Nadat op 5 januari een Boeing van Alaska Airlines een noodlanding moest maken omdat in volle vlucht een raampaneel 👇 uit de romp was gescheurd, moest een Boeing van het Japanse All Nippon Airways zaterdag kort na opstijgen opnieuw landen nadat een barst was opgemerkt in een raam van de cockpit. - Niet verwonderlijk, aldus luchtvaartingenieur John Hart-Smith, die 22 jaar geleden met nauwkeurigheid de rampzalige gevolgen van het slechte beleid van Boeing voorspelde.
- In een "controversieel" rapport waarschuwde Hart-Smith zijn collega's voor de gevaren van een strategie waarbij te veel werk uitbesteed wordt, vooral als Boeing onvoldoende kwaliteitscontrole en technische ondersteuning zou bieden aan zijn leveranciers.
- "De meest belangrijke kwestie van allemaal is of een bedrijf kan blijven functioneren als het voornamelijk vertrouwt op outsourcing voor het merendeel van het werk dat het eerst intern deed. De ervaringen van de voormalige Douglas Aircraft Company zouden suggereren dat, in de context van de luchtvaartindustrie in ieder geval, het niet kan! In een meer algemene context, zou het duidelijk moeten zijn dat een bedrijf zijn eigen lot niet kan bepalen als het minder dan 10 procent van de producten die het verkoopt zelf creëert."
|