Hoe audiovisuele archieven kansen zien in tijden van COVID-19

 
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven?
Bekijk de webversie
Beeld en geluid Logo
 
Onderzoek bij Beeld en Geluid
 
 
Deze maand staan binnen de onderzoekstak van Beeld en Geluid  voornamelijk erfgoedactiviteiten centraal. Bijvoorbeeld het makers project georganiseerd vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Als hedendaags kunstenaar en erfgoedinstelling kun je binnen dit project onderzoeken hoe je erfgoed kunt hergebruiken. Hieronder lees je daar meer over. Ook lanceert het NDE de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en lees je over het nieuwe thema van het Geheugen van Nederland. Hieronder beginnen we met een onderzoek over de situatie rondom COVID-19 en hoe audiovisuele archieven wereldwijd daarmee omgaan. 
 
COVID-19 as a driver for change in audiovisual archives
 
  Nieuwe publicatie
 
In deze publicatie wordt uiteengezet hoe de culturele erfgoedsector op verschillende creatieve manieren omgaat met de door de COVID-19-pandemie veroorzaakte onzekerheden in de sector. De publicatie is gebaseerd op een virtuele uitwisseling tussen professionals die deel uit maken van de wereldwijde archief community en is geschreven door Johan Oomen (Beeld en Geluid) en Maria Drabczyk (Nationaal Filmarchief, Polen). 
 
 
 
Online Kick Off - Makers programma
 
  4 mei: 13.00 - 14.30
 
Het Netwerk Digitaal Erfgoed start in samenwerking met Beeld en Geluid en Het Nieuwe instituut het meerjarige Makers Programma waarbinnen erfgoedinstellingen en makers samenwerken op het gebied van creatief hergebruik van erfgoedcollecties. Tijdens de Kick Off op 4 mei staat de maker centraal en gaan we in gesprek over ervaringen met creatief hergebruik. Ook is kunstenaar AiRich uitgenodigd om te vertellen over haar werk en de samenwerking met erfgoedinstellingen en archieven. 

Beeld: werk van AiRich
 
 
 
Lancering nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
 
  20 april 15.00 - 17.00: online netwerkevent
 
Op 20 april orgnaniseert Netwerk Digitaal Erfgoed een online netwerkevent waarbij de speerpunten uit de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021 - 2024 cenraal staan. Het event wordt gepresenteerd door Hadassah de Boer. Lees meer over het programma en meld je aan. 
 
 
 
Nieuw thema: Vrije liefde?
 
  Geheugen van Nederland
 
Geheugen van Nederland geeft digitaal erfgoed een podium! In 2021 zijn er nieuwe thema's vastgesteld, waaronder het thema Vrije Liefde?. Geheugen van Nederland is voor dit thema op zoek naar erfgoed dat getuigt van het spanningsveld tussen liefde, seks en vrijheid. Wil je erfgoed aanmelden? Klik op onderstaande button. 
 
 
AVA_Net blog over spraakherkenning voor onderzoek in AV-archieven
 
  Twintig jaar ontwikkeling in Nederland
 
AVA_Net is hét netwerk voor audiovisuele collectiehouders in Nederland en publiceert een interessant blog over spraakherkenning, geschreven door onze collega Roeland Ordelman. Het blog gaat over de toepassing van spraakherkenning om audiovisuele archieven beter doorzoekbaar te maken. Samen met archieven in Nederland werken al zo’n twintig jaar computer- en geesteswetenschappers hieraan. 
 
 
en verder..
 
 
Arrow icon  20 april: 16.00 - 17.00 - Cross Media Café – Fact check: de strijd tegen desinformatie. Meld je aan!
Interesse in een verdere samenwerking met Beeld en Geluid op het gebied van onderzoek? Stuur dan een e-mail naar: onderzoek@beeldengeluid.nl
 
Beeld en geluid Twitter icon  
 
 
 
contact   privacy   doorsturen   aanmelden   afmelden