‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
2. OKTOBER 2024
 
Kristiane Dicte Wedel
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om:  
  To eksplosioner nær Israels ambassade i København her til morgen  
  De to amerikanske vicepræsidenter Walz og Vance, der mødtes til den sidste debat inden valget i november.  
  Bagefter skal vi til Mellemøsten, hvor Iran i går aftes har sendt 200 missiler mod Israel, størstedelen af missilerne blev skudt ned.  
  Til slut skal vi forbi Katherine Diez’ nye bog, hvor hun går længere i sine afsløringer, end hvad både fagfolk og juridiske eksperter er vant til at se herhjemme  
En politipatrulje er parkeret ved den israelske ambassade.Foto: Jens Dresling
En politipatrulje er parkeret ved den israelske ambassade.Foto: Jens Dresling
  To eksplosioner nær Israels ambassade i København  
  Der har været to eksplosioner i nærheden af Israels ambassade i København her til morgen. Ingen er kommet til skade.  
  Det skriver politiet i et opslag på X.  
  »Vi er på baggrund af to eksplosioner til stede i området Strandagervej/Lundevangsvej. Ingen er kommet til skade, og vi er i gang med de indledende undersøgelser på stedet«.  
  »En eventuel forbindelse til den israelske ambassade, der ligger i området«, undersøges, skriver Københavns Politi.  
  Politiet vil her til morgen svare på spørgsmål fra pressen. Det sker nær området, hvor eksplosionerne fandt sted.  
 
Liste ikon   Læs også: Israels ambassadør i Danmark: Den Internationale Straffedomstol er ved at miste al troværdighed
 
Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix
  Walz indledte debatten nervøst, mens Vance nedtonede sine ekstreme synspunkter  
  Vance og Walz mødte hinanden for første gang ansigt til ansigt, og efter et kort formelt håndtryk fremlagde de to versioner af amerikansk politik, der ikke kan være mere forskellig. Men selvom uenighederne stod i kø, var tonen mellem kandidaterne civiliseret og mere præsidentiel end det, amerikanerne var vidne til, da Donald Trump og Kamala Harris mødtes til tv-duel for tre uger siden.  
  Hovedårsagen bag det var, at Vance hele vejen igennem debatten nedtonede de ekstreme synspunkter, han udtrykker på vælgermøder og sociale medier. Han var tydligvis bevidst om, at det ville skræmme uafklarede midtervælgere væk. Walz fremstod usikker og nervøs i begyndelsen af debatten.  
  Charmeoffensiven fra Vance blev m tydelig, da kandidaterne blev spurgt til abort. Han er kendt for at være meget konservativ, når det kommer til abort, men han fik drejet samtalen over på, at handle om sine argumenter for, hvorfor hans politik giver kvinder flere muligheder. Walz var på spørgsmålet om abort velforberedt og klar og havde eksempler med, hvor han kunne nævne kvinder ved navn, der har lidt under abortrestriktioner i de mest restriktive stater.  
 
Liste ikon   Otte nedslag:Her er de konkrete forskelle på Trump og Harris’ politik
Liste ikon   Læs også: Dødstallet vokser, mens Trump bruger monsterstorm til urigtige politiske angreb
 
Foto: Amir Cohen/Ritzau Scanpix
Foto: Amir Cohen/Ritzau Scanpix
  Magtforholdene i Mellemøsten er kastet op i luften  
  I går aftes sende Iran 200 missiler mod Israel. I en erklæring meldte Iran, at missilangrebet var et gengældelsesangreb for drabene på Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, Hamas’ politiske leder, Ismail Haniyeh, og en iransk kommandant. Erklæringen sagde, at Iran ville affyre flere missiler, hvis de bliver angrebet.  
  En palæstinenser på Vestbredden blev meldt dræbt af missilerne, og to israelere blev såret af nedfaldende granatsplinter og murbrokker. Men ellers skulle størstedelen af raketterne være blevet skudt ned. Kort efter angrebet, advarede premierminister Benjamin Netanyahu om, atTeheran havde begået »en stor fejl« og »vil komme til at betale for den«.  
  Angrebet sker også efter, Israel natten til i går invaderede det sydlige Libanon for fjerde gang i løbet af de seneste 50 år, at israelsk militær åbenlyst trænger ind over grænsen til Libanon. Den amerikansk-iranske Iran-specialist Vali Nasr forklarer, hvorfor det iranske præstestyre har reageret så forholdvis afdæmpet på den seneste tids eskalering: »De ved, at Israel vil have krig nu, fordi det har en militær og efterretningsmæssig fordel, fordi der er et politisk vakuum i USA (op til præsidentvalget, red), og fordi den amerikanske flåde er i Middelhavet«, skriver han på det sociale medie X.  
 
Liste ikon   Læs også: Sådan er det militære styrkeforhold mellem parterne i Mellemøsten
Liste ikon   Læs også:Hvis Iran kaster sig ind i krigen, risikerer magthaverne i Tehran at miste alt
 
 .Foto: Thomas Borberg
.Foto: Thomas Borberg
  Kathrine Diez går længere i sine afsløringer, end hvad både fagfolk og juridiske eksperter er vant til at se herhjemme  
  Hvor går grænsen for, hvilke intime detaljer man kan fortælle om andre personer? Det er nogle af de spørgsmål, som har rejst sig, efter at forlaget People’s tirsdag 1. oktober ud af det blå sendte Katherine Diez’ bog ’I egen barm’ på gaden. I bogen deler hun blandt andet ud af sine forhold til europakommisær Dan Jørgensen og tv-forfatter Adam Price.  
  I bogen går Katherine Diez blandt andet langt i beskrivelsen af en række intime detaljer om det forhold, hun havde til Adam Price. Adam Price kalder udgivelsen af bogen for en krænkelse af privatlivets fred og har til Politiken udtalt, at han ikke kan genkende flere passager. Dan Jørgensen har indtil nu ikke kommenteret bogen.  
  Advokat Vibeke Borberg, som har speciale i informationsret, siger, at sagen kan koges ned til ét centralt spørgsmål: Hvor meget vejer den enkelte persons ret til at fortælle sin historie over for hensynet til ikke at krænke andres privatliv? »Når Katherine Diez fortæller sin egen historie, bliver der uundgåeligt også fortalt historier om andre mennesker. Og det er i den situation, der skal foretages en afvejning af de to modstående hensyn, som står over for hinanden«, siger Vibeke Borberg.  
 
Liste ikon   Læs også:»Det har været alt eller intet for mig«: Katherine Diez skriver opsigtsvækkende bog
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Foto: Ahmad Al-rubaye/Ritzau Scanpix
Foto: Ahmad Al-rubaye/Ritzau Scanpix
  Professor: Nu falder korthuset i Mellemøsten  
  »Den seneste uge i Mellemøsten har været af den slags, hvor der synes at ske mere end på hele årtier. Israels angreb på Libanon og drabet på Hizbollahs leder Hassan Nasrallah vender op og ned på nogle fastlåste mønstre og antagelser«, skriver Sune Haugbølle, som er professor i mellemøststudier på Roskilde Universitet og forsætter:  
  »Lige siden jeg i 1990’erne begyndte at studere Mellemøsten og første gang boede i Libanon, har Nasrallahs taler været et fast indslag i arabernes – og min – medievirkelighed. Som leder kunne han se bevægelsens indflydelse vokse og vokse. I det sidste år tror jeg mere, at han forbandede Hamas i sit stille sind. Det var Hamas’ militære ledere Yahya Sinwar og Muhammed Deif, der kaldte deres angreb 7. oktober 2023 en tyfon, som skulle blæse gennem regionen og overvælde Israel. Deres strategi var, at operationen ville ødelægge det politiske status quo og udfordre alle dem, der nød godt af det, fra Saudi-Arabien til Israel og USA«. Læs Sune Haugbølles debatindlæg, som vender situationen i Mellemøsten, der i følge ham er vendt op og ned ovenpå de sidste ugers begivenheder.  
Foto: Alexander Reka/Ritzau Scanpix
Foto: Alexander Reka/Ritzau Scanpix
  Utrænede russere sendes i døden i den russiske kødhakker-strategi - en af dem var 71 år  
  Mange nye rekrutter, oftest civile uden militær erfaring, bliver ikke trænet i grundlæggende ting som for eksempel at kamuflere sig eller bevæge sig lydløst om natten, inden de bliver sendt til den russiske front. Desuden er uniformer, støvler og andet udstyr ikke noget at råbe hurra for. »En tilfældig skudsikker vest og en billig hjelm. Det er umuligt at kæmpe i den slags. Hvis du vil overleve, er du nødt til at medbringe dit eget udstyr«, siger en anden soldat, BBC har talt med. Det har fatale konsekvenser. Rigtig mange frivillige overlever ikke. Faktisk udgør de frivillige for første gang, siden Putin invaderede Ukraine i februar 2022, den største gruppe af russere dræbt ved fronten.  
  Du lytter til Politiken  
Foto: Jane Rosenberg/Ritzau Scanpix
Foto: Jane Rosenberg/Ritzau Scanpix
  P Diddy: Er dette musikbranchens #Meetoo-øjeblik?  
  Da Sean Combs – mest kendt som P Diddy – var på toppen af sin karriere, var han en af hiphopverdenens mest succesfulde skikkelser. Samtidigt holdt han nogle vilde og celebre fester, som alle, der var noget – eller drømte om at være noget – ville med til. Men nu er P Diddy i søgelyset for noget ganske andet. For han er fængslet i New York, hvor han er anklaget for stribevis af voldtægter, vold, sextrafficking og organiseret kriminalitet. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller musikredaktør Simon Lund om sagen, der måske kan blive vendepunkt for en musikbranche, der endnu ikke har haft sit skelsættende MeToo-øjeblik.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Udenrigsministeren om lave fødselsrater og infertilitet: Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) deltager i dag som taler ved et arrangement under sundhedskonferencen Tour de Health. Han deltager i forbindelse med en session om lave fødselsrater og infertilitet.
Liste ikon   Sygeplejerske for retten i sagen om Maradonas død: I San Isidro i Argentina begynder retssagen i dag mod sygeplejersken Gisela Dahiana Madrid for medvirken til fodboldikonet Diego Maradonas død.
Liste ikon   Dronningen besøger Brasilien: Dronning Mary besøger Brasilien sammen med klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M). Besøget sker for at sætte fokus på dansk-brasiliansk samarbejde om blandt andet biodiversitet, sundhed og bekæmpelse af vold mod kvinder.
Liste ikon   Landdistrikternes Dag: I år sættes der fokus på frivillighed og civilsamfundet, når landdistikternes dag går løber over stablen. Blandt deltagerne er Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland, Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, og Helle Hygum Espersen, chefanalytiker hos Vive. Læs mere her.
Liste ikon   Retsmøde om Paul Watson: Retten i Grønland har retsmøde om fortsat fængsling af miljøaktivist Paul Watson, som Japan ønsker udleveret på grund af en hændelse i 2010. Watson har siddet fængslet i Nuuk siden 21. juli.
Liste ikon   Scholz mødes med Macron: Tysklands kansler, Olaf Scholz, mødes i dag med den franske præsident, Emmanuel Macron. Mødet finder sted i Berlin, og på dagsordenen er blandt andet samarbejde om Europapolitik og internationale spørgsmål.
 
   
  Dagens tegning  
Artikel billede
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Live: Iranske missiler efterlader kratere i Israel
 
 
 
2 »Det har været alt eller intet for mig«: Katherine Diez skriver opsigtsvækkende bog
 
 
 
3 Især ældre kvinder løber tør for pension: »Det er vigtigt, at man gør sig overvejelserne, inden det er for sent«
 
 
 
4 Katherine Diez går længere i sine afsløringer, end hvad både fagfolk og juridiske eksperter er vant til at se herhjemme
 
 
 
5 Magtforholdene i Mellemøsten er kastet op i luften
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Kommunaldirektør
 
Frist:­ 20/10/2024   Ballerup Kommune Læs mere
 
  Chef med ansvar for dagtilbud og det specialiserede børneområde
 
Frist:­ 17/10/2024   Halsnæs Kommune Læs mere
 
  Driftsstærk afdelingschef
 
Frist:­ 06/10/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Sekretariatschef, Forhandlingsfællesskabet
 
Frist:­ 09/10/2024   Forhandlingsfællesskabet Læs mere
 
  Rektor
 
Frist:­ 15/10/2024   Københavns Universitet Læs mere