Computerworld logo

LØRDAG D. 21. MARTS
Premium

 
Premium top billede

Tre pointer fra ugen der gik: Historisk forsøg med hjemmeundervisning kom skidt fra start, anderledes arbejdsmønstre betyder nye udfordringer og it-verdenen blæser til kamp mod corona

En af de mest mærkværdigste arbejdsuger er gået på held.

Medarbejdere er blevet sendt hjem i hobetal i forsøget på at afbøde coronavirussen, og Danmarks it-infrastruktur er blevet presset til det yderste i forsøget på at fortsætte hverdagen.

Den hjemsendte Computerworld-redaktion har fulgt med i de spontane udfordringer, it-branchen er blevet ramt af, som har hindret, sænket eller optimeret danskernes gøren og laden fra hjemmefronten.

Her er tre af de vigtigste pointer fra en på alle måder ekstraordinær uge.

1. Historisk forsøg med hjemmeundervisning kom skidt fra start
Danskerne har på rekordtid skulle vænne sig til, at ligesom kontoret er også klasselokalet flyttet inden for hjemmets fire vægge.

Men danmarkshistoriens største forsøg på fjernundervisning med virtuelle hjælpemidler kom skidt fra start.

Flere systemer brød sammen i en tumult omstilling, hvor den offentlige it-infrastruktur ikke var klar til det massive pres.

Ikke lang tid efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) meldte ud, at undervisningsinstitutionerne ville lukke, kom konsekvenserne.

Uni-Login, der er skoleverdenens login-system, blev sat på en alvorlig prøve.

Tusindvis af elever og lærere forsøgte at logge på hjemmefra, og det pressede systemet ud i længere svartider og ustabil drift.

Og bedst som man troede, at problemerne var løst, kom nye panderynker op til overfladen.

Torsdag blev skolernes login-system udsat for et DDoS-angreb.

Senere torsdag eftermiddag blev angrebet afværget, hvorefter systemet igen fungerede efter hensigten.

"Angrebet og den efterfølgende genstart af systemet betød, at de mange brugere af UniLogin ikke kunne logge ind på de digitale tjenester i et tidsrum på godt 2,5 time," lød det torsdag eftermiddag.

Det kan du læse mere om her: UniLogin lagt ned af stort cyber-angreb: Staten kæmper for at afværge angrebet

Også Aula kapitulerede.

Det skete umiddelbart efter statsministerens tale onsdag, da forældre og andre brugere stormede til tasterne, og driftsforstyrrelserne fortsatte dagen efter.

Til sidst måtte Skolelederforeningen bede forældrene om at holde sig fra platformen, så skolelederne kunne komme ind og opdatere skemaerne.

Det kan du læse mere om her: Aula brudt ned efter corona-melding om lukning af alle skoler: Kæmper stadig med driften

Som Computerworlds chefredaktør, Lars Jacobsen, udtrykker det, har brugerne også været udfordret af de mange platforme, der skal holdes styr på i forsøget på at få børnene til at holde trit med læringsplanerne.

"Alene i dag har vi været på Aula, Docento, MitCFU, MatematikFessor, Clio Online, Google Classroom og Google Docs – og jeg har sikkert glemt et par stykker," skriver han blandt andet.

2. Anderledes arbejdsmønstre betyder nye udfordringer
Millioner af mennesker arbejder nu hjemme fra, og det betyder nye arbejdsmønstre og nye udfordringer, som man skal forholde sig til.

Flere melder om, at en større phishing-kampagne er i gang mod de mange medarbejdere, der nu mere forsvarsløst befinder sig væk fra virksomhedens digitale indhegning.

Center for Cybersikkerhed og forsvarsminister Trine Bramsen (S), opfordrede blandt andet i de landsdækkende medier alle til at være ekstra varsomme.

"Det kan være svært at opretholde det sædvanlige it-sikkerhedsniveau med opdatering, to-faktor og VPN. Men regn ikke med, at hackerne viser samfundssind. Tværtimod udgør Corona-krisen en særlig gunstig mulighed for de cyberkriminelle til at angribe danske netværk," lød det blandt andet fra chef for CFCS, Thomas Lund-Sørensen, ifølge forsvarets hjemmeside.

Det kan du læse mere om her: It-sikkerhedstruslerne stiger massivt, når du arbejder hjemme: "Brugerne sænker paraderne, fordi fokus er et andet sted"

Corona-krisen har også øget risikoen for, at Danmark bliver ramt af et vellykket hackerangreb, lyder vurderingen fra Center for Cybersikkerhed, som du kan læse mere om her.

De nye arbejdsmønstre betyder desuden, at folk over hele verden er begyndt at bruge kommunikationsværktøjer i lang højere grad.

Et af de mest populære, Microsoft Teams, blev hentet ned millioner af gange de første dage.

Microsoft gjorde tjenesten gratis under corona-krisen for at hjælpe virksomheder ude i verden med fortsat at kunne kommunikere.

I november 2019 var der 20 millioner daglige Teams-brugere. Pr. 18. marts lød det tal på 44 millioner. Og på bare en uge kom der ikke færre end 12 millioner nye brugere til.

Det massive pres resulterede i flere timers nedbrud rundt omkring i Europa i begyndelsen af ugen.

Det kan du læse mere om her: Nedbrud: Microsoft Teams brænder sammen over hele Europa

3. It-verdenen blæser til kamp mod corona
I denne svære tid har man hørt mange historier om folk og virksomheder, der er strømmet til med hjælp på forskellig vis.

Trods et ekstraordinært pres på mange it-systemer og nye arbejdsmetoder, har it-virksomheder verden over også haft overskud til at blæse til kamp mod covid-19 med en lang række initiativer.

De fordeler sig i hovedtræk på to områder: Gratis værktøjer og regnekraft.

Mange består af nedsat pris på udstyr, hjælp og services.

Se det store overblik her: Nu samler it-branchen sig i kampen mod Covid-19: Se masser af gratis løsninger her

Vi har også kunne fortælle, hvordan en række danske it-folk i øjeblikket arbejder på et nyt dataprojekt, som de håber kan blive et effektivt våben i kampen mod coronavirus.

Projektet er et selvrapporteringsværktøj, som folk kan tilmelde sig via hjemmesiden c19.dk, og folkene bag har arbejdet i nær døgndrift på projektet.

Læs den historie her: Frivillige fra danske it-virksomheder står bag nyt data-værktøj i kampen mod corona: "Vi har arbejdet på projektet i noget nær døgndrift"

Med udsigt til at skulle arbejde hjemme en del mere end tidligere, er der alt mulig grund til også at være særligt opmærksom på, hvordan du selv opretholder en normal og effektiv hverdag.

Derfor slutter vi ugens overblik af med et godt råd til, hvordan du lige gør det.

Først og fremmest bør du ifølge it-konsulenthuset Proactive droppe strømpefødderne, det uvaskede hår og joggingbukserne.

Det råd handler om, at du sørger for, at det ikke bliver en lang weekend, hvor arbejdstid og fritid flyder sammen.

Læs alle rådene her: Tag sko på og undgå digital larm: Fem råd til at arbejde mere effektivt hjemme
 
 
Artikel billede
 

FÃ¥ overblikket: En dramatisk uge hvor Danmarks it-infrastruktur for alvor blev testet

20. marts 2020 kl. 15.59

En ekstraordinær uge er gået. Størstedelen af landets borgere - studerende, offentligt- og privatansatte - satte sig pludselig til rette derhjemme og ikke på kontoret. Netop det fænomen blev den ultimative test for en lang række it-systemer. Nogle brød ned, andre holdt sig akkurat ovenvande, og andre blev skudt i sænk af cyberangreb. Få overblikket her.

 
Artikel billede
 

UniLogin lagt ned af stort cyber-angreb: Staten kæmper for at afværge angrebet

19. marts 2020 kl. 13.16  

UniLogin er lagt ned af et overbelastningsangreb, som stadig er i gang. "Børne- og Undervisningsministeriet gør alt for at afværge angrebet," lyder det.

 
Artikel billede
 

It-sikkerhedstruslerne stiger massivt, når du arbejder hjemme: "Brugerne sænker paraderne, fordi fokus er et andet sted"

16. marts 2020 kl. 14.41  

Interview: Danske medarbejdere over hele landet er sendt hjem for at arbejde. Det har skabt en ny it-sikkerhedsrisiko for mange virksomheder, vurderer både forsvaret og private sikkerhedsvirksomheder. "Brugerne sænker paraderne, fordi fokus er et andet sted," siger Jesper Helbrandt fra Institut for Cyber Risk.

 
Artikel billede
 

Center for Cybersikkerhed frygter hackerangreb fra andre stater midt i corona-krisen: "Vi skal hurtigst muligt tilbage til normal drift"

20. marts 2020 kl. 15.30  

Interview: Den vedvarende corona-epidemi betyder, at man er i øget beredskab hos Center for Cybersikkerhed. Den nuværende situation betyder ikke flere angreb på Danmark, men risikoen for at de lykkedes er større, vurderer Thomas Lund-Sørensen.

 
Artikel billede
 

Nu samler it-branchen sig i kampen mod Covid-19: Se masser af gratis løsninger her

19. marts 2020 kl. 09.45

Opdateret lørdag 11:45: It-branchen blæser i samlet flok til kamp mod Covid-19. Mange initiativer er allerede søsat. Kan du hjælpe også?

 
 
 
Artikel billede
 

Staten har afværget DDoS-angreb på UniLogin

19. marts 2020 kl. 14.45  

 
Artikel billede
 

Aula brudt ned efter corona-melding om lukning af alle skoler: Kæmper stadig med driften

12. marts 2020 kl. 08.40

 
Artikel billede
 

UniLogin ramt af store driftsforstyrrelser - ingen skoleelever kan logge på

19. marts 2020 kl. 11.17  

 
Artikel billede
 

UniLogin blev udsat for 'voldsomt øget trafik' da skolerne lukkede - sådan er problemet blevet løst

17. marts 2020 kl. 15.58  

 
Artikel billede
 

It-direktør Galina Ianchina fik 48 timer til at rykke alle RUC's forelæsninger online: "Folk har knoklet 24/7. Det har været helt vildt"

18. marts 2020 kl. 11.15  

 
Artikel billede
 

Forsvarets Efterretningstjeneste advarer: Opdater Windows 10 med det samme

19. marts 2020 kl. 12.20  

 
Artikel billede
 

Corona-virus får Datatilsynet til at forlænge svarfrister: "Vi udviser en grad af forståelse, hvis man har problemer med at leve op til tidsfristerne"

19. marts 2020 kl. 09.00  

 
Artikel billede
 

Vil tage corona-pres væk fra admins: Microsoft forlænger Windows 10-versioner med et halvt år

20. marts 2020 kl. 11.40  

 
Artikel billede
 

Frivillige fra danske it-virksomheder står bag nyt data-værktøj i kampen mod corona: "Vi har arbejdet på projektet i noget nær døgndrift"

19. marts 2020 kl. 12.45

 
Artikel billede
 

Tag sko på og undgå digital larm: Fem råd til at arbejde mere effektivt hjemme

16. marts 2020 kl. 11.14  

 
Artikel billede
 

Kæmpe digitalt gennembrud for danske patienter: Trifork og danske læger udruller ny it-løsning på rekord-tid

20. marts 2020 kl. 13.30  

 
Artikel billede
 

Corona-krisen i Danmark kan udnyttes til opsigelse af it-kontrakter: "Det er ucharmerende at udnytte det, men vi vil sagtens kunne se det"

20. marts 2020 kl. 10.59  

 
Artikel billede
 

Covid-19 risikerer at ramme din it-aftaler: Her er it-advokaternes vurdering af nødrets-tilstanden 'force majeur'

19. marts 2020 kl. 10.15  

 
Artikel billede
 

Mange it-projekter risikerer at blive udskudt som følge af Covid-19: Sådan er du dækket juridisk

17. marts 2020 kl. 13.04  

 

Tak fordi du læste med