Beste relatie,

De oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland, een dreigende wereldwijde recessie en de veranderingen in de mondiale energiestromen blijven hun stempel drukken op de resultaten van de Rotterdamse haven. De containeroverslag in Rotterdam viel in de eerste 9 maanden van dit jaar fors lager uit dan een jaar eerder. Toch is de haven gericht op groei. Rederijen investeren miljarden in de aanleg van mega terminals op de Maasvlakte. Wat betekent dit voor de concurrentiepositie van Rotterdam? En welke rol hebben de rederijen? We gaan erover in debat tijdens het Havendebat Rotterdam op donderdag 8 december in LantarenVenster. We nodigen u van harte uit om bij deze 23e editie aanwezig te zijn. Mis het niet en registreer meteen.

Stellingen
​​​​Met als thema 'Ambities op de Maasvlakte' gaan we met transporteurs, verladers, rederijen, terminals, expediteurs, het havenbedrijf en andere experts in debat over de volgende drie stellingen:

1. Havens zijn afhankelijk van de gunst van de rederijen
MSC en Maersk krijgen een mega terminal op de Maasvlakte. Vroeger was Rotterdam een stuwadoorshaven, nu is het een rederijhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan? Wat betekent de enorme groei in containeroverslag voor andere havens, zoals Antwerpen en Hamburg? 

2. Het achterland kan de toenemende druk door schaalvergroting niet aan
Welke invloed heeft de groei op de Maasvlakte voor het achterland? Hebben het spoor en de binnenvaart voldoende capaciteit om de groei in containeroverslag op te vangen? Of ontstaat er nog meer druk op de weg?

3. Als we écht willen verduurzamen, moeten we groei van containeroverslag niet langer faciliteren
Waar liggen de grenzen van de groei voor de lange termijn? Is er ruimte voor groei met alle stikstof- en co2-beperkingen? Is groei nog wel nodig als de industrie zou kiezen voor nearshoring of als de consument minder spullen uit China wil?

Sprekers
Met onder meer:

Debatteer ook mee en registreer vandaag nog. Heel graag tot donderdag 8 december!

Met vriendelijke groet,
Kim van Dijk
Programmamanager NT
kim.van.dijk@nt.nl
tel. +31 (0) 6 18 62 10 45

Uitschrijven emails Havendebat Rotterdam | Beheer je emailvoorkeuren