Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Download images' to view images
donderdag 6 april 2023
NIEUWS    |    BLOG    |    PARTNERS    |    OPLEIDINGEN    |    VACATURES
AA laveerde onvoldoende tussen brokstukken familiebedrijf
Het blijft netelig, de positie van de accountant op het moment dat er een zakelijk conflict ontstaat tussen vennoten bij een klant. Een onlangs uitgeschreven AA was jarenlang de accountant van een familiebedrijf waar twee broers op een bepaald moment onenigheid kregen. De Accountantskamer oordeelt nu dat de accountant zijn rol in het conflict onvoldoende […]
Lees verder »
Tweede Kamer wil vaart achter VOR
De Tweede Kamer wil dat de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) alsnog snel voor iedere accountancycontrole bij grote bedrijven als verplichting wordt opgenomen in de Corporate Governance Code. Een motie daarover van D66 is deze week aangenomen.
Lees verder »
ADVERTORIAL
Voorlichtingsbijeenkomst route naar AA-Titel op 13 april

Tijdens de digitale bijeenkomst kom je alles te weten over de verschillende opleidingsroutes naar de AA-titel. We praten je bij over de geïntegreerde AA-opleiding en studenten vertellen over de verkorte studieroute naar de AA-titel.

Lees verder »
Column | Wisselingen in eigendomsstructuren binnen de accountancy, goed nieuws?
Recent zijn enkele grotere accountantskantoren (deels) overgenomen door investeringsmaatschappijen. Is dit goed nieuws voor (de toekomst van) het vak? Ik heb wel wat vragen bij deze ontwikkeling.
Lees verder »
Ministerie van Financiën komt met lijst bezwaargronden box 3
Het ministerie van Financiën heeft een niet-limitatieve lijst met bezwaargronden box 3 verstrekt. Dit naar aanleiding van het verzoek van de Belastingdienst aan belastingplichtigen om in de verzoek- en bezwaarschriften en in nadere motiveringen op pro forma-bezwaren over box 3 duidelijk de bezwaargrond(en) te vermelden.
Lees verder »
ADVERTORIAL
Wanneer zijn stichtingen en verenigingen vpb-plichtig?

Wat is dan de financiële impact voor het lichaam? Wanneer is sprake van het drijven van een onderneming? Wat zijn tips en tricks om weg te blijven uit de vpb-plicht? Ewoud de Ruiter praat je op 19 april online bij. Hij bespreekt tevens het wetsvoorstel transparantie maatschappelijke organisaties in relatie tot de vpb-plichtige stichtingen.

Lees verder »
Gepensioneerde accountant vulde formulier fiscus naar “Portugese maatstaven” in
Een AA verkocht zijn aandelen in een accountantskantoor in 2006 en ging in Portugal wonen om te genieten van zijn pensioen. In 2012 vermeldde hij op een formulier Opgaaf wereldinkomen geen enkel voordeel uit sparen en beleggen, terwijl hij in Nederland nog een flink stuk grond bezat.
Lees verder »
Hof: normaal btw-tarief voor lang parkeren-arrangement hotel
In de jaren 2012 – 2016 past een bv over omzet uit parkeren het verlaagde tarief toe, van destijds nog 6%. Deze omzet houdt vrijwel geheel verband met arrangementen. Een deel van de ontvangen vergoedingen daarvoor is geboekt als ‘omzet parkeren’. Naar aanleiding van een boekenonderzoek concludeert de inspecteur dat de bv over de omzet […]
Lees verder »
CONTENTPARTNER
Hoe bereid je je als accountant voor op een toezichthouder van de WWFT?

Als accountant ben je verplicht om te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Dit betekent dat je maatregelen moet nemen om te voorkomen dat je betrokken raakt bij financiële misdrijven zoals witwassen en terrorismefinanciering. Als onderdeel van de WWFT is het mogelijk dat je wordt gecontroleerd door een […]

Lees verder »
FIOD: ondernemer gebruikte valse btw-aangiften om tonnen TVL-steun los te krijgen
De FIOD heeft afgelopen maandag een 66-jarige man uit de gemeente Wierden aangehouden op verdenking van fraude met de TVL. Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek is een aangifte van de RVO van een vermoeden van onjuiste digitale TVL-aanvragen.
Lees verder »
Roep om pauze ontwikkeling kunstmatige intelligentie zwelt aan
Het aantal mensen dat oproept tot een pauze bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) neemt toe. Een open brief daarover is al meer dan 5500 keer ondertekend. Een week geleden stond de teller op zo’n duizend handtekeningen.
Lees verder »
OOK INTERESSANT
Voormalig accountant Pieter-Paul Saasen (BDO, Publiek Belang) overleden
Eenzijdig rapport RA, ‘met aannames die op zijn minst genomen discutabel zijn’
CBb: forensisch accountant was onvoldoende kritisch, maar geen verwijt over integriteit
Duidelijk Accountants fuseert met Kop of Munt
OPLEIDINGEN
Legal ontbijtsessie: ‘Ontslag op staande voet: de valkuilen en lessen!’
The Legal Company
13 april 2023
Leidinggeven; een vak apart!
Extendum
18 april 2023
Cursus Werkkostenregeling
Accountancy Vanmorgen
18 april 2023
VACATURES
Controleleider
Lansigt
Alphen aan den Rijn, Gouda en Ridderkerk
Floormanager / Assistent – Accountant
Jongejan & Partners
Alkmaar
Allround vennotabel accountant RA – Den Haag
Klop & Partners B.V.
Den Haag
Verspreid het nieuws
Heeft u collega's of kennissen die ook dagelijks accountancynieuws willen ontvangen?
Attendeer een kennis op deze nieuwsbrief
OVER ONS    |    ADVERTEREN    |    ABONNEREN
GEGEVENS WIJZIGEN  |  AFMELDEN