Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Woensdag 6 maart 2024
 
 

In de kijker

   
 
Ultimas23: Nomineer jouw culturele favoriet voor de publieksprijs

Met de uitreiking van de Ultimas zet de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks de cultuursector in de bloemetjes. Op 30 april kun je de awardshow live volgen op Radio 1 of via VRT MAX. Naast 12 juryprijzen wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Nomineer ten laatste op 11 maart jouw culturele favoriet. Op 15 maart start de eerste stemronde.

 
Vlaamse Gemeenschap en KU Leuven kopen De Fabrica van Vesalius

‘De humani corporis fabrica’ of kortweg ‘De Fabrika’ is een medisch boek van de 16de -eeuwse arts en anatoom Andreas Vesalius. In februari kochten de Vlaamse Gemeenschap en de KU Leuven een exemplaar van dat werk, verrijkt met notities van de auteur. ‘De Fabrika’ zal te bewonderen zijn in het Vesalius Belevingscentrumtijdens dat de deuren opent in 2025, ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de Leuvense universiteit.

 
Zeven nieuwe borgingspraktijken op het Register van Inspirerende Voorbeelden

De Vlaamse minister van Cultuur voegt 7 nieuwe praktijken toe aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Dat Register bundelt best practices die ons niet-tastbaar erfgoed levend houden. Het is de bedoeling dat erfgoedgemeenschappen leren van die goede voorbeelden. De nieuwste voorbeelden ontdek je op onze site. 
De Stemband - Foto © Femke den Hollander i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed

 
Gildebeker met Sint-Sebastiaan op Topstukkenlijst

De Vlaamse minister van Cultuur plaatste de gildebeker van de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde op de Topstukkenlijst. Zilversmid Gaspard Lanoye vervaardigde de beker in 1714 in opdracht van de Diestse Sint-Sebastiaansgilde. Sindsdien gebruikt die handboogschuttersgilde de beker tijdens haar toetredingsritueel voor nieuwe gildeleden. Je kunt de beker bezichtigen in stadsmuseum De Hofstadt in Diest.
Foto © Stadsmuseum De Hofstadt Diest

 
Videogame over James Ensor gelanceerd

Op 2 maart presenteerden de Vlaamse minister van Cultuur en gameontwerper Thomas Waterzooi de videogame ‘Please Touch The Artwork 2’. Dat is een computerspel over het werk van James Ensor. Waterzooi baseerde zich op 83 kunstwerken en gebruikte muziek die Ensor componeerde. Het spel is gratis beschikbaar via Steam, Apple Appstore en Google Play.

 
UNESCO-raamwerk voor cultuur- en kunsteducatie goedgekeurd

In februari werd op het UNESCO World Conference on Culture & Arts Education in Abu Dhabi het UNESCO-raamwerk voor cultuur- en kunsteducatie goedgekeurd. Dat raamwerk vormt de basis voor het toekomstige beleid rond cultuur- en kunsteducatie op wereldvlak. Ook voor Vlaanderen is de tekst richtinggevend.

 

 

Subsidies

   
 
Nieuwe projectoproep Vlaamse Gebarentaal focust op kleine bovenlokale projecten

Elk jaar subsidieert de Vlaamse overheid projecten die bijdragen tot de verankering van Vlaamse Gebarentaal. Dit jaar focust de projectoproep op kleine bovenlokale projecten. De uiterste indiendatum is 15 april 2024.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
23 april: Lees mee op Vlaanderenleestdag

Op Vlaanderenleestdag roepen we alle Vlamingen op om te lezen. Elke plek kan een leesplek zijn. Onderweg, op school, op het werk… Lees mee, lees samen of laat je voorlezen op 23 april. Organiseer je zelf een activiteit? Ontdek het campagnemateriaal op vlaanderenleestdag.be en registreer je activiteit in de UiTdatabank.

 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Koning Albert II-laan 15 bus 266 · Brussel 1210 · Belgium