Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Uitstel Palestijnse verkiezingen is politieke zet van Mahmoud Abbas

Begin dit jaar kondigde de Palestijnse president, Mahmoud Abbas, nieuwe verkiezingen aan - de eerste na 15 jaar. De bevolking reageerde enthousiast en registreerde zich massaal. Maar eind april besliste de inmiddels 85-jarige Abbas plots om de verkiezingen voor ‘onbepaalde tijd’ uit te stellen. (*)

Lees verder

Napoleon tussen revolutie en oorlog

Op 5 mei is het de 200ste verjaardag van de dood van Napoleon. Auteur Jacques Pauwels heeft n.a.v. hiervan een opiniestuk gemaakt, een herwerkt fragment uit zijn boek 'Het Parijs van de sansculotten', over de Franse Revolutie (en Napoleon).

Lees verder

De feministische strijd, zwart op wit

Sinds enkele maanden dringen feministische collages de muren van Brussel en de rest van België binnen. We zijn getuige van een duizelingwekkende hausse in colleuses, voor het grotere goed van de feministische strijd. Er zijn vier die getuigen. Het zijn jonge feministen die een woedend verlangen hebben om dingen te veranderen.

Lees verder

Myanmar: VN-Veiligheidsraad moet onmiddellijk wapenembargo opleggen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) moet onmiddellijk een volledig wapenembargo opleggen voor Myanmar, om een einde te maken aan het massale doden van veelal vreedzame demonstranten. Dat zegt Amnesty International vandaag in een gezamenlijke oproep met meer dan 200 andere organisaties onder de noemer #NotOneBulletMore.

Lees verder

Trumps beleid om kinderen van ouders te scheiden aan de grens was vorm van marteling

De traumatische scheiding van kinderen en hun ouders aan de grens met Mexico staat gelijk aan marteling, zegt een rapport van mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights. Volgens de organisatie moet de regering-Biden de getroffen gezinnen nu compenseren, in de vorm van legaal burgerschap en financiële tegemoetkoming. Ook moeten de verantwoordelijken voor het beleid verantwoording afleggen, zeggen verschillende experts.

Lees verder

Bezeten zoeken naar piano’s in Siberië

  All-in one boek Wat hebben piano’s en Siberië met elkaar te maken? Blijkbaar heel veel volgens Sophy Roberts, een...

Lees verder

"Alleen VN kan en mag de mensenrechten in China beoordelen, niet de VS"

VS-econoom Jeffrey Sachs en Brits hoogleraar internationaal recht William Schabas stellen in een opinie dat de VS moreel geen enkel recht heeft om schendingen van de mensenrechten in China te veroordelen. Alleen de Verenigde Naties mogen oordelen of er al dan niet een genocide tegen de Oeigoeren gaande is en welke sancties daarvoor opgelegd moeten worden. Sachs is adviseur van VN-secretaris-generaal Guterres. Schabas was VN-expert voor het onderzoek van de genocide in Rwanda.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Een betere Vlaamse kinderbijslag helpt werkende armen en alleenstaande ouders vooruit

Na twee jaar Groeipakket of Vlaamse kinderbijslag dringt een eerste evaluatie van de Vlaamse aanpak zich op. Bevoegd minister Wouter Beke ziet amper verbeterpunten, maar in het Vlaams Parlement gaat vandaag een tweede hoorzitting door over de beperkte impact van het Groeipakket op kinderarmoede. Aanleiding voor het Vlaams ABVV om op te roepen tot een gerichte verhoging van de sociale toeslag. Dat maakt vooral een verschil voor werkende armen, maar ook voor wie van een uitkering moet rondkomen.

Lees verder

Het hek is van de dam in Colombia

Sociaal protest in Colombia dwingt de belastinghervorming en het ontslag van minister van Financiën af.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium