‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
22. MARTS 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
Niels Holst
Journalist, digital forsideredaktør
 
  Godmorgen.  
  Det er fredag og påskeferien banker på døren for en del danskeres vedkommende, og i hvert fald for dette morgenbrev, der er tilbage tirsdag 2. april. Dagens overskrifter er:  
 
Liste ikon   Mænd i dyre biler samlede unge piger op foran institution
Liste ikon   EU vil sende indefrosne midler til Ukraine
Liste ikon   USA vil have våbenhvile i Gaza, hvor hungersnøden truer
Liste ikon   Flere læger har økonomiske bånd til Novo Nordisk
 
Institutionen Fensmarksgade Unge piger stiger ind i dyre biler, muligvis prostitution .Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Institutionen Fensmarksgade Unge piger stiger ind i dyre biler, muligvis prostitution .Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
  Mænd i dyre biler samlede unge piger op foran institution  
  Unge piger helt ned til 13 år har ifølge en stribe tidligere medarbejdere været ofre for prostitution, mens de boede på den kommunale institution Fensmarkgade i København, skriver Politiken.  
  »Hvis man var nattevagt, så man, at pigerne gik ned, og jeg har nogle gange stået og kigget ud ad vinduet, hvor de hoppede ind i Porsche, Mercedes og dyre Teslaer. Der har jeg tænkt, hvem er det, de her unge piger kender, der kører rundt i så dyre biler?«, fortæller en tidligere medarbejder, som ønsker at være anonym af hensyn til sin egen sikkerhed.  
  Politiken har i en række artikler sat fokus på institutionen og det omsorgssvigt, der er foregået, hvor ledelsen ikke har grebet ind i tide. Ifølge de tidligere ansatte var prostitutionen alment kendt på institutionen, ligesom det blev drøftet på flere personalemøder. Politiken har også talt med en far til en af pigerne på institutionen, som er overbevist om, at datteren prostituerede sig.  
  »Hun gjorde det, mens hun var på Fensmarkgade. Hun gik ind på Istedgade og tjente penge på det, fordi hun på det tidspunkt var langt ude med stoffer«, siger han.  
  Fagdirektør i Københavns Kommune Katrine Ring siger til avisen, at hun ikke kan »genkende beskrivelsen af prostitution blandt de unge på Fensmarkgade«.  
 
Liste ikon   Svigt:Borgmester blev advaret om omsorgssvigt af drenge og piger - først et halvt år efter kom der svar
Liste ikon   Tidligere ansat:Det hele går i stå nu. De synker ned i et endnu større hul og misbrug
Liste ikon   Tema:I samfundets varetægt
 
Den franske præsident Macron hilsner på statsminister Mette Frederiksen (S) ved topmødet, mens den tyske kansler Scholz ser på.Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix
Den franske præsident Macron hilsner på statsminister Mette Frederiksen (S) ved topmødet, mens den tyske kansler Scholz ser på.Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix
  EU vil sende indefrosne russiske milliarder til Ukraine  
  Beslutningen er kontroversiel og har været længe undervejs. Men nu har EU-lederne på et topmøde givet grønt lys til, at indefrosne russiske midler kan sendes til Ukraine og bruges til enten at købe våben eller til genopbygning af landet.  
  »Det viser, at de 27 ledere om bordet forstår alvoren i situationen, og at vi har brug for at støtte Ukraine mere«, siger EU’s rådspræsident, Charles Michel.  
  I alt cirka 210 milliarder euro - svarende til 1.566 milliarder kroner - er indefrosset i Europa. EU har i længere tid arbejdet på at isolere rente- og investeringsafkastet fra de indefrosne midler med henblik på at give det til Ukraine. Alene i 2024 regner man med et afkast på cirka 22 milliarder kroner. De skal hovedsageligt bruges på at købe våben, men en mindre del skal gå til genopbygning.  
  Både USA og de store økonomier i G7-sammenslutningen ønsker, at EU også bruger selve den indefrosne russiske formue, men det har et flertal af EU-landene hidtil nægtet. Statsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig dog parat til det, hvis det er juridisk muligt.  
  »Jeg synes, det vil være en glæde, hvis Rusland kan få lov til at betale for de ødelæggelser, de har begået. Og er der mulighed for mere, så vil vi være positive over for det«, siger hun.  
 
Liste ikon   Nyhed: Kharkiv ramt af strømsvigt efter missilangreb
Liste ikon   Reportage: Pludselig stormer ni soldater ind med et Eiffeltårn på den ene skulder
Liste ikon   Missilangreb i Kyiv: Det ligner et vandhul fra helvede
Liste ikon   Tema: Ruslands angreb på Ukraine
 
Gaza er truet af hungersnød, og særligt slemt står det til i den nordlige del som her i Jabalia, hvor folk kæmper for at få del i den sparsomme nødhjælp.Foto: Mahmoud Issa/Ritzau Scanpix
Gaza er truet af hungersnød, og særligt slemt står det til i den nordlige del som her i Jabalia, hvor folk kæmper for at få del i den sparsomme nødhjælp.Foto: Mahmoud Issa/Ritzau Scanpix
  USA vil have våbenhvile i Gaza, hvor hungersnøden truer  
  USA har indkaldt FN’s sikkerhedsråd i håb om at få vedtaget en resolution, der skal sikre en våbenhvile i Gaza og frigivelse af de gidsler, som Hamas stadig holder fanget efter terrorangrebet i Israel 7. oktober sidste år.  
  USA har ellers selv ved flere lejligheder blokeret for resolutioner i Sikkerhedsrådet, men i takt med, at de civile ofre er blevet flere og flere, har Israels vigtigste allierede altså rykket sig.  
  Planen er, at den amerikanske resolution skal til afstemning i løbet af i dag. Skal resolutionen vedtages, kræver det et flertal og intet veto fra de permanente medlemmer, som ud over USA tæller Frankrig, Storbritannien, Rusland og Kina.  
  Og der er da også hårdt brug for en våbenhvile, så der kan komme nødhjælp ind i Gaza. Der er brug for ikke mindre end 300 lastbiler tætpakket med mad- og drikkevarer hver dag blot for at møde befolkningens basale behov, så de kan overleve. Situationen er så grel, at Gaza hastigt nærmer sig hungersnød, viser en ny rapport fra IPC (Integrated Food Security Phase Classification).  
  I Gazas to nordlige regioner, hvor der befinder sig 300.000 mennesker, forventer IPC, at hungersnøden kan ramme hvert øjeblik. Hvert tredje barn under 2 år i det nordlige Gaza menes at være svært fejlernæret eller udmagret.  
  Samtidig viser rapporten, at 1,1 million mennesker – halvdelen af Gazas befolkning – har opbrugt alle deres madvarer og er uden evne til at håndtere situationen. Nu kæmper de med »katastrofal sult«, står det i rapporten.  
 
Liste ikon   Seneste nyt: Følg udviklingen i Gaza og Mellemøsten
Liste ikon   Portræt:Israel siger, at de har dræbt ’Skyggemanden’. Men hvem er han?
 
Novo Nordisk har stor succes med blandt andet midlet Wegovy.Foto: Hollie Adams/Ritzau Scanpix
Novo Nordisk har stor succes med blandt andet midlet Wegovy.Foto: Hollie Adams/Ritzau Scanpix
  Flere læger har økonomiske bånd til Novo Nordisk  
  Novo Nordisk har stor succes med sine diabetes- og slankemidler, som er blevet en guldrandet forretning for medicinalvirksomheden, der er blevet en kæmpe på børsen.  
  Det har også fået et stort antal danske læger til at investere i Novo Nordisk-aktier. I alt 269 læger ejer aktier i virksomheden, viser en optælling, somLægemiddelstyrelsen har lavet for DR. Det er mere end dobbelt så mange som i 2013, hvor 119 læger havde aktier i virksomheden.  
  »Vi synes, at man som læge ikke skal have økonomiske bånd til lægemiddelvirksomheder hvis præparater man ordinerer eller rådgiver om«, siger Mats Lindberg, formand for Læger uden sponsor.  
  Et stigende antal læger oplyser også, at de har andre former for økonomiske forbindelser til Novo Nordisk end aktier som for eksempel at sidde i et rådgivningsudvalg hos Novo Nordisk.  
  Privatpraktiserende læge og lektor på Københavns Universitet Rasmus Køster-Rasmussen mener, at der er en klokkeklar interessekonflikt:  
  »Hvis du kommer ind som patient til en læge, der har aktier for 150.000 kroner i Novo Nordisk, så vil han være mere tilbøjelig til at prakke dig medicin på, som du ikke har brug for, måske vil han ovenikøbet bilde dig ind, at du har en kronisk sygdom, som du skal behandles for«, siger han til DR.  
 
Liste ikon   Nyhed:Resultaterne er så lovende, at det ville være uetisk at fortsætte
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Fællesskabet i vandringen, klatringen og især omkring den daglige fællesspisning er en stor del af grunden til at sove i SAC-hytterne.
Fællesskabet i vandringen, klatringen og især omkring den daglige fællesspisning er en stor del af grunden til at sove i SAC-hytterne.
  Lægens besked til de to unge danskere 1.670 meter oppe i Alperne var klar  
  Vandreturen til Moiry-hytten er en af de korteste i Schweiz til en high altitude hut. Kun 500 meters stigning. Man kan se hytten fra parkeringspladsen, og det går stort set lodret opad. Hytten er et populært dagsmål for især familier med børn og alpinister, der synes, det er sjovt at tage en spadseretur på Moiry-gletsjeren, der ligger lige ud for. Men turen dertil ender med en besked:»I skal længere ned. Jeg har lige snakket med en læge. I er nødt til at komme helt i bund med det samme«.  
Foto: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
Foto: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
  Danske ældre er lykkelige. De unge? Knap så meget  
  Efter syv år, hvor Danmark er blevet slået af Finland i konkurrencen om titlen som verdens lykkeligste land, har vi som folkefærd måske fundet os til rette og tilfredse med andenpladsen. Men der er forskelle. Dem under 30 år er de mindst lykkelige af danskerne. Dernæst går det fremad med lykken for dem i aldersgruppen 30-44 år, indtil lykken tager et dyk for folk i alderen 45-60 år – men derefter vender lykken altså. Noget tyder på, at der ikke længere er de samme forhåbninger til fremtiden blandt de unge, som der var for 10-15 år siden.  
nullFoto: Rebecca Noble/Ritzau Scanpix
nullFoto: Rebecca Noble/Ritzau Scanpix
  Kan en ny Kennedy afgøre præsidentvalget?  
  Når amerikanerne til november går til præsidentvalg, stiller en mand op, du måske aldrig har hørt om, men som alene ved at stå på stemmesedlen kan blive afgørende for, hvem der bliver USAs næste præsident.  
  Han er hverken er demokrat eller republikaner. Men endnu vigtigere så har han et navn, som i mange amerikanske ører klinger af statsmand og amerikansk storhed. Robert F. Kennedy junior.  
  Kennedy-familien er kendt i hele verden som ansigterne på det moderne, progressive Amerika. Og er vel det nærmeste, USA vel komner på en kongefamilie.  
  Men denne her Kennedy er en helt anden politiker - end sin onkel, præsident John F. Kennedy. Og meget anderledes end sin far Robert F. Kennedy.  
  Michael Thykier, som dækker primærvalgene i USA, fortæller hvad Robert F. Kennedy er for en? Hvordan han blander gamle demokratiske dyder med noget, der lyder som de rene konspirationsteorier. Og hvorfor DET kan gå hen og afgøre præsidentvalget.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Dansk Arkitekturcenter i København åbner en ny udstilling, der i dagens anledning har den engelsksprogede titel Aware -Opmærksom. Den viser, hvordan arkitektur kan påvirke rum og oplevelser.
Liste ikon   Moesgaard Museum åbner en ny særudstilling, Kriger.
Liste ikon   Tivoli åbner sin sommersæson.
Liste ikon   Det gør Bakken også.
Liste ikon   Klimabevægelsen har anlagt retsssag mod regeringen og By og Havn i striden om Lynetteholmen. Kl. 10.00 afsiger Østre Landsret en kendelse om, hvorvidt arbejdet skal sættes på pause.
Liste ikon   Der er åbent samråd i Folketinget om, hvorfor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) modsatte sig indstillingen fra Udlændingestyrelsens Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme om at inkludere det Putinkontrollerde Moskvapatriarkat på listen over forbudte trossamfund i Danmark.
 
   
  Dagens tegning: Breaking!  
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 De ansatte så de helt unge piger blive samlet op af ældre mænd i dyre biler om natten. Alle vidste, hvad der foregik
 
 
 
2 Ditte Giese: Jeg er ingen nepobaby. Jeg har gjort mig umage
 
 
 
3 June Belli er død
 
 
 
4 Orlov koster dyrt: Venstre stripper Mads Fuglede for alle udvalgsposter
 
 
 
5 Sociolog og forfatter: Bag historien om prinsesse Kate lurer historien om et Storbritannien i frit fald
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Vicerektor/campusleder (København)
 
Frist:­ 15/04/2024   Den Danske Scenekunstskole Læs mere
 
  Kultur- & oplevelseskonsulent (genopslag)
 
Frist:­ 18/04/2024   Esbjerg Kommune Læs mere
 
  Kultur- og eventchef
 
Frist:­ 08/04/2024   Viborg Kommune Læs mere
 
  GODSBANEN SØGER ADMINISTRATIONSCHEF
 
Frist:­ 31/03/2024   Aarhus Kommune Læs mere
 
  Er du den nye Musikchef for Copenhagen Phil - hele Sjællands symfoniorkester?
 
Frist:­ 04/04/2024   Copenhagen Phil Læs mere