‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
8. DECEMBER 2023
 
Søren Astrup
Journalist
 
Niels Holst
Journalist, digital forsideredaktør
 
  Godmorgen  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om:  
 
Liste ikon   Topfigur i Qatargate arbejdede hårdt for Qatars interesser i EU
Liste ikon   Læger skal hives ud af sygehusene
Liste ikon   Hunter Biden tiltalt for skatteunddragelse
Liste ikon   Håndboldkvinder lider chokerende nederlag til Japan
 
Belgiske politifolk gjorde en række opsigtsvækkende fund, da de i december sidste år anholdt flere mistænkte i den store korruptionssag i Bruxelles. Foto: Federal Judicial Police.Foto: Federal Police
Belgiske politifolk gjorde en række opsigtsvækkende fund, da de i december sidste år anholdt flere mistænkte i den store korruptionssag i Bruxelles. Foto: Federal Judicial Police.Foto: Federal Police
  Topfigur i Qatargate arbejdede hårdt for Qatars interesser i EU  
  Hidtil hemmeligholdte dokumenter og beskeder fra tidligere næstformand for Europa-Parlamentet Eva Kailis telefon afslører, at den græske toppolitiker i årevis har arbejdet hårdt for Qatars interesser i EU og været i løbende og tæt kontakt med flere af Qatars ledende figurer undervejs.  
  Det viser en afdækning, som Politiken og det undersøgende netværk European Investigative Collaborations (EIC) har foretaget baseret på et stort antal dokumenter, som det belgiske dagblad Le Soir er kommet i besiddelse af.  
  Formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, kalder det for »en spektakulær sag«.  
  »Der er tale om en næstformand for parlamentet og om meget store summer. Det er utroligt, at det har kunnet lade sig gøre, uden at der tilsyneladende var nogen, der opdagede det tidligere«, siger han.  
 
Liste ikon   Forstå sagen:Kuffert fyldt med kontanter ryster Bruxelles
Liste ikon   Nyhed:Danmark har sendt millioner til skandaleramt ngo
 
Formand for sundhedsstrukturkommissionen Jesper Fisker kommer med bud på fremtidens sundhedsvæsen.Foto: Jens Dresling
Formand for sundhedsstrukturkommissionen Jesper Fisker kommer med bud på fremtidens sundhedsvæsen.Foto: Jens Dresling
  Lægerne skal hives ud af sygehusene  
  Store forandringer kan være på vej i det danske sundhedsvæsen for både patienter og læger. I hvert fald hvis et nyt bud på fremtidens sundhedsvæsen fra Sundhedsstrukturkommissionen bliver til virkelighed.  
  Sygehuslægerne skal nemlig i fremtiden i langt højere grad behandle patienter uden for sygehusene og støtte de praktiserende læger og personalet på plejehjem, skriver Jyllands-Posten.  
  Kommissionen har sammenlignet data fra Danmark med udlandet, som viser, at der samlet set er relativt mange læger i Danmark. Problemet er først og fremmest, at der mangler læger i den almene praksis, mens der er rigeligt med læger på sygehusene sammenlignet med lande som Holland og England.  
  »De sidste 20-25 år har der været mest fokus på et højst specialiseret sundhedsvæsen inde på sygehusene, og det er der kommet meget godt ud af i form af bedre behandling til patienter med hjerte/kar-sygdomme, kræft og andre alvorlige lidelser. Men mange af fremtidens patienter vil være ældre, multisyge borgere, som kalder på andre løsninger,« siger kommissionens formand Jesper Fisker, der til dagligt er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til avisen.  
 
Liste ikon   Interview: Han var ikke et øjeblik i tvivl, da Sophie Løhde ringede
 
nullFoto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix
nullFoto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix
  Hunter Biden tiltalt for skatteunddragelse for millioner  
  Efter et langt tilløb er det nu ganske vist: Hunter Biden, søn af præsident Joe Biden, er blevet tiltalt for skatteunddragelse for mere end ni millioner kroner fra 2016 til 2019, som, ifølge anklagerne, var med til at finansiere et liv i sus og dus.  
  Hunter Biden er tiltalt ved en føderal domstol i Los Angelses. Der er i alt ni anklagepunkter mod præsidentens søn i skattesagen, og bliver han dømt, kan han få op til 17 års fængsel, lyder det fra det amerikanske justitsministerium, ifølge Ritzau. Han nægter sig skyldig.  
  Hunter Biden er i en anden sag tiltalt for at have løjet om sit forbrug af euforiserende stoffer, da han købte et håndvåben. Det er første gang, at et barn til en siddende præsident i USA bliver retsforfulgt.  
 
Liste ikon   Nyhed: Hunter Biden nægter sig skyldig i sag om våbenkøb og stofmisbrug
Liste ikon   Analyse: Hunter Bidens småforbrydelser er de mindste af hans problemer
Liste ikon   Feature:Republikanerne har fundet præsidentens svage punkt
 
Tomme blikke som her hos Kristina Jørgensen prægede de danske spillere efter choknederlaget.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Tomme blikke som her hos Kristina Jørgensen prægede de danske spillere efter choknederlaget.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
  Danmark lider chokerende nederlag ved VM  
  Nu gik det ellers lige så godt. Tre sejre på stribe i det indledende gruppespil har fået medaljedrømmene til at spire blandt danske håndboldfans, men i aftes blev det tydeligt, at de danske håndboldkvinder trods hjemmebanefordelen ikke kan taget noget for givet.  
  Efter en helt og aldeles miserabel indsats tabte kvindelandsholdet med 26-27 til Japan i mellemrundens første kamp. Væk var det sprudlende angrebsspil, mens forsvaret sejlede rundt, så de rapfodede japanere havde alt for let ved at spille sig til scoringer.  
  »Vi var helt væk. Der var mange ting, der var svært. Vi havde især svært ved at score mål. Og så havde vi det svært ved den måde, de spillede på«, lød det efter kampen fra keeper Sandra Toft, mens landstræner Jesper Jensen mener, at for mange slappe afslutninger kostede sejren.  
  »Det ærgrer mig. Jeg tror, vi havde vundet relativt fornuftigt, hvis vi havde scoret på vores chancer«, siger Jesper Jensen.  
  Danmark kan stadig gå videre fra mellemrunden. Forude venter to kampe mod Polen og Tyskland.  
 
Liste ikon   Karakterbogen: Et halvt dansk hold dumper efter chokerende nederlag
Liste ikon   Fremtidsdrømme:En ny guldalder er lige om hjørnet
 
   
  Det bedste fra Politiken  
 .Foto: Emil Bay
.Foto: Emil Bay
  Jødisk restaurant i København har ikke længere så mange besøgende  
  Disse uger er restaurant Taim relativt tom. Kun omtrent halvt så mange gæster kommer forbi sammenlignet med samme tid sidste år. Folk tænker sig om en ekstra gang, før de besøger et jødisk sted i København nu, siger Yitzi Loewenthal. Men det er ikke helt nyt. For i efterhånden mange år har det været kompliceret og risikabelt at realisere drømmen om at drive et jødisk kulturcenter og restaurant i København.  
Det lyder næsten for godt til at være sandt. Hvis du drypper en enkel dråbe vand ned til dine kaffebønner, før du kværner dem, neutraliserer du den statiske elektricitet og får en bedre espresso, viser ny forskning.Foto: Morten Elbech Sørensen
Det lyder næsten for godt til at være sandt. Hvis du drypper en enkel dråbe vand ned til dine kaffebønner, før du kværner dem, neutraliserer du den statiske elektricitet og får en bedre espresso, viser ny forskning.Foto: Morten Elbech Sørensen
  Der er kaffe. Og så er der kaffen....  
  Drømmer du om at kunne brygge en espresso derhjemme, som er lige så god som den, du får på en kaffebar lavet af en barista, så skal du læse med her. For et amerikansk forskerhold er gået systematisk til værks og har undersøgt, hvad kværneprocessen af kaffebønnerne betyder for smagen og kvaliteten af en frisklavet espresso. Det er, fremgår det, en lille videnskab.  
Foto: Mohammed Abed/Ritzau Scanpix
Foto: Mohammed Abed/Ritzau Scanpix
  ’Du lytter til Politiken’: Hvordan overlever Aziz og hans familie?  
  To millioner mennesker stuvet sammen på et af klodens tættest befolkede steder bliver i disse dage flyttet rundt fra sektor til sektor, mens den israelske hær i jagten på Hamas nærmest fører krig mellem benene på dem.  
  En af dem er Aziz El-Kahlout, som allerede en gang er flygtet fra det nordlige Gaza med sin familie.  
  I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Aziz, hvordan familiens dage går, nu hvor de gemmer sig i syd, mens kampene raser uden for i gaderne. Og Politikens tidligere mellemøstkorrespondent Marcus Rubin, taler om, hvad Aziz og de andre to millioner i Gaza egentlig har at håbe på.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Fagforeningen Djøf og de radikale holder høring om tilliden til folkestyret. Det sker i Folketinget.
 
   
  Dagens tegning: Det ser sort ud  
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Listen over danskernes mest spiste aftensmad er dybt deprimerende
 
 
 
2 Sosu-assistent-elev: Hvordan skulle jeg kunne arrangere min fars begravelse, mens jeg står og skifter ble på fru Jensen?
 
 
 
3 Man mister mælet og forarges af ny DR-dokumentar
 
 
 
4 Mia Wagner træder helt ud af regeringen efter alvorligt ildebefindende
 
 
 
5 Sådan smadrer man en idyllisk familie
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Head of HR
 
Frist:­ 14/01/2024   Live Nation Læs mere
 
  AARHUS KOMMUNE SØGER AFDELINGSLEDER TIL KLIMASEKRETARIATET
 
Frist:­ 31/12/2023   Aarhus Kommune Læs mere
 
  Administrationschef til fakulteterne NAT og TECH
 
Frist:­ 17/01/2024   Aarhus Universitetshospital Læs mere
 
  Leder til Stevns Ejendomme - Genopslag
 
Frist:­ 14/01/2024   Stevns Kommune Læs mere
 
  Musikhuset søger programkoordinator/booker
 
Frist:­ 08/12/2023   Musikhuset i Aarhus Læs mere