Tre pointer fra ugen der gik: It-konsulenter bugner i statens budget - men festen kan snart vre slut, Folketinget er skyld i prisen it-projekt eksploderer og der er 21 procents risiko for, at du er ramt af DXC-lkage En begivenhedsrig uge er ovre i den danske it-branche. Vi har samlet de tre vigtigste pointer fra ugen der gik.
1. It-konsulenter bugner i statens budget - men festen kan snart vre slut Velkommen til et overblik over nogle af ugens vigtigste pointer.
Vi begynder med et dyk ned i det statslige budget for konsulenter.
Det viser, at it-konsulenter i de fleste tilflde udgr de strste udgiftsposter, nr landets 18 ministerier skal opgre, hvad de har brugt p ekstern bistand.
P fire mneder - fra 1. juli til 1. november 2019 - har ministerierne brugt 900 millioner kroner p it-konsulenter, viser en oversigt, somComputerworld har udarbejdet.
Alene hos Skatteministeriet er der i perioden blevet brugt 341,4 millioner kroner af budgettet p it-konsulenter. For hele 2018 ld det tal p 1,2 milliarder kroner.
De fleste ministerier har et forbrug af it-konsulenter p et tocifret millionbelb
Uagtet at der er store planer om get digitalisering og udskiftning af gamle systemer, er det dog ikke selvskrevet, at festen kommer til at fortstte for it-konsulenterne.
Det str nemlig klart, at statens bistandshjlp udefra skal nedbringes markant.
Regeringen og aftalepartierne er enige om, at konsulentregningen skal reduceres. I 2020 med 200 millioner kroner og fra 2021 med 625 millioner kroner.
F overblikket over, hvad de enkelte ministerier blandt andet har brugt pengene p - og hvilke it-leverandrer de har kbt:Se listen over projekterne: Her har de danske ministerier brugt millioner af kroner p it-konsulentbistand
2. Folketinget er skyld i it-projekt eksploderer i pris Politikerne p Christiansborg brer hovedskylden for, at prisen for det store it-system til udbetaling af boligsttte i Danmark er eksploderet.
Lovgivningen p omrdet er nemlig siden boligsstttesystemet gik i luften 27. marts 2018 blevet ndret. Det stiller nye krav til systemet, og derfor er prisen rget i vejret, lyder forklaringen.
Systemet, der er leveret af Netcompany, skulle egentlig have kostet lidt over 100 millioner kroner over en femrig periode.
Man blandt andet p grund kontanthjlpsloftet og nye beregningsregler for boligsttte stiger det belb minimum til 178 millioner kroner - svarende til en forelbig merpris p 71 procent.
"Man kan ikke vide, hvad Folketinget beslutter undervejs," ld en del af Udbetaling Danmarks forklaring p budgetoverskridelsen tilComputerworldi ugens lb.
Samtidig lgger Udbetaling Danmark op til, at systemet sagtens kan ende med at stige endnu mere i pris p grund af ndringer i lovgivningen.
"Vi ved ikke, hvad de 179 folketingsmedlemmer beslutter," ld det sledes.
Ls ogs:Nyt it-system fra Netcompany har voldt store problemer for Udbetaling Danmark: Antallet af klagesager steget med 74 procent
3. Der er 21 procents risiko for, at du er ramt af DXC-lkage Mere end 1,26 milliarder danskere har fet lkket deres CPR-oplysninger af it-virksomheden DXC Technology.
Med 5,8 milliarder indbyggere i Danmark i 2019 iflge Danmarks Statistik er risikoen dermed 21,72 procent for, at dit cpr-nummer ved en fejl er blevet sendt til it-virksomhederne Google og Adobe.
De cirka 21 procent af Danmarks indbyggere, er de borgere som siden 1. januar 2015 har trykket p knappen 'ret oplysninger' p tjenesten Tastselv Borger, som DXC drifter og vedligeholder.
Vil du have et fyldestgrende svar p, om du er omfattet af lkagen, kan du ogs henvende dig til Skatteforvaltningens kundecenter p telefonnummeret 72 22 18 18.
Ls mere:Sdan finder du ud af om DXC Technology har lkket dit cpr-nummer til Google eller Adobe
Iflge Udviklings- og Forenklingsstyrelsen behver du dog ikke at ryge helt op i det rde felt med udsigten til, at dit cpr-nummer er skyllet i land p den anden side af Atlanten hos et par amerikanske it-virksomheder.
Styrelsen vurderer nemlig, at der ikke er risiko for misbrug af cpr-numrene, fordi de er blevet sendt via en krypteret og sikker linje.
Meldingen er desuden at det pgldende data fra 21 procent af Danmarks befolkning er blevet slettet hos bde Google og Adobe.
Ls ogs:DXC Technology efter kmpelk af over en million cpr-numre: "Vi har p nuvrende tidspunkt ingen grund til at mene, data er blevet kompromitteret" |