Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
 
Verduurzamen; hoe werkt dit in de praktijk?
Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw praktijk(voering)? In het nieuwe e-boek ‘De groene huisartsenpraktijk’ leest u welke maatregelen u vandaag al kunt nemen om uw energieverbruik, CO2 uitstoot, waterverbruik en watervervuiling te reduceren. U leest in het e-boek over de ervaringen van vier huisartsen die hun praktijk hebben verduurzaamd en u krijgt handvatten om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid in uw praktijk.
 
 
Campagne geeft tips over hoe samen te beslissen
Vandaag start de grootste campagne over Samen Beslissen ooit. De campagne stimuleert een openhartig gesprek tussen zorgverlener en zorggebruiker. De campagne is gelanceerd vanuit patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. Ook het NHG werkt mee. De campagne loopt 16 maanden.
 
 
Uitspraak rechtbank over geschil Ivermectine
Op 12 augustus heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in de zaak van ANBB tegen het NHG. ANBB vroeg in deze procedure om een voorlopig getuigenverhoor om daarmee uiteindelijk via de rechter af te dwingen dat Ivermectine (off-label) als behandeloptie tegen COVID-19 in de richtlijnen van het NHG wordt opgenomen. Het NHG heeft de rechtbank gevraagd om het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af te wijzen.
 
 
Medisch-specialistische informatie op Thuisarts.nl flink uitgebreid
In 2021 zijn op Thuisarts.nl ruim 100 nieuwe teksten gepubliceerd over onderzoek en behandelingen in het ziekenhuis. Medisch specialisten en huisartsen kunnen patiënten naar deze informatie verwijzen, zodat zij beter voorbereid in de spreekkamer komen of thuis nog eens rustig de informatie kunnen nalezen. De specialist heeft hierdoor meer tijd voor de specifieke situatie van de patiënt en eventueel aanvullende vragen.
 
 
Anticonceptiemethode met koperballetjes geschorst
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt momenteel signalen over de koperspiraal Ballerine die reden kunnen zijn tot zorg. De Ballerine, de anticonceptiespiraal met koperballetjes, mag niet meer verkocht worden. Ballerines die al verkocht zijn mogen volgens de wet nog wel gebruikt worden. Als de inspectie meer informatie krijgt, voor vrouwen die een Ballerine spiraal hebben, volgt er een aanpassing van dit bericht zodat u eventuele patiëntvragen kunt beantwoorden.
 
 
Start campagne Samen Beslissen
Op maandag 6 september start een nieuwe, anderhalf jaar durende campagne over Samen Beslissen. De campagne gaat over een openhartig gesprek tussen zorgverlener en patiënt of cliënt. Samen Beslissen kan het verschil maken tussen goede, passende zorg, en zorg waar mensen niet bewust voor gekozen hebben, of zelfs niet helemaal achter staan. Door samen te beslissen zijn mensen tevredener over de zorg die zij krijgen en trouwer aan de afspraken die zij met hun zorgverlener maken.
 
 
WONCA Europe zeer geslaagd: kijk nu terug
Deze maand organiseerde het NHG een succesvolle online editie van WONCA Europe. Doel van het congres? Het verbeteren van de zorgkwaliteit en het stimuleren van kennisuitwisseling binnen de Europese huisartsengemeenschap. Tot 10 oktober is het mogelijk om het congres terug te kijken en uw kennis te verrijken, ook als u niet aanwezig was. Voor NHG-leden geldt een aantrekkelijke ledenkorting, er zijn 20 accreditatiepunten toegezegd.
 
 
Geschil over Ivermectine
Vandaag dient voor de rechtbank in Utrecht een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor over de totstandkoming van het advies over Ivermectine in de richtlijn COVID-19 van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) wil hiermee – naar eigen zeggen – uiteindelijk via de rechter afdwingen dat Ivermectine (off-label) als behandeloptie tegen COVID-19 in de richtlijnen van het NHG wordt opgenomen. Het NHG vraagt de rechtbank om het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af te wijzen.
 
 
Ideeën gezocht voor onderzoek alledaagse ziekten
De Stichting Fonds Alledaagse Ziekten nodigt u uit om ideeën in te dienen voor een onderzoeksproject op het gebied van alledaagse ziekten in de huisartsenpraktijk. Het thema van de ronde 2021 is ‘Alledaagse aandoeningen bij vrouwen’.
 
 
Terugroepactie aantal bloeddrukmedicijnen losartan, valsartan en irbesartan
In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan, ook wel sartanen of angiotensinereceptorblokkers, (ARB’s) genoemd. De fabrikanten van deze medicijnen roepen de partijen terug die niet voldoen. Dit gebeurt in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het merendeel van de geteste medicijnen voldoet wel aan de limiet en hoeft niet teruggeroepen te worden. Er is geen direct risico voor patiënten.
 
 
 
Beste lezer,

Het NHG-Nieuwsoverzicht is een maandelijks geautomatiseerde update voor niet-leden. Omdat het overzicht de nieuwsberichten van de afgelopen maand bevat, klopt het dus dat hier ‘oud nieuws’ bij zit en gebeurtennissen in het verleden hebben plaatsgevonden.
 
Wat vindt u van deze email?
tevreden
ontevreden
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org