‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
 
 
POLITIKEN MORGEN
 
 
 
 
 
Arkivbilledcollage: Ritzau Scanpix TIMOTHY A. CLARY, NICHOLAS KAMM.
Godmorgen.
Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen hævder, at han har betalt et it-firma for at manipulere med meningsmålinger i 2014 og 2015 – og at det skete på opfordring fra Trump. I 2014 skulle firmaet forsøge at give Trump en god placering i en meningsmåling om erhvervsledere. Og i 2015 skulle Trump sikres en god placering i en meningsmåling om potentielle præsidentkandidater. Det skriver Wall Street Journal.
Trumps nuværende advokat, Rudy Giuliani, afviser over for AP, at Trump skulle have haft noget kendskab til Cohens forsøg på at manipulere med meningsmålinger. Men i et opslag på Twitter fastholder Cohen sin udlægning af forløbet.
»Med hensyn til artiklen i The Wall Street Journal om manipulation af meningsmålinger, så gjorde jeg det på anvisning fra og udelukkende til fordel for Donald Trump. Jeg fortryder inderligt min blinde loyalitet til en mand, som ikke fortjener det«, skriver han på Twitter.
 
     

Norges Erna Solberg får flertalsregering
De fire norske partier Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har godkendt et regeringsgrundlag. Det meddelte statsminister Erna Solberg torsdag aften. I dag ventes Stefan Löfven at danne ny regering i Sverige.Trods kaos tegner alt dermed til, at de siddende statsministre i begge Danmarks nærmeste nabolande har evnet at omsætte årets to første arbejdsuger i aftaler, som levetidsforlænger deres karrierer på toppen, skriver Politikens politiske reporter Kristian Klarskov i en analyse.
 
     

Regeringen vil sende 200 flere læger ud i almen praksis
Langt flere læger skal ud at prøve livet som praktiserende læge. Ideen er, at det skal få flere til at vælge at blive speciallæge i almen medicin, som kan føre til, at man bliver praktiserende læge. Ifølge Politikens oplysninger vil regeringen i dag foreslå som næste led i sin sundhedsreform, at der ekstraordinært oprettes op mod 200 flere såkaldte introduktionsstillinger i almen medicin årligt. Det svarer til en vækst på omkring 50 procent i forhold til Sundhedsstyrelsens plan for uddannelsen.
 
     

Danmarks Statistik politianmelder ansat i gavesag
Danmarks Statistik har indgivet en politianmeldelse i sagen om statsansattes modtagelse af gaver fra dataanalysefirmaet Geomatic. Ifølge Politikens oplysninger vedrører anmeldelsen en enkelt ansat i Danmarks Statistik. Politiken afdækkede i december, hvordan en håndfuld ansatte i Danmarks Statistik gennem syv år fra 2009 til 2015 har modtaget en lang række gaver fra det private firma Geomatic som led i en julekonkurrence. Politianmeldelsen kommer, efter at Danmarks Statistik har modtaget en juridisk vurdering af de mulige strafferetslige aspekter af sagen fra Kammeradvokaten. Danmarks Statistik dog hverken at be- eller afkræfte sagens overdragelse til politiet.
 
     

Podcast: Hvordan Politikens chefredaktør endte i retten
I dag falder der dom i retssagen, som PET har anlagt mod JP/Politikens Hus og Politikens ansvarshavende chefredaktør. Hvorfor mener Christian Jensen – stadig – at Politiken var i sin gode ret, da avisen 9. oktober 2016 trykte ’Syv år for PET’? Og hvorfor ser PET med så stor alvor på Politikens beslutning? Hør det hele i dagens udgave af ’Du lytter til Politiken.
 
     

Det sker i dag
 
 
Københavns Byret afsiger klokken 13.00 dom i sag, hvor den tidligere hjerneforsker Milena Penkowa har sagsøgt Københavns Universitet, efter at universitetet har taget en doktorgrad fra hende.
 
 
Fængslingen af tre yngre mænd, der er sigtet for drabet på den 31-årige radiovært og eksbandeleder Nedim Yasar, udløber. De tre blev fængslet 6. december sidste år, efter at Yasar var blevet dræbt af skud i hovedet, mens han sad i sin bil i Københavns Nordvestkvarter.
 
 
En stor narkosag indledes i dag ved Østre Landsret, hvor mænd fra Montenegro anklages som bagmænd for indsmugling af og handel med 45 kilo hård narko og om 210 kilo skunk. Politiets efterforskere har døbt sagen ’Operation Baresso’. Sagen er anket fra Retten på Frederiksberg, hvor to mænd fik fængsel i henholdsvis 13 og 14 år. Sagen ventes at løbe til 1. april.
 
 
Københavns Byret afsiger dom i en privat straffesag, som Politiets Efterretningstjeneste har anlagt mod JP/Politikens Hus, efter at Politiken offentliggjorde bogen ’Syv år for PET’, selv om der var nedlagt forbud mod, at JP/Politikens Hus kunne bringe bogen. Tidligere PET-chef Jacob Scharf er hovedkilde i bogen. PET kræver bladkoncernen straffet med en bøde på 15 millioner kroner, ligesom chefredaktør Christian Jensen bør idømmes fængsel i fire måneder.
 
     

Det skete i dag
 
 
1979: Et stort flertal i Grønland stemmer for hjemmestyre, som indføres fra 1. maj samme år.
 
 
1994: Næsehornet Brutalis, som aldrig faldt til i Givskud Zoo, forlader Danmark og sendes til dyrereservatet Ongarva i Namibia.
 
 
 
Med venlig hilsen
Per Thiemann
Journalist på Politiken
 
 
 
LÆSERHITS FRA DØGNET
 
 
 
 
MEST LÆSTE DE SIDSTE 24 TIMER
 
1 Mikkel i målrus viser vej til fornem dansk VM-succes
 
 
 
2 Eksperter frygter, at havarikommissionen overser den virkelige årsag til togulykken
 
 
 
3 Børn og unges deling af drabsvideo vækker bekymring
 
 
 
4 Der findes en vej ud af moradset, men Theresa May vil næppe bruge den
 
 
 
5 Lektor om sammenligning af mænd og kvinder i biologi: »Min undervisning bliver ikke lavet om«