Bekijk eerst eens de vele mooie foto's van het winnende interieur van het Trippenhuiscomplex. Verder valt er deze week veel te lezen over archeologie, van Romeinse beenderen tot Zeeuwse mottenkastelen. Alma heeft zich voor haar blog 'Op zoek naar Faro' verdiept in de menselijke kant van de archeologie: gemeenschapsarcheologie.
29 oktober 2020 - Verzamelbericht Architectenweb en Office Winhov
Met de transformatie van het uit de 17e eeuw stammende Trippenhuiscomplex heeft Office Winhov de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een nieuwe, representatieve ontvangstruimte en auditorium gegeven. Architectenweb bekroonde dit 'verpletterende ontwerp' als Interieur van het Jaar.
Een nieuwe uitgave over Noord-Hollandse archeologie: oorsprong en ontwikkeling van één van de oudste kerken van Holland, de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid. De publicatie geeft een overzicht van het archeologisch onderzoek dat is uitgevoerd in 1945, 1955 en tussen 1965 en 1968.
Ambtenaren zijn tot nu toe vierduizend uren bezig geweest met de al acht jaar durende voorbereiding van de restauratie van het stadhuis in Wijk bij Duurstede. Raadsleden stellen kritische vragen aan het college.
Alma verdiept zich in gemeenschapsarcheologie. Hierover wordt gezegd dat het maatschappelijke problemen kan oplossen. Maar klopt dit wel? Gesprekken met archeologen helpen haar verder.
27 oktober 2020 - Gemeente Aalten, Aalten Vooruit en de Gelderlander
Om het belang van streektaal te onderstrepen, hebben gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hun gezamenlijke 'Arfgoodnota Oost Achterhook, Wi-j doet ’t samen!' uitgebracht in Nedersaksisch.
De Limes staat op de nominatie voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Maar in tegenstelling tot Utrecht of Zuid-Holland is er in Gelderland nauwelijks iets te zien van de noordgrens van het Romeinse rijk, zeggen de Ridders van Gelre.
De 'Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed' is door Unesco ingesteld om het bewustzijn te vergroten over het belang van audiovisueel materiaal en geluidsdocumenten.
De jury prijst het onderzoek van Berkhout vanwege de goede documentatie van 17e- en 18e-eeuwse hoveniers en hun persoonlijke en maatschappelijke omstandigheden.
De deelnemers aan de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Goes zijn bezig met de laatste loodjes. Dat de opleiding in Zeeland gegeven kon worden, is voor een groot deel te danken aan Jan van de Voorde, oud plv. directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en sinds enkele jaren als zelfstandige actief in het erfgoedveld. We vroegen Jan naar zijn aanbevelingen voor het behoud van vakmanschap.
Dat archeologie ook over mensen gaat, wordt me maar al te duidelijk in Het Groene Woud in Brabant. In dit gebied heeft zich in de zomer van 2019 het CARE-project afgespeeld. Het doel van dit project was om samen met bewoners onderzoek te doen naar de ontwikkeling van historische dorpen. Ik interview betrokken archeoloog Johan Verspay en pschyloog Laura Schneider. En wat blijkt? Het project was zowel waardevol voor de archeologie als de inwoners zelf.
De rijksoverheid stimuleert het benutten van onze cultuurhistorische waarden. Begrijpelijk, want die waarden vormen een richtingaanwijzer voor ruimtelijke ontwikkeling.De erfgoedwet van 2017 maakt besluitvorming over archeologie tot een integraal onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling. Er ligt zelfs een subsidiebedrag van ruim 300 miljoen euro klaar voor het programma 'Erfgoed telt'. Maar hoe breng je beleidsmakers, ontwikkelbedrijven en uitvoerend archeologen op één lijn om de mogelijkheden aan te grijpen?
De Colt .32 was het favoriete wapen van de Nederlandse kapitein Raymond Westerling. De man die tijdens de Indonesische Revolutie verantwoordelijk was voor duizenden doden op Zuid-Sulawesi tussen december ’46 en maart ’47. Sinds het begin van deze eeuw wordt het wapen tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum. Hoe moet je met een dergelijk controversieel object omgaan? Dat wordt besproken in de podcast 'Erfgoed onder vuur' van de Open Universiteit.
Al tientallen jaren herbergt het depot van Stedelijk Museum Alkmaar een bijzondere schat: een ensemble behangselstukken. Deze wandvullende schilderijen sierden jarenlang de eerste verdieping van een pand aan Langestraat 43 in Alkmaar. Sinds 1959 liggen de beschadigde behangselstukken in het depot. Nu komt daar verandering in. De set schilderingen gaat namelijk fungeren als 'leerobject' voor de studenten van de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam.