S
Voorleesfeestjes
 

Van woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen! Voorlezen is altijd een fijn momentje én belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. De bibliotheek organiseert verschillende activiteiten zoals een voorleesontbijt met Douwe Bob, gratis voorleesfeestjes en een vrolijke voorstelling over het prentenboek van het jaar.

 
S

Haal in de bibliotheek gratis de vertaling van het prentenboek in het Arabisch, Turks, Pools of Oekraïens. Voor je leerlingen, of voor de ouders/verzorgers van je leerlingen. Leen er de Nederlandstalige uitgave bij en lees ze samen voor. Want ook kinderen die in de eigen taal voorgelezen worden, leren beter Nederlands. 

Onderaan deze pagina kun je voorleestips in 5 talen downloaden en delen met ouders/verzorgers.

 
S
Je kunt natuurlijk het hele jaar aan de slag met mooie prentenboeken! Boek een bibliotheekbezoek Plezier met Prentenboeken voor groep 1 en 2 in het voorjaar. Bekijk hier de beschikbaarheid.

Tip: De bieb heeft verschillende flyers met voorleestips. Deel deze met ouders en verzorgers. En in de flyer Maak van elke dag een voorleesfeestje vind je informatie om geschikte voorleesboeken te zoeken.
 
S

In Bibliotheek Overvecht en Kanaleneiland is onze nieuwe Turkse kinderboekencollectie te vinden. De collectie is tot stand gekomen dankzij de Turkse gemeenschap in Utrecht en het Tulip Institute. Zij kochten op vakantie Turkse kinderboeken en doneerden deze boeken aan de bieb. In de loop van dit jaar wordt de Turkse collectie kinderboeken in Bibliotheek Neude ook aangevuld. Een prachtig voorbeeld van hoe Utrechters de bieb kunnen vormen!

In Bibliotheek Overvecht wordt er elke eerste maandag van de maand voorgelezen in het Turks, 15.30 - 16.00 uur (t/m 12 jaar).

 
S
 
Hoe zorg ik dat leesbevordering een schoolbreed onderwerp wordt? Wat zijn de leukste boeken van dit moment? Hoe zorg ik ervoor dat verplicht lezen leuk wordt? Er zijn veel websites waar je informatie kunt vinden over leesbevordering. Maar waar ga je naartoe met concrete vragen? En waar vind je de beste voorbeelden van andere scholen? Tijdens Springlezend LIVE kun je al je vragen stellen over leesbevordering. Praat mee over actuele vraagstukken rondom lezen en luister hoe vakgenoten omgaan met kwesties waar je zelf ook tegenaan loopt.

Woensdag 15 maart | 15.30 – 16.30 uur | Bibliotheek Neude, Utrecht
Gratis | Inschrijven: springlezend.nl/live
 
S
 

Dinsdag 7 februari is de Europese campagne Safer Internet Day. Doel van de campagne is om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij een veilige online omgeving voor kinderen. Doe mee en ga met je klas aan de slag met de interactieve quests van HackShield in de klas. Maak van jouw leerlingen Online Masters of schrijf je in voor de Digidoeners van FutureNL en ontvang elke week kant- en klare lessen rondom digitale geletterdheid van onderbouw t/m bovenbouw.

Houd onze pagina over mediawijsheid in de gaten voor tips en informatie.

 
S

De Kinderjury kiest altijd de beste boeken. Woensdag 8 februari starten de leesweken voor de Kinderjury en kunnen alle kinderen weer meelezen. Kinderen kunnen in de bibliotheek een stickerkaart halen, boeken lezen én maken kans op een boekenpakket. Ze kunnen ook op bezoek bij de boekengoochelaar. Hij tovert de mooiste boeken op tafel. Lees hier meer

 
S

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: 'Bij mij thuis' is het thema van de Kinderboekenweek. Op Hebban vind je de themalijst vol mooie titels, gegroepeerd per bouw. Leen ze in de bieb!

Leen   S
 
Leen   S
Leen   S
 
Leen   S
S
 
 
 

Als het water komt, blijft Jona alleen achter in een hoog kantoorgebouw. Zij is daar bijna elke dag na schooltijd omdat haar vader daar werkt en haar moeder gestorven is. Dat het water haar woonplaats zal bereiken, weet iedereen. De stad is ver onder de zeespiegel gebouwd. Als de vloedgolf komt mist Jona de boot. Zal zij overleven? Het taalrijke verhaal is ook geschikt om voor te lezen en heeft veel thema’s om met kinderen in gesprek te gaan: overstromingen, overleven, eenzaamheid, afhankelijk zijn van energiebronnen.

Vanaf 9 jaar.

 

 

Vriendschap is het thema van de Week van de Poëzie (26 januari tot 1 februari). Dé gelegenheid om je leerlingen onder te dompelen in gedichten. Jaap Robben verzamelde voor deze bundel 333 Nederlandse en Vlaamse gedichten van 1990 tot nu. Elk gedicht heeft een eigen pagina met illustratie van Sebastiaan van Doninck. De bloemlezing is verdeeld in vier delen, waarbij de gedichten met de lezer meegroeien.

 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open