Ons jongerenprogramma Young & Fair
Tijd voor een update over ons lesprogramma. Bij de start begin dit jaar hadden we twee gastdocenten en inmiddels is er een enthousiaste pool van tien gastdocenten. De eerste trainingssessie met de gastdocenten heeft ook al plaatsgevonden op ons kantoor in Utrecht. Een leuke club mensen die met enthousiasme voor de klas willen staan. We hebben een aantal partners gevonden die met ons kijken naar de huidige lessen om deze aan te passen naar de tijd van nu. De lessen krijgen op dit moment een update, we willen deze graag binnenkort aan jullie presenteren. Er zijn al concrete afspraken gemaakt voor lessen met scholen en we zijn nog in gesprek. Ook voor lessen in 2025. Vragen of interesse? Stuur dan een mail naar gastlessen@fairtradegemeenten.nl.

Faire groet,

Campagnebureau Fairtrade Gemeente
Ons jongerenprogramma on tour
Niet alleen wij zijn enthousiast over onze gastlessen voor het onderwijs. Binnenkort mogen wij ons Young & Fair programma presenteren op de Wilde Ganzen dag en op de internationale conferentie Fairtrade Towns! Verder hebben wij van de Peeze foundation een bijdrage gekregen om onze gastlessen tot een succes te maken. Met dit geld gaan we de komende periode betaalde advertenties uitzetten voor nog meer gastdocenten. En we kunnen ook materialen laten drukken en versturen naar onze gastdocenten. Mooie opstekers dus! Uiteraard willen wij onze vernieuwde gastlessen presenteren aan Fairtrade Gemeenten. We gaan dit combineren met een on tour naar de Peeze koffiebranderij in Arnhem! Wat kan je verwachten? Een inspirerende talk van Peeze, een rondleiding door de koffiefabriek, een update van de gastlessen Fair Fashion en Fair Food en kennismaking met de gastdocenten. De tour is gratis, de datum op dit moment nog niet definitief, dus die communiceren we zo snel mogelijk. 
Young & Fair op social media
Op onze website is een speciale pagina ingericht voor het onderwijs met onze gastlessen. Neem hier een kijkje. We zijn ook actief op social media en dan vooral op Instagram. Leuk wanneer jullie ons volgen! Klik op de icoontjes hieronder voor Facebook, website,mail en Instagram van Young & Fair.
Facebook
Website
Email
Instagram
Sluit je aan bij onze club van gastdocenten
Yes! We willen de pool met gastdocenten nog verder uitbreiden. Lijkt het jou leuk om gastlessen te verzorgen en met leerlingen aan de slag te gaan met thema’s als: mensenrechten, kinderarbeid, wereldburgerschap, duurzaamheid en eerlijke handel. En vind jij het leuk om je te verbinden aan ons jongerenprogramma Young & Fair en Fairtrade Gemeenten? Sta jij open om met ons mee te denken en te sparren om de lessen continu kwalitatief beter te maken?  Stuur dan een mail naar gastlessen@fairtradegemeenten.nl 

Beschikbaarheid en de regio’s waar je les gaat geven, gaat natuurlijk in overleg. Lees hier meer over gastdocent zijn voor Young & Fair. We kijken er naar uit om je te ontmoeten!

Ook aan de slag als gastdocent?
Hester tijdelijk vervangen door Merel
Hester Nanden is sinds maart coördinator van ons educatief programma. Velen hebben al via de mail contact met haar gehad over lessen op scholen in jullie gemeente. Hester werkt 8 uur per week bij het campagnebureau als ZZP-er. Mocht je vragen hebben over de gastlessen of om als gastdocent je aan willen sluiten neem dan vooral contact op met Hester. Ze is bereikbaar op het mailadres gastlessen@fairtradegemeenten.nl. Per 1 september is Hester met zwangerschapsverlof en wordt ze vervangen door Merel van Wolferen. Merel is actief als gastdocent en zal dus tijdelijk de taken van Hester overnemen. Welkom Merel! 
Gastles Fair Food
De gastlessen verzorgen wij vanuit Fairtrade Gemeenten Nederland op scholen om bewustwording bij leerlingen over eerlijke handel te creëren. Samen dragen we bij aan een eerlijke wereld. De lessen worden afgestemd op de leef- en belevingswereld van de leerlingen en zijn daarom geschikt voor leerlingen uit de onder- en bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO, HBO en Universiteit. De les kan ook gegeven worden voor groep geïnteresseerden bijvoorbeeld als voorlichting voor consumenten in bijvoorbeeld de bibliotheek. 

De kosten per gastles bedragen 200 euro. Bij een afname van meerdere lessen, maken we graag een pakketprijs op maat. Bij interesse of vragen graag mailen met onze gastlessencoördinator Hester Nanden: gastlessen@fairtradegemeenten.nl. 

Fair Food
Met interactieve werkvormen, stellingen, feitjes en actieve denkvragen gaan we met leerlingen in gesprek over eerlijke voeding.

Tijdens deze gastles gaan leerlingen samen een keurmerk voor eerlijke voedselproducten ontwerpen. De leerlingen stellen drie criteria op waaraan eerlijke voedselproducten aan moeten voldoen. Daarnaast ontwerpen ze een logo dat bij hun keurmerk past en presenteren ze hun voorstel.

Vragen die centraal staan tijdens de les zijn: Wat is eerlijke voeding? Wat zijn arbeidsomstandigheden? Hoe dragen leerlingen zelf bij aan een eerlijke wereld?

Voor VO onderwijs wordt bovenstaande uitgebreid met presentatie van het zelf ontworpen keurmerk met toelichting van de criteria waaraan hun keurmerk moet voldoen en waarom. 

Duur: Basisonderwijs 60 minuten
Duur: Overig onderwijs 60 - 90 minuten

Gastles Fair Fashion
De gastlessen verzorgen wij vanuit Fairtrade Gemeenten Nederland op scholen om bewustwording bij leerlingen over eerlijke handel te creëren. Samen dragen we bij aan een eerlijke wereld. De lessen worden afgestemd op de leef- en belevingswereld van de leerlingen en zijn daarom geschikt voor leerlingen uit de onder- en bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO, HBO en Universiteit. De les kan ook gegeven worden voor groep geïnteresseerden bijvoorbeeld als voorlichting voor consumenten in bijvoorbeeld de bibliotheek. 

De kosten per gastles bedragen 200 euro. Bij een afname van meerdere lessen, maken we graag een pakketprijs op maat. Bij interesse of vragen graag mailen met onze gastlessencoördinator Hester Nanden: gastlessen@fairtradegemeenten.nl. 

Fair Fashion

Wat maakt kleding eerlijk en wat juist niet? Wat zijn rechten voor kinderen? En wat is dan kinderarbeid? Wat vinden leerlingen er van dat kinderen werken voor hun kleding? Hoe kan dat anders en wat kunnen zij zelf doen?

Dit zijn vragen die centraal staan tijdens de gastles. Met aansprekende voorbeelden, feitjes en interactieve denkvragen gaan we met leerlingen in gesprek over thema’s als: eerlijke kleding, duurzaamheid, mensenrechten en wereldburgerschap.

De les sluiten we af met een interactief spel, waarbij leerlingen leren om (eerlijk) te handelen.

Voor VO onderwijs wordt tijdens de Fair Fashion les ook dieper ingegaan op vragen als: Hoe zien mensenrechten er in de kledingindustrie uit? Welke impact heeft oneerlijke kleding op ons milieu? Vinden leerlingen het belangrijk om bij te dragen aan eerlijke handel? Welke keuzes maken zij hier zelf in?

Duur: Basisonderwijs 60 minuten
Duur: Overig onderwijs 60 - 90 minuten

Duurzaamheidsfondsen ASN stappen uit kledingbedrijf
'De duurzame fondsen van ASN hebben alle beleggingen in kledingbedrijven verkocht. De milieu-impact van ultra-fast fashion is onacceptabel, zegt directeur San Lie. Er wordt steeds meer geproduceerd, terwijl er al voor zes generaties kleding is in de wereld. Het is een "duivels dilemma", omdat ASN nu niet meer als aandeelhouder met deze bedrijven in gesprek blijft. Op het vlak van arbeidsomstandigheden zijn er wel wat verbeteringen, maar er gebeurt te weinig en het gaat niet snel genoeg.' 

ASN kiest dus voor hun idealen en niet voor de ontwikkeling op zich. Het is zorgwekkend dat nog steeds de grote giganten te weinig stappen maken, terwijl de urgentie om het systeem te veranderen groeit. Belangrijk dus dat de consument ook anders naar kleding gaat kijken. Niet als wegwerpproduct, maar als investering voor een duurzame kledingkast.
Klik hier om hele artikel te lezen
Kledingarbeiders Bangladesh eisen leefbaar loon
American Apparel & Footwear Association (AAFA) vraagt in een open brief gericht aan de voorzitter van Bangladesh Garment Manufacturers & Exporters Association (BGMEA) om een einde te maken aan "de bedreigingen en het hardhandig optreden tegen kledingarbeiders in Bangladesh." Dit meldt AAFA op hun website.

De demonstranten protesteren sinds november 2023 regelmatig tegen een van de laagste lonen ter wereld. Deze protesten hebben volgens Schone Kleren Campagne (SKC) geleid tot het ontslag van “3000 tot 4000 werknemers.” De woordvoerder van SKC vult aan: “Daarnaast zitten er nog 131 arbeiders vast in de gevangenis.” Meerdere nieuwsbronnen (de Volkskrant, NOS, Het Nieuwsblad) melden dat het harde politieoptreden tegen de demonstranten heeft geleid tot doden.

Klik hier om hele artikel te lezen
Copyright © 2024 Stichting Fairtrade Gemeente Nederland, All rights reserved.
Je bent een relatie van de Fairtrade Gemeente campagne

Ons adres is:
Stichting Fairtrade Gemeente Nederland
Arthur van Schendelstraat 550
Utrecht, 3511 MH
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


mailadres: info@fairtradegemeenten.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp