Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Het NHG-nieuwsoverzicht is uw maandelijkse update van het laatste nieuws op onze website. Het is primair bedoeld voor belangstellenden en wordt geautomatiseerd samengesteld. Nieuws kan hierdoor verouderd zijn.
 
RADAR over langdurig medicijngebruik
In de uitzending van 11 oktober 2021 besteedde Radar aandacht aan langdurig medicijngebruik en het bespreken van herhaalrecepten door huisarts of apotheker. NHG-bestuursvoorzitter Wendy Borneman was te gast in de studio. Zij benadrukte dat er in de afgelopen jaren in toenemende mate aandacht is gekomen voor minderen of stoppen met medicatie. Op Thuisarts.nl is hier veel informatie over te vinden.
 
 
Thuisarts.nl genomineerd voor website van het jaar
Ook dit jaar is Thuisarts.nl genomineerd voor website van het jaar in de categorie Gezondheid. Daar zijn we trots op! Het is een mooie kans om nog meer naamsbekendheid te krijgen. Uit onderzoek dat we eerder dit jaar hebben uitgevoerd, blijkt dat het vergroten van de naamsbekendheid een grote wens is van huisartsen. Stemt u ook op Thuisarts.nl?
 
 
NHG-Standaard Maagklachten aangepast op beschikbare H2-antagonisten
Na een periode van grondstofvervuiling en leveringsproblemen zijn medio 2021 de H2-antagonisten ranitidine en nizatidine definitief uit de handel genomen. Beide middelen zijn verwijderd uit de NHG-Standaard Maagklachten.
 
 
Onderzoek naar complexe vragen uit de huisartsenpraktijk
In de dagelijkse praktijk hebben huisartsen regelmatig te maken met vragen waarvoor ingewikkeld onderzoek met forse methodologische uitdagingen nodig is. ZonMw financiert daarom 4 projecten die onderzoek gaan doen om complexe vragen uit de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde te beantwoorden. Een relevant onderdeel van de onderzoeken is dat ze resultaten opleveren die direct toe te passen zijn in de praktijk.
 
 
Webinar ‘Data: download of delete?’
Het derde en laatste webinar in aanloop naar het NHG-Congres in Den Bosch vindt plaats op donderdag 4 november 2021. Tijdens een kort en interactief programma hoort u meer over welke digitale interventies mogelijk zijn bij slecht slapen, hoe u waarde onttrekt uit de steeds verder groeiende medische data (minicollege) en hoe u de patiënt betrekt bij design thinking. De toegang is gratis voor NHG-leden.
 
 
NHG-Standaard Enkelbandletsel herzien
In de herziene standaard wordt nu op basis van de ernst van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek onderscheid gemaakt tussen een mild letsel en een matig tot ernstig letsel. Het onderscheid tussen een distorsie, een partiële en een volledige ruptuur van de enkelbanden is komen te vervallen, omdat dit in de eerste lijn zonder aanvullend onderzoek niet betrouwbaar vast te stellen is.
 
 
Specifieke groep patiënten met afweerstoornis krijgt van specialist uitnodiging derde prik
Vanaf 6 oktober ontvangt een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis (immuun gecompromitteerd) een uitnodiging voor een derde vaccinatie tegen COVID-19. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening, of via de specialist afweerverminderende medicijnen voorgeschreven krijgen. Het gaat naar verwachting om 200.000-400.000 patiënten.
 
 
Veranderingen NHG E-learnings, instructiefilms en leeromgeving
Het abonnement NHG E-learnings (voorheen PIN) is vernieuwd, inclusief een nieuwe leeromgeving. Met deze nieuwe abonnementsvorm sluiten we nog beter aan bij de steeds veranderende NHG-Richtlijnen en u bepaalt nu zelf welk onderwerp u waar en wanneer volgt. Daarnaast is ook de weergave en vindbaarheid van onze instructiefilms vernieuwd. Deze blijven via onze website gratis toegankelijk voor NHG-leden.
 
 
1,5 meter afstand en patiëntenstromen
Op 25 september worden versoepelingen doorgevoerd in de landelijke coronamaatregelen en vervalt onder andere het landelijke advies om 1,5 meter afstand te houden. Het te volgen beleid in zorginstellingen is aan zorginstellingen zelf. Het NHG adviseert om in de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost voorlopig de 1,5 meter afstand te behouden. Het beleid ten aanzien van mondneusmaskers is ongewijzigd gebleven.
 
 
Advies Gezondheidsraad: uitbreiding doelgroepen griepvaccinatie
Vandaag verscheen een advies van de Gezondheidsraad over griepvaccinatie, er zijn 7 nieuwe doelgroepen toegevoegd aan het bestaande overzicht met patiëntgroepen. Een deel van de patiënten uit deze nieuwe doelgroepen zal naar verwachting een griepvaccinatie wensen. Het ministerie van VWS wil het voor deze patiënten mogelijk maken zich te laten vaccineren. NHG, LHV, SNPG en RIVM hebben gezocht naar een werkwijze die de huisarts zo min mogelijk belast. We dringen aan op een goede, heldere publiekscampagne van de overheid om patiënten te informeren, zodat mensen zelf kunnen beoordelen of ze wel of niet tot deze doelgroepen behoren.
 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
tevreden
ontevreden
 
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org