Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Beste lezer,

Het NHG-Nieuwsoverzicht is een maandelijks geautomatiseerde update voor niet-leden. Omdat het overzicht de nieuwsberichten van de afgelopen maand bevat, klopt het dus dat hier ‘oud nieuws’ bij zit en gebeurtennissen in het verleden hebben plaatsgevonden.
Aanmelden webinar 10 juni Digitaal het nieuwe normaal
 
LESA aanvragen laboratoriumdiagnostiek geactualiseerd 
De LESA ‘Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek’ is geactualiseerd. Drie hoofdstukken zijn herzien: Hartfalen, Hemochromatose en Maagklachten. 
 
 
NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 aangepast
In deze vierde revisie zijn de adviezen over de niet-medicamenteuze behandeling herzien. Ook is de bestaande e-learning over dit onderwerp gedeeltelijk herzien, evenals de e-learning Voeding in de spreekkamer. Op Thuisarts.nl is een nieuwe tekst verschenen en zijn de bestaande teksten over diabetes type 2 geactualiseerd.
 
 
Bestellen griep- en pneumokokkenvaccins vanaf 1 juni
De COVID-19- vaccinatie vraagt momenteel nog veel aandacht in de praktijk. Daarnaast start binnenkort de campagne 2021 voor het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) en het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie (NPPV). Vanaf 1 juni kunt u de griep- en pneumokokkenvaccins bestellen via snpg.nl.
 
 
Handreiking Kwetsbare ouderen thuis geactualiseerd
De handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ is geactualiseerd. De handreiking ondersteunt een goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken zorg- en hulpverleners in de wijk, de oudere zelf en mantelzorgers. Dat helpt om mogelijke problemen op tijd te signaleren en de juiste hulp te bieden.
 
 
Nieuw: LESA Radiologische diagnostiek
De landelijke eerstelijns samenwerkingsafspraken (LESA) Radiologische diagnostiek is een nieuw NHG-product. Het beschrijft afspraken tussen huisartsen en radiologen over de inzet van aanvullende beeldvormende diagnostiek. Het doel van de LESA is doelmatig gebruik van radiologische diagnostiek; door juiste diagnostiek bij de juiste indicatie te bevorderen en onnodige diagnostiek te voorkomen.
 
 
Hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen
In ‘Kwestie van lange adem’, een grootschalig onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling, zijn patronen achter het gezinsgeweld geanalyseerd. Hieruit kwamen 5 herkenbare gezinsprofielen. Het herkennen van deze profielen helpt bij het begrijpen van wat er speelt in het gezin en uiteindelijk welke hulp nodig is. Stichting Augeo bracht hier een speciaal magazine over uit.
 
 
FTO 'Medicijnresten uit water' wegens succes voortgezet
De speciale FTO-editie 'Medicijnresten uit water', die in 2019 van start ging, wordt wegens succes en wat oponthoud in het coronajaar in 2021 voortgezet. Gastsprekers van het waterschap of drinkwaterbedrijf uit de regio zijn ook weer in 2021 beschikbaar om een presentatie te komen geven tijdens het FTO.
 
 
Inzet AstraZeneca bij patiënten onder 60 jaar
Huisartsen mogen onder voorwaarden patiënten onder de 60 jaar vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. In de NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie zijn deze voorwaarden opgenomen en toegelicht.
 
 
Webinar ‘Digitaal: het nieuwe normaal’
Het tweede webinar in aanloop naar het NHG-Congres in Den Bosch vindt plaats op donderdag 10 juni 2021. Eind vorig jaar waren er ruim 1.600 aanmeldingen voor het onderwerp Telemonitoring, met recht een succesvolle kick-off van deze driedelige reeks congreswebinars. Tijdens een kort en interactief programma staan we ditmaal stil bij digitale praktijkvoering, waarbij we inzoomen op kansen voor de huisarts, de patiënt en de toekomst. De toegang is gratis voor NHG-leden.
 
 
NHG-speld voor Marc Eyck
Marc Eyck begon in 2016 als directeur-bestuurder van de NHG Praktijk Accreditering (NPA). Op maandag 10 mei neemt hij op pensioengerechtigde leeftijd afscheid op de Domus Medica in Utrecht. Een afscheid met een feestelijk tintje. Als blijk van waardering voor zijn inzet en bijzondere diensten voor de huisartsenzorg en voor het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ontving hij uit handen van bestuursvoorzitter Wendy Borneman de NHG-speld.
 
 
 
Wat vindt u van deze email?
tevreden
ontevreden
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org