag 11 november 2021. Organisator Stichting Nederland Monumentenland heeft dit besloten naar aanleiding van de aanhoudende coronamaatregelen. Het congres, dat op 27 mei 2021 zou plaatsvinden, is met de huidige beperkingen nog steeds niet goed uit te voeren.
Bij radio NH Gooi vertelt architectuurhistoricus Karel Loeff over een grote ergernis: de Funda-makeover. Op deze Instagram-pagina worden oude panden gedeeld die een 'moderne' make-over krijgen. Helaas gaan daarbij soms prachtige historische details verloren. Alles wordt overgeschilderd met een dikke laag witte verf. Visgraatparket, kookeiland en zwarte stalen deuren maken de transformatie af. "Alsof je in een hotel zit," aldus Karel Loeff.
Onlangs werd er een Stedenbouwkundige Visie gepresenteerd voor De Uithof in Utrecht. Daarin is te zien hoe bepaalde gebouwen de tand des tijds doorstaan, terwijl andere zijn verdwenen en vervangen. Opvallend hierbij is dat de betonnen functionele, en ook vaak verfoeide, gebouwen uit de jaren ’60 als het Van Unnikgebouw blijven staan, terwijl panden uit de jaren ’70 en ’80 verdwenen zijn. Waarom is die jaren ’70-bouw toch zo kwetsbaar?
Na de oorlog kampt de stad Groningen met een grote woningnood. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Op de avond van 21 november 1949 buigt de gemeenteraad zich over een opmerkelijk voorstel van het college van burgemeester en wethouders: oude trams ombouwen tot noodwoningen.
Op 12 maart jl. bestond de historische vereniging Oud-Utrecht 98 jaar. Ter ere van deze verjaardag heft stadsgids Willemijn Bánki tien verhalen over historische personen bij tien bijzondere plekken in de stad geschreven. U kunt langs deze tien locaties wandelen en de verhalen lezen of beluisteren via YouTube.