Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Het NHG-nieuwsoverzicht is uw maandelijkse update van het laatste nieuws op onze website. Het is primair bedoeld voor belangstellenden en wordt geautomatiseerd samengesteld. Nieuws kan hierdoor verouderd zijn.
 
Alle medische-wetenschappelijke COVID-19 informatie bij elkaar
Artsenfederatie KNMG heeft een nieuw COVID-19 platform gelanceerd, met alle wetenschappelijke informatie over corona van en voor artsen bij elkaar. In nauwe samenwerking met de betrokken medische-wetenschappelijke verenigingen bundelt het nieuwe platform de actuele informatie over Corona op een eenvoudig doorzoekbare manier.
 
 
Kort geding over ivermectine
Vandaag dient voor de rechtbank in Utrecht een kort geding over het advies over Ivermectine in de richtlijn COVID-19 van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) wil hiermee – naar eigen zeggen – uiteindelijk via de rechter afdwingen dat ivermectine (off-label) als behandeloptie tegen COVID-19 in de richtlijnen van het NHG wordt opgenomen. Het NHG vraagt de rechtbank om het kort geding af te wijzen.
 
 
Handreiking helpt arts en patiënt om te praten over het levenseinde
Tijdig praten over het levenseinde met uw patiënten is belangrijk. Er is dan nog genoeg rust en energie voor de patiënt om na te denken en om met u door te praten over wensen en verwachtingen. Dit helpt om patiënten de zorg te geven die bij ze past. Dit gesprek is niet altijd makkelijk. Om artsen en patiënten hierbij te ondersteunen heeft de KNMG in samenwerking met de Patiëntenfederatie de veelgelezen publicaties ‘Praten over het levenseinde’ voor artsen en patiënten vernieuwd.
 
 
NHG-Standaard Pijn herzien
Er zijn 3 belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de herziene NHG-Standaard Pijn. De standaard geeft de huisarts meer handvatten voor het stellen van de diagnose chronische pijn en voor de niet-medicamenteuze behandeling daarvan. Er is meer aandacht voor het verantwoord voorschrijven van pijnmedicatie, in het bijzonder opioïden, bij chronische pijn. En er is een nieuw onderdeel toegevoegd over het afbouwen van opioïden na langdurig gebruik.
 
 
NHG krijgt DNA Award voor Thuisarts.nl
Donderdag 18 november heeft het NHG met Thuisarts.nl de DNA Award 2021 gewonnen. DNA is De Nederlandse Associatie en verenigt Nederlandse branche-, beroeps- en belangen- organisaties, federaties, fondsen en bonden. Met de Awards wil DNA inspirerende vernieuwing in verenigingen vieren, delen en een podium geven. Het behalen van deze Award is een mooie prestatie van het NHG en de leden.
 
 
Nieuw medicamenteus stappenplan in herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2
De NHG-Standaard Diabetes mellitus 2 is herzien en bevat een nieuw medicamenteus stappenplan voor zeerhoogrisicopatiënten. Het advies is om bij deze patiënten eerder te starten met SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat deze bloedglucoseverlagende middelen voor een afname van de kans op hart- en vaatziekten zorgen.
 
 
Nieuwe huisartsenbrochures over 2 zeldzame ziekten
Recent zijn 2 nieuwe huisartsenbrochures gepubliceerd over zeldzame ziekten. Het gaat om Aangeboren hartafwijkingen (AHA) en Ehlers-Danlos syndromen (EDS).
 
 
Nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Essentiële tremor
Essentiële tremor is een van de meest voorkomende bewegingsstoornissen. De tremor kan het functioneren behoorlijk beperken. In de herziene behandelrichtlijn Essentiële tremor is meer aandacht voor diagnostiek en behandeling van essentiële tremor.
 
 
COVID-19-webinar 17 november 2021
Woensdagavond 17 november van 20.00-21.15 uur verzorgt Medische Scholing in opdracht van het RIVM en in samenwerking met de GGD-GHOR, NVK, NVvP, KNMG en het NHG opnieuw een webinar. Schrijf u gratis in en blijf zo inhoudelijk goed op de hoogte. Het COVID-19-webinar is geaccrediteerd voor 1 punt.
 
 
NHG-Wetenschapsprijs uitgereikt aan Carmen Erkelens
Dit jaar is alweer de vierde NHG-Wetenschapsprijs uitgereikt. Carmen Erkelens (huisarts in opleiding) won de prijs met haar innovatieve onderzoek naar gemist acuut coronair syndroom (ACS) bij triage op de huisartsenpost. Erkelens won ook de BJGP International Research Award 2020 van de British Journal of General Practice Research Conference.
 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
tevreden
ontevreden
 
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org