Om de webversie te openen Klik hier


Beste lezers,

Het Holland Festival is momenteel hard bezig te onderzoeken welke consequenties de coronapandemie heeft voor de 73e editie die plaatsvindt van 4 tot en met 28 juni 2020. Dit doen we door dagelijks in contact te staan met de internationale en nationale gezelschappen, artiesten en leveranciers. Samen met hen bekijken we of het haalbaar is om de voorstellingen komende zomer in Amsterdam te presenteren. Daarnaast volgen we natuurlijk de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM. Vanzelfsprekend staat de veiligheid van alle betrokkenen én het publiek voorop.

Op dit moment is het nog niet mogelijk concreet te berichten welke voorstellingen doorgaan of mogelijk worden afgelast. Dit hangt af van veel factoren, zoals de situatie in de landen waar onze producties en kunstenaars vandaan komen, maar ook de ontwikkeling van de situatie in Nederland de komende maanden.

Na gesprekken met verschillende subsidiënten, fondsen en particuliere financiers hebben wij er vertrouwen in dat we met hun steun de veerkracht hebben om deze moeilijke situatie door te komen.

Wij maken ons zorgen over iedereen die bijdraagt aan onze producties: de artiesten en gezelschappen, die over de hele wereld zitten, hebben in een sommige gevallen moeite om hun voorstelling te voltooien. Maar ook onze leveranciers, locaties en huizen waar wij presenteren zijn onzeker over de toekomst, net als de grote groepen freelancers waarmee wij werken. Wij proberen hen zo goed mogelijk bij te staan.

Als er voorstellingen worden afgelast dan neemt het Holland Festival, als wij uw gegevens hebben, contact op. Wij bieden de mogelijkheid kaarten om te ruilen of wij restitueren het betaalde bedrag. Voor dit laatste vragen wij uw begrip: dit vergt tijd en kan dus even duren.

Wij zullen u regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen en tonen op onze socialmediakanalen en in deze nieuwsbrief prachtige parels uit het rijke verleden van het festival, geven talrijke lees-, kijk- en luistertips en berichten over de vele makers die aan het festival verbonden zijn.

Met vriendelijke groet,

Emily Ansenk
Directeur Holland Festival

 

voorstellingsfragmenten

 


Op het YouTubekanaal van het Holland Festival vind u videofragmenten van twintig voorstellingen die in het komende festival te zien zijn.

Bezoek ook eens het filmarchief van het Holland Festival, met heel veel historisch materiaal van 72 jaar Holland Festival, de zogeheten 'parels'. Kijk hoe Katherine Dunham in 1949 op Schiphol aankomt voor haar voorstelling A Caribbean Rhapsody en zich zelfs in de kleedkamer laat filmen. Trajal Harrell wijdt dit jaar het tweede deel van zijn danstrilogie Porca Miseria aan deze legendarische Afro-Amerikaanse choreograaf / burgerrechtenactivist.

 
 

luistertips

 


Op Spotify is muziek te vinden van veel artiesten die dit jaar in het Holland Festival staan. We doen een greep:

Sami Yusuf (When Paths Meet)
Rokia Traoré (Once Upon a Time, an Iron Rose…)
Snarky Puppy (Snarky Puppy Acoustic)
Amir ElSaffar (Transe)
Simon Steen-Andersen (Together Games)
Nieuw Amsterdams Peil (verzorgt de muziek bij De Wittgensteins)
Black To Comm (maakt de muziek bij The Mysterious Lai Teck)

 
 

Documentaires / films / series

 


The Just and the Blind van spoken word-artiest Marc Bamuthi Joseph stelt de praktijk van etnisch profileren in de VS aan de kaak. Dit is ook het onderwerp van de spraakmakende Netflix-miniserie When They See Us, die het waargebeurde verhaal vertelt van een groep zwarte tieners die onschuldig in de gevangenis belandt vanwege een verkrachting.

Le Sacre du printemps/common ground[s] toont de wereldberoemde choreografie van Pina Bausch. Pina, de voor een Oscar genomineerde documentaire van Wim Wenders, is online te huur of te koop.

In Once Upon a Time, an Iron Rose... brengt Rokia Traoré een ode aan haar grote inspiratie: de Zuid-Afrikaanse zangeres / activiste Miriam Makeba. In de Franse documentaire Miriam Makeba - Mama Africa (1981) zoeken de makers Makeba op in Guinee, waar ze sinds 1968 in ballingschap woonde.

Op Netflix is de spannende serie Dark te zien met muziek van Ben Frost, de componist van de opera The Murder of Halit Yozgat.

Zowel Nadia Beugré (L'homme rare) als Trajal Harrell (Porca Miseria) verkennen in hun choreografieën kwesties als gender en identiteit. Diezelfde thema's keren terug in de documentaire Paris is Burning, een intiem portret van de danscultuur van de homo- en transgendergemeenschap in het Harlem van de jaren 80.

 
 

BOEKEN

 


Een aantal voorstellingen is gebaseerd op boeken, van klassiekers tot biografieën en toneelteksten.

Drie zusters: regisseur Susanne Kennedy maakte met Drei Schwestern een radicale bewerking van Tsjechovs meesterwerk uit 1901.
De Wittgensteins: bij het schrijven van de voorstelling De Wittgensteins liet regisseur Jeroen De Man zich inspireren door de biografie die Alexander Waugh publiceerde over de excentrieke Weense familie.
Op hoop van zegen: de Australische regisseur Simon Stone maakt een actuele versie van Heijermans klassieker.
Cat on a Hot Tin Roof: in het eerste deel van Trajal Harrells danstrilogie Porca Miseria staat Maggie, de stoere vrouw uit deze toneeltekst van Tennessee Williams, centraal.

 
 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.