Nieuwsberichten van afgelopen maand op NHG.org
NHG-nieuwsoverzicht
Beste lezer,

Het NHG-Nieuwsoverzicht is een maandelijks geautomatiseerde update voor niet-leden. Omdat het overzicht de nieuwsberichten van de afgelopen maand bevat, klopt het dus dat hier ‘oud nieuws’ bij zit en gebeurtennissen in het verleden hebben plaatsgevonden.
 
COVID-19 laatste update 3 november
In dit nieuwsbericht vindt u de laatste updates over het coronavirus/COVID-19 die van belang zijn voor de huisartspraktijk. In het NHG-dossier Coronavirus vindt u adviezen die behulpzaam kunnen zijn in de dagelijkse praktijk van de huisarts. Voor vragen van het publiek verwijzen wij u naar Thuisarts.nl en het landelijke informatienummer 0800-1351.
 
 
NHG-Standaard Pelvic inflammatory disease herzien
De NHG-Standaard Pelvic inflammatory disease (PID) is herzien. In de herziene standaard wordt aangeraden een CRP te bepalen in plaats van een BSE. Het advies om een eventueel aanwezige spiraal altijd direct te verwijderen is vervallen.
 
 
Fluorchinolonen: verhoogd risico op lekkende hartkleppen
Bij gebruik van alle fluorchinolonen (ciprofloxacine, levofloxacine, ofloxacine, norfloxacine, moxifloxacine en delafloxacine) bestaat een tweevoudig verhoogd risico op lekkende hartkleppen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om bij patiënten met een verhoogd risico op deze ernstige bijwerking eerst andere behandelopties te overwegen. Zijn die er niet? Maak dan in overleg met de patiënt een zorgvuldige afweging van de voordelen en de risico’s van gebruik van deze middelen.
 
 
Internationale bijwerkingenweek
Het belang van melden van bijwerkingen door zowel patiënten als zorgverleners staat centraal in de internationale bijwerkingenweek. Door het melden van bijwerkingen ontstaat een completer beeld van de veiligheid van geneesmiddelen. De jaarlijkse campagne van het CBG en Bijwerkingencentrum Lareb loopt van 2 tot en met 6 november 2020.
 
 
Woensdag 4 november 2020 COVID-19 webinar: aanhoudende klachten en kwetsbare ouderen
Woensdag 4 november organiseren NHG, LHV en MedischeScholing.nl opnieuw een webinar. Hiermee krijgt de eerder gestarte reeks een vervolg. Thema’s die aan de orde komen zijn het langdurige herstel van COVID-19, de kwetsbaarheid van ouderen tijdens de tweede golf en de nieuwe red flags in het klinisch beeld. Tevens worden de laatste ontwikkelingen rondom het testbeleid en de sneltesten besproken.
 
 
Keuzetabel Artrose in de knie - samen beslissen
Op Thuisarts.nl is de keuzetabel ‘Behandelingen bij artrose in de knie’ gepubliceerd. De tabel is geschikt zowel voor huisartsen als patiënten en geeft een overzicht van mogelijke behandelingen. Een handig hulpmiddel om te praten over de gewenste behandeling(en) bij artrose in de knie.
 
 
Vervuiling metformine
NRC en Zembla hebben aandacht besteed aan een mogelijke vervuiling van metformine met NDMA. NDMA behoort tot de nitrosaminen en is waarschijnlijk een kankerverwekkende stof. Op de website van nrc.nl en Zembla en in de kranten van donderdag 29 oktober staat informatie waarover vragen kunnen ontstaan bij uw patiënten.
 
 
Voorrang griepvaccins voor mensen met een medische indicatie en 70-plussers
De vraag naar griepvaccins bij huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor het griepvaccin. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepvaccin krijgen.
 
 
Praktijkhandleidingen, e-learnings en Thuisartsteksten bevolkingsonderzoeken darmkanker en baarmoederhalskanker geactualiseerd
De NHG-producten over de bevolkingsonderzoeken (bvo) darmkanker en baarmoederhalskanker zijn geactualiseerd. In de producten over het bvo darmkanker worden de nieuwste resultaten gepresenteerd. In de producten over het bvo baarmoederhalskanker komt, naast de nieuwste resultaten, de belangrijkere positie van de zelfafnametest aan bod.
 
 
Hartstichting start landelijke hartfalencampagne
Mensen met symptomen die bij hartfalen kunnen passen eerder in beeld brengen bij de huisarts. Dat is het doel van de campagne, die in november op initiatief van de Hartstichting start. U kunt hierdoor extra vragen of mensen op het spreekuur krijgen.
 
 
Wat vindt u van deze email?
tevreden
ontevreden
   
Afmelden of voorkeuren wijzigen | Disclaimer | www.nhg.org