ELF Voetbal nieuwsbrief van 23-10-2024
Twee beste aanvallende trio's van Europa: Voorbeschouwing FC Barcelona - Bayern München

Al vier wedstrijden wist FC Barcelona niet te scoren tegen Bayern München. De laatste wedstrijd dat dit wel lukte, brengt weinig positieve herinneringen voor de Catalanen: de 2-8 nederlaag in de kwartfinale van de Champions League in 2020. Zeven ontmoetingen geleden, in de halve finale van 2015, lukte het Barça voor het laatst om Der Rekordmeister te verslaan. Het werd toen 3-0 met doelpunten van Messi (2x) en Neymar. FC Barcelona won dat jaar onder Luis Enrique uiteindelijk de Champions League, iets wat ze sindsdien niet meer gelukt is. Woensdagavond staan de twee grootmachten opnieuw tegenover elkaar.


lees verder
Vinicius, Rodri of Lautaro? Dit is de Ballon d'Or-favoriet volgens de bookies

Sinds 2008 was de Ballon d’Or bijna altijd een tweestrijd tussen Leo Messi en Cristiano Ronaldo. Deze reeks werd enkel onderbroken door Luka Modric (2018) en Karim Benzema (2022). Nu lijkt een nieuw tijdperk aangebroken, waarin er meer dan twee opties zijn. Rodri werd na het EK tot favoriet gebombardeerd, maar miste de afgelopen maanden vanwege een kruisbandblessure. Vinicius pakt ondertussen zoveel mogelijk van het licht van de schijnwerpers van het Bernabéu, wat weer ten koste gaat van teamgenoten Mbappé en Bellingham. Als het aan Mario Been ligt, wint Haaland de Ballon d'Or, maar recordhouder Messi geeft weer de voorkeur aan Lautaro Martínez. Wie is favoriet bij de bookmakers?

lees verder
De route van Joshua Zirkzee naar Manchester United: "We maakten tegenstanders helemaal gek met zijn tweeën"

Een reuzenstap. Een risicovolle bovendien. Joshua Zirkzee ruilde FC Bologna afgelopen zomer in voor Manchester United. De Engelse grootmacht legde 42,5 miljoen euro neer voor de 23-jarige aanvaller. Of hij gaat slagen op Old Trafford? Zijn voetbalvrienden hebben het volste vertrouwen in Zirkzee. "Josh is een artiest. Zijn spel is pure kunst."

lees verder
Scoringsdroogte Brobbey, maar het kan nog veel erger

Het wil dit seizoen nog niet echt lukken voor Ajax-spits Brian Brobbey. De 22-jarige spits wist in zes wedstrijden nog geen doelpunt te maken. Een vormdipje overkomt iedere spelers wel eens. Vergeleken met de volgende spelers, valt het bij de nummer negen van Ajax nog wel mee.

lees verder
AZ-koppel Dani de Wit en Myron Boadu herenigd bij VfL Bochum: "Bundesliga is een prachtige competitie"

Ze speelden twee seizoenen samen bij AZ, stonden samen op het veld bij vele jeugdinterlands en traden gezamenlijk aan op het EK Onder 21 in Hongarije. Dit seizoen zijn Dani de Wit en Myron Boadu herenigd in het Ruhrgebied. Bij VfL Bochum ervaren de twee Amsterdammers de grootsheid van de Bundesliga. "Myron hoeft niet eens naar me te wijzen om te laten weten waar hij de bal wil hebben."

lees verder
Van wereldvoetballer naar trainer: niet altijd een succes

Robin van Persie is één van de beste spitsen die Nederland ooit heeft gekend. Met vijftig doelpunten in Oranje is hij nog altijd topscorer aller tijden van ons land. Inmiddels is de 41-jarige Van Persie coach. Zijn eerste klus als hoofdtrainer bij sc Heerenveen verloopt niet zonder problemen. Sommige succesvolle voetballers behalen niet het grote succes als trainer, zoals nog twee andere Oranje-legendes: Marco van Basten en Ruud Gullit.

lees verder
Win het boek Willem, Obiku moet erin! van Henk Evenblij

Wie kent Henk Evenblij niet? In ieder geval is de hele voetbalwereld bekend met deze journalist. Van spelers tot trainers en van bestuurders tot supporters. Maar wat de mensen niet weten is dat Henkie van Holland een partytijger pur sang was. Dat is onder meer te lezen in het boek Willem, Obiku moet erin! dat deze week van zijn hand is verschenen en via onze website is te winnen.

lees verder
Op Singapore voltrekt zich een sprookje met meerdere Eredivisie-tinten

Het is zaterdag, 18:00 lokale tijd, als er in de Singaporeese wijk Bishan afgetrapt wordt tussen de Lion City Sailors en Hougang United. De ambiance is niet je van het, maar de belangen zijn groot. De City Sailors zijn kampioenskandidaat nummer één, Hougang bungelt in de onderste regionen. En hoewel de uitspelende ploeg nog voor komt, is ook Hougang niet opgewassen tegen het voormalig Eredivisie-ensemble van de koploper van de competitie. 

lees verder
Vacature: Stage lopen op de redactie van ELF Voetbal en PANNA!?

Altijd al gedroomd van een kans in de voetbaljournalistiek? Dat kan! Voor magazines ELF Voetbal en PANNA! zijn wij op zoek naar redactiestagiairs. 

lees verder
Topscorer Sem Steijn in bloedvorm bij FC Twente

Ondanks een teleurstellend gelijkspel tegen RKC Waalwijk (2-2), wist Sem Steijn weer te scoren. Met een harde kopbal zette hij FC Twente zaterdag op een 0-1 voorsprong. Daarmee tekende de aanvallende middenvelder voor zijn achtste doelpunt in negen competitiewedstrijden. De voorlopig topscorer van de Eredivisie doormaakt zo een geweldige periode in zijn carrière en dat lijkt ook de topclubs niet te ontgaan.

lees verder
Harry Kane wil nu ook met Bayern München prijzen winnen: "Nooit zo in vorm gevoeld als nu"

Topscorerstrofeeën, awards voor Speler van het Jaar en lid van de Orde van het Britse Rijk. Harry Kane ontving tijdens zijn carrière veel prijzen en onderscheidingen. Opvallend genoeg staat de teller van het aantal teamprijzen nog op nul. Het is de hoofdreden voor de transfer die de 31-jarige aanvaller vorig jaar maakte naar Bayern München. Uitgerekend in de afgelopen jaargang pakte de Duitse grootmacht geen enkele prijs. Daarin wil de Engelsman dit seizoen verandering brengen. "De keuze voor Bayern München is de beste keuze geweest van mijn carrière."

lees verder