Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Het NHG-nieuwsoverzicht is uw maandelijkse update van het laatste nieuws op onze website. Het is primair bedoeld voor belangstellenden en wordt geautomatiseerd samengesteld. Nieuws kan hierdoor verouderd zijn.
 
Update: volgende stap in wettelijk mogelijk maken abortuspil door huisarts
In de week van 9 februari was het eerste deel van het debat over de initiatiefwet van Groen Links, PvdA, VVD en D66 die medicamenteuze zwangerschapsafbreking door huisartsen wettelijk mogelijk zou maken. Huisartsen denken hier verschillend over. Daarom hebben LHV en NHG bij deze partijen ingebracht dat huisartsen steeds de keuze moeten hebben om de abortuspil te verstrekken en dit maakt ook onderdeel uit van de initiatiefwet. In onderstaand kader vindt u een update.
 
 
Nieuwe website helpt belangenverstrengeling te voorkomen
Samenwerking met leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen dient tot verbetering van zorg, dit mag niet leiden tot beïnvloeding. Belangen van de zorgprofessional en de leverancier kunnen verschillen. Hoe blijf je onafhankelijk wanneer je een financiële relatie aangaat met een leverancier? De nieuwe website hoeblijfikonafhankelijk.nl helpt zorgprofessionals een zorgvuldige afweging te maken om belangenverstrengeling te voorkomen.
 
 
Update Richtlijn Gegevensuitwisseling huisarts en huisartsenpost
De Richtlijn Gegevensuitwisseling huisarts en huisartsenpost (HAP) heeft een update gehad. In versie 6 kunt u lezen welke gegevens u als huisarts ter beschikking dient te hebben tijdens de waarneming en welke gegevens er in het waarneemverslag horen. Ook komt het belang van goede registratie van deze gegevens aan de orde.
 
 
Aandacht blijft nodig voor verantwoorde toepassing van sterkwerkende opioïden
Het IVM publiceert vandaag de Themarapportage Opioïden. Verantwoord voorschrijven van opioïden blijft aandacht vereisen, van huisartsen, apothekers en medisch specialisten. Het NHG roept huisartsen op om opioïden verstandig te blijven voorschrijven en kritisch te zijn met herhaalrecepten.
 
 
NHG-Standaard Dermatomycosen herzien, geen voorkeur meer voor KOH-diagnostiek
De NHG-Standaard Dermatomycosen is herzien. Is aanvullende diagnostiek noodzakelijk dan wordt nu een kweek of PCR-test aangeraden, met KOH-diagnostiek als geschikt alternatief. Nieuw is de mogelijkheid om bij onychomycosen en een contra-indicatie voor orale antimycotica, miconazol nagellak te overwegen.
 
 
Basismaatregelen en isolatieduur in de huisartsenpraktijk
Vanaf vandaag (18 februari) worden de landelijke maatregelen op veel punten verder versoepeld. Hieronder vallen onder andere bekorting van de verplichte isolatieduur naar 5 dagen in plaats van 7 dagen na vastgestelde SARS-CoV-2 infectie (per vandaag) en het laten vervallen van een deel van de basismaatregelen (per 25 februari).
 
 
NHG-TriageWijzer gekoppeld aan Thuisarts.nl voor beter en sneller advies
Om vanuit de digitale NHG-TriageWijzer beter en sneller een advies te kunnen geven is een koppeling met Thuisarts.nl gemaakt. Met deze nieuwe functionaliteit zijn samenvattingen van Thuisartsteksten direct in de TriageWijzer zichtbaar en kunnen triagisten en doktersassistenten advies geven zonder de NHG-TriageWijzer te verlaten.
 
 
NHG-Standaard Lichen sclerosus geactualiseerd
Naar aanleiding van de herziening van de richtlijn Lichen Sclerosus van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie is de NHG-Standaard Lichen sclerosus op enkele onderdelen aangepast. Belangrijkste wijziging is het geven van een ruimere plaats aan intermitterende onderhoudsbehandeling met lokale corticosteroïden.
 
 
NHG-Wetenschapsdag: dien voor 1 maart uw abstract in
Op vrijdag 10 juni 2022 vindt de NHG-Wetenschapsdag plaats. Het is nu mogelijk om uw abstract hiervoor in te dienen. Wij zoeken zowel abstracts die relevant zijn voor de huisartsenpraktijk als abstracts gerelateerd aan het congresthema ‘Huisarts in actie: data in de hoofdrol?’.
 
 
Nieuwe NHG E-learning Suïcidepreventie
In Nederland plegen 5 mensen per dag zelfmoord. Bij jongeren is het doodsoorzaak nummer één. Per jaar denken maar liefst 500.000 mensen na over het plegen van zelfmoord, 100.000 mensen doen een zelfmoordpoging. De kans dat een volwassene met een depressie een suïcidale gedachte krijgt is twee keer groter dan bij een volwassene zonder een depressie. Elke huisartsenpraktijk heeft te maken met cliënten met suïcidale gedachten, zelfmoordplannen en -pogingen.
 
 
 
Wat vindt u van deze e-mail?
tevreden
ontevreden
 
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org